Pagina 1 van 2
Darrenraat inhoningkamer
Geplaatst: wo 06 mei 2015, 08:44
door Teake de Jong
Een vraag aan de ervaren Imkers:
Enkele weken terug heb ik i.v.m. het groeien van de volken en het verbeteren van de weersomstandigheden op beide kasten van mij een honingkamer deels met uitgebouwde ramen van vorig jaar en deels met nieuwe ramen voorzien van kunstraam.
Er wordt flink gevlogen en ook flink gebouwd in de honingkamer ramen, maar ik zie dat er ook behoorlijk wat darrenraat in de honingkamer wordt gebouwd, meerdere ramen hebben wel zo'n 20% darrenraat.
De honingkamer is helemaal broedvrij, dus het moerrooster doet goed zijn werk en in de broedkamer is de moer is flink aan de leg, acht van de tien ramen hebben open en gesloten broed.
Gaan de dames deze grotere darrencellen straks ook vullen met honing, of hebben ze daar andere bedoelingen mee?
Moet ik deze lege darrencellen uitsnijden/uit krabben, zodat ze normale cellen kunnen gaan bouwen?
Vriendelijke groet,
Teake
Re: Darrenraat inhoningkamer
Geplaatst: wo 06 mei 2015, 09:06
door Tieme
HI Taeke,
Ik heb wel eens met natuurbouw gewerkt in de honingkamer. Daar zat ook veel darrenraat tussen. Mijn ervaring is dat de bijen deze cellen zo lang mogelijk open houden en als ze honing nog elders kunnen opslaan dat niet in de darrencellen zullen doen. Ik ben om die reden begonnen deze raampjes weer uit de honingkamers te halen om ze om te smelten.
Groeten,
Tieme
Re: Darrenraat inhoningkamer
Geplaatst: wo 06 mei 2015, 10:23
door Hans van der Post.
Het antwoordt van Tieme klopt wel in het voorjaar.
In de zomer daarin tegen wordt wel darren raat gebruikt om honing op te slaan.
Wordt darrenraat in de zomer/inwintering niet voor opslag gebruikt dan is het een indicatie dat de bijen de moer niet voor vol aanzien. (stille wissel)
Re: Darrenraat inhoningkamer
Geplaatst: wo 06 mei 2015, 11:44
door Ewout
Ik heb dezelfde ervaring: weggesneden stukken van uitgebouwde honingraampjes worden gerepareerd met darrenraat en pas gevuld als alle andere cellen al lang en breed vol zitten.
Ik denk dat het ook een signaal is dat de bijen vinden dat er nog niet genoeg darrenbroed in het volk zit. Omdat honingoogst niet mijn eerste prioriteit heeft geef ik ze daarom meer bouwramen, kunnen ze daar hun behoeftes op botvieren

Weet iemand of er ooit studies zijn gedaan waarbij de honingopbrengst van volken met 'normale' hoeveelheden darrenraat (naar inzicht van het volk) zijn vergeleken met volken die met kunstraat bijna geheel op werksterraat worden geforceerd? Ik heb gelezen dat darren ook hun steentje bijdragen aan de warmte huishouding, dus dat zou werksters van die taak ontlasten.
Re: Darrenraat inhoningkamer
Geplaatst: wo 06 mei 2015, 11:52
door Ewout
Ha, natuurlijk - Thomas Seeley weet raad
Abstract – This study examined the impact on a colony’s honey production of providing it with a natural amount (20%) of drone comb. Over 3 summers, for the period mid May to late August, I measured the weight gains of 10 colonies, 5 with drone comb and 5 without it. Colonies with drone comb gained only 25.2 ± 16.0 kg whereas those without drone comb gained 48.8 ± 14.8 kg. Colonies with drone comb also had a higher mean rate of drone flights and a lower incidence of drone comb building. The lower honey yield of colonies with drone comb apparently arises, at least in part, because drone comb fosters drone rearing and the rearing and maintenance of drones is costly. I suggest that providing colonies with drone comb, as part of a program of controlling Varroa destructor without pesticides, may still be desirable since killing drone brood to kill mites may largely eliminate the negative effect of drone comb on honey yields.
The effect of drone comb on a honey bee colony’s production of honey
Scheelt dus iets minder dan de helft honing, best veel (maar ik lig er niet wakker van, eigen darren eerst

)!
Re: Darrenraat inhoningkamer
Geplaatst: wo 06 mei 2015, 12:40
door Teake de Jong
Mannen bedankt voor de antwoorden!
Daar ik al flink wat darren over de ramen zie lopen en er in de broedkamer nog zat gesloten darrencellen aanwezig zijn, en ook het honingkamer raampje in de broedkamer aan de onderzijde helemaal met darrenraat is uitgebouwd, ga ik hetzelfde doen wat Thieme heeft gedaan.
Ik vervang met tussen pozen de ramen met de darrencellen door een nieuw raam met voorbouw en laat de dames lekker verder bouwen.
Hopelijk bouwen ze de nieuwe ramen dan met minder of misschien zelfs zonder darrencellen.
Vriendelijke groet,
Teake
Re: Darrenraat inhoningkamer
Geplaatst: wo 06 mei 2015, 18:02
door FerryB
Bij ons stoppen ze die darrenraat in de honingkamers gewoon vol met honing hoor.
Ik hang er zelfs expres darrenraat in

Re: Darrenraat inhoningkamer
Geplaatst: ma 22 jun 2015, 15:14
door Tieme
Ik had er nog eentje in de honingkamers zitten. Alle ramen verzegeld, behalve het darrenraat
Re: Darrenraat inhoningkamer
Geplaatst: di 23 jun 2015, 09:12
door Santtu Pikkarainen
Ik heb bij een volk ook gezien dat ze in de honingkamer een raampje (midden in de HK) hebben met een rond deel waar ze nog geen honing in gestopt hebben, terwijl ze verder al aan het verzegelen waren. Heb dit nog niet eerder gezien
Re: Darrenraat inhoningkamer
Geplaatst: wo 24 jun 2015, 15:01
door Tieme
Misschien een rasverschil. Mijn volken hebben namelijk ook 2 darrenraten in het broednest. Dus dat zal de reden niet zijn.
Groeten,
Tieme