IJzertekort bij bijen
Geplaatst: di 16 sep 2014, 09:35
Vandaag kreeg ik onderstaande mail:
Iemand hier ervaring mee? Zou het waar kunnen zijn?
Beste imker,
Het enzym glucose-oxidase (GOX) speelt een uiterst belangrijke rol in het bijensysteem, voor de gezondheid van de bijenvolken en voor de sterkte van de bijenvolken.
Glucose-oxidase zorgt voor de omzetting van glucose in gluconzuur. Op die manier draagt glucose-oxidase ertoe bij dat de honing een bepaalde zuurgraad heeft. En het maakt ook de suikervoeding enigszins zuur. Zure omstandigheden zijn gunstig, onder andere omdat dan de voor de bijen benodigde mineralen - waaronder ijzer - goed oplosbaar zijn en beter opgenomen kunnen worden.
Glucose-oxidase wordt geproduceerd door verschillende micro-organismen, die in het bijensysteem voorkomen. Het zit ook in verse honing. Net zoals vele andere enzymen bevat glucose-oxidase een metaal, bij glucose-oxidase is dat ijzer (in de vorm van Fe2+). Glucose-oxidase is alleen actief bij een licht zure pH (optimaal 4,5 – 5,5).
Bij de omzetting van glucose in gluconzuur door glucose-oxidase wordt ook waterstofperoxide (H2O2) geproduceerd. Waterstofperoxide zorgt voor extra zuurstof. Deze extra zuurstof is gunstig voor het continu aeroob (zuurstofrijk) houden van het bijensysteem. Het helpt om de voor bijen en bijenvolken zeer ongunstige anaerobe situaties te voorkomen. Anaerobe toestanden leiden tot het doodgaan en verdwijnen van de bijen.
IJzertekorten treden bij bijenvolken voortdurend op, meestal voor korte tijd. In geval van een tekort aan ijzer is de kans op de productie van voldoende glucose-oxidase gering. Met Ferro-Bee® wordt het ontstaan van een ijzertekort voorkomen.
Iemand hier ervaring mee? Zou het waar kunnen zijn?
Beste imker,
Het enzym glucose-oxidase (GOX) speelt een uiterst belangrijke rol in het bijensysteem, voor de gezondheid van de bijenvolken en voor de sterkte van de bijenvolken.
Glucose-oxidase zorgt voor de omzetting van glucose in gluconzuur. Op die manier draagt glucose-oxidase ertoe bij dat de honing een bepaalde zuurgraad heeft. En het maakt ook de suikervoeding enigszins zuur. Zure omstandigheden zijn gunstig, onder andere omdat dan de voor de bijen benodigde mineralen - waaronder ijzer - goed oplosbaar zijn en beter opgenomen kunnen worden.
Glucose-oxidase wordt geproduceerd door verschillende micro-organismen, die in het bijensysteem voorkomen. Het zit ook in verse honing. Net zoals vele andere enzymen bevat glucose-oxidase een metaal, bij glucose-oxidase is dat ijzer (in de vorm van Fe2+). Glucose-oxidase is alleen actief bij een licht zure pH (optimaal 4,5 – 5,5).
Bij de omzetting van glucose in gluconzuur door glucose-oxidase wordt ook waterstofperoxide (H2O2) geproduceerd. Waterstofperoxide zorgt voor extra zuurstof. Deze extra zuurstof is gunstig voor het continu aeroob (zuurstofrijk) houden van het bijensysteem. Het helpt om de voor bijen en bijenvolken zeer ongunstige anaerobe situaties te voorkomen. Anaerobe toestanden leiden tot het doodgaan en verdwijnen van de bijen.
IJzertekorten treden bij bijenvolken voortdurend op, meestal voor korte tijd. In geval van een tekort aan ijzer is de kans op de productie van voldoende glucose-oxidase gering. Met Ferro-Bee® wordt het ontstaan van een ijzertekort voorkomen.