Pagina 1 van 1
Zuur in de suikerwater?
Geplaatst: zo 29 dec 2013, 22:35
door Samuel Murray
Hoy allemaal
Michael Bush zei in een video dat sommige imkers zuur bij hun suikerwater doen om de pH te verlaag tot hetzelfde pH als honing. Een te hoge pH hebben gevolgen voor de ontwikkeling van siekten in de buik van de bij.
Wat is jullie mening hierover? Ik lees op ander forums van imkers die azijn of cider bij de suikerwater doen.
Samuel
Re: Zuur in de suikerwater?
Geplaatst: zo 29 dec 2013, 23:39
door maartenkleijne
Allerlei bronnen zeggen: The average pH of honey is 3.9, but can range from 3.4 to 6.1.
dus honing is zuur, dat wist ik niet, interessant.......
Ook goed om even te kijken welke soorten zuren dat dan zijn: Honey contains a number of different acids, including about 18 amino acids, many different organic acids, as well as aliphatic and aromatic acids. The aromatic acids greatly contribute to the flavor of honey.
Dus azijnzuur of iets dat daar op lijkt komt er niet aan te pas. zou ik nooit gebruiken.
scheutje sap misschien wel?
Re: Zuur in de suikerwater?
Geplaatst: ma 30 dec 2013, 00:44
door Stephan
Zeker interessant.
Maar ??

Water dat ze opnemen in de natuur heeft nooit zo een lage PH waarde.
En daar hebben ze het altijd goed op gedaan dus waarom zouden we dit nu ineens gaan aanpassen?
Als we alles gaan aanpassen zodat het als pap naar binnen gaat maken we de volkeren misschien wel alleen maar zwakker. ??
EDIT: Er zijn trouwens goedkope PH metertjes bij de grotere tuinzaken te verkrijgen. Deze pen steek je normaal in je grond om de waarde te krijgen.
Re: Zuur in de suikerwater?
Geplaatst: ma 30 dec 2013, 10:35
door Bart de Coo
Zodra ik iets lees over toevoegingen aan bijenvoer, dan denk ik, dit is al zo vaak beweerd en zo vaak overbodig gebleken. Zo zwoeren verschillende bijenschrijvers in het verleden bij de toevoeging van zout (!) aan het voer en zo beweren 'biologisch-dynamische' imkers dat je bepaalde kruiden aan het voer zou moeten toevoegen.
Ik constateer, en jij ook denk ik, dat bijen uitstekend overwinteren op suiker. Dat lijkt mij voldoende reden om af te zien van toevoegingen.
Groet,
Bart
Re: Zuur in de suikerwater?
Geplaatst: ma 30 dec 2013, 12:42
door Ewout
Het toevoegen van zuur is een verhoogd risico op het ontstaan van het voor bijen giftige HMF... Bovendien zou ik niet het suikerwater meten maar de opgeslagen siroop in de voerramen - die zijn nog door de bijen geinverteerd.
Re: Zuur in de suikerwater?
Geplaatst: ma 30 dec 2013, 13:20
door Wim Joosten
Zuur toevoegen bevordert de omzetting naar invertsuiker (sacharose (sucrose) omzetten in glucose en fructose). Honing bestaat grotendeels uit dezelfde verhoudingen.
Het is ook zo wat Ewout schreef: het bevordert het ontstaan van HMF.
Re: Zuur in de suikerwater?
Geplaatst: ma 30 dec 2013, 14:27
door bee-tree
Hallo tesamen, jaren geleden volgde ik ook eens zo'n advies op dat bij tijd en wijle ook in onze 'Groentjes'
te lezen was. Ik deed een flinke scheut citroensap in elke portie suikerwater van 10 liter tijdens het
oplossen met geyserwater van 60 a 70 graden. Ik merkte geen significante verhoging van het overlevingspercentage.
Toen ik het jaar daarop las dat bij hoge temperaturen sacharose onder zure omstandigheden omgezet wordt
in glucose en fructose , en dat tegelijkertijd fructose dan omgezet wordt in HMF, heb ik de aanzuring niet meer
toegepast. Ook heb ik eens een jaar suikerwater aangemaakt met Majoraankruid omdat er van beweerd werd
dat het Nosema in zijn ontwikkeling remt. Ook maar mee gestopt. Dertig jaar geleden voegde ik een eetlepel kruidenthee-
mengsel van wel 10 verschillende kruiden toe. Volgens mij wordt die nog steeds verkocht in de imkershandel. Ik probeer de
verpakking terug te vinden. " Doe maar gewoon" of "Doe maar gewoon suiker en honing" zeg ik tegen mezelf, al is dat moeilijk.
Ik vraag me af of het veilig is om oxaalzuuroplossing te maken in suikerwater van 1 deel suiker op 1 deel water, zoals wordt aanbevolen. Er wordt niet bijgezegd bij welke temperatuur de suikeroplossing wordt gemaakt en bij welke temperatuur
de 35 gram oxaalzuurkristallen in één liter suikerwater worden opgelost. Ook niet hoe warm de oplossing moet zijn tijdens het
druppelen in de straatjes. Ik neem aan tussen de 20 en 30 graden Celsius.
Op het Duitse Imkerforum vraagt een imker zich af of Oxaalzuur in vloeibare vorm en gasvorm chemische veranderingen
aanbrengt in de suiker en honing die in de raten zijn opgeslagen. Waarschijnlijk is 5ml per straatje verwaarloosbaar ? B3
Re: Zuur in de suikerwater?
Geplaatst: ma 30 dec 2013, 18:49
door Biodlarn
Een voordeel van zuur in je suikerwater is dat het niet meer schimmelt.
Azijnzuur en mierenzuur zijn natuurlijk voorkomende zuren in honing/een bijenkast.
Ik meng 1/2 liter azijn (12%) op 100 kg suiker bij een oplossing van 60%. Het voer kun je zo behoorlijk langer bewaren zonder dat het gaat schimmelen en ook in de voerbakken krijg je geen schimmel als je een volk hebt wat (te) langzaam inwintert.
De 1/2 liter azijn op 100 kg. suiker is schijnbaar net genoeg om de ph richting de 4 te krijgen, wat gemiddeld is voor honing.
Zuren in het suikerwater schijnen zelfs nosema en kalkbroed, beiden schimmelziekten, tegen te werken.
//Han
Re: Zuur in de suikerwater?
Geplaatst: ma 30 dec 2013, 19:08
door alfa vulgaris
Ewout heeft 2 keer gelijk zelfs.
En over pH en groei van micro organismen zijn meningen zinloos.
Lagen er ook geen citroenzuurWELKOMmatten bij de pompstations e.d. tijdens de uitbraken van veeziektes?
Dat citroenzuur sacharose inverteerd is volgensmij een fabeltje en dat ga ik vast nog eens uitspitten.
Wel is het zo dat de katalytische werking van de inverterings enzymen sterker word in een zure omgeving.
Met dezelfde hoeveelheid enzymen zet tafelsuiker in een zuurdere oplossing dus sneller om in glucose en fructose.
Ennuh cider dat is appelwijn toch?
Zit alcohol in toch? nooit doen..is giftig voor bijen.