Pagina 1 van 1

Honingdauw-honing

Geplaatst: di 14 jul 2015, 13:21
door gerard.b.w.vos
Enkele weken terug mocht ik weer wat honing oogsten.
De dagen ervoor waren veel bladen van struiken en planten nabij de stal voorzien van een dunne "kleverige filmlaag".
De honing was kruidig en donker van kleur.
Vochtgehalte was mooi laag op 17%.
Na wat jaartjes bijen hier in de tuin had ik dat nog nooit mee mogen maken.

Het Bijkersgilde.nl heeft de honing voor me geanalyseerd afgelopen dagen.
Wilde het toch wel graag zeker weten.
Mooi dat dat daar kan! :o
Blijkt het toch echt Honingdauw-honing te wezen.
pH waarde 4,7
geleiding of asgehalte van 1380 microSiemens/cm
peroxide boven de 25 mg H2O2

Deze honing is volgens info ook nog eens met een hoog antioxidant-gehalte en wel bijzonder voor hier in Nederland.
Meer imkers hier ervaring mee dit jaar?
Kan/mag je er dan ook wat meer voor vragen? :D

Re: Honingdauw-honing

Geplaatst: di 14 jul 2015, 15:56
door Santtu Pikkarainen
Ik heb het niet laten analyseren, maar gezien de kleur van de honing heb ik ook al 2 bakken dauwhoning afgenomen. De laatste is stroperig en ook een vochtgehalte van iets boven de 17%. De eerste bak was wat vochtiger, maar niet te vochtig.

Meer ervoor vragen ga ik niet doen. Ik vind een tientje per kilo voldoende.

Re: Honingdauw-honing

Geplaatst: ma 27 jul 2015, 20:22
door Bijkersgilde
Het Bijkergilde stelt imkers in de gelegenheid om zaterdag 1 augustus op de "Markt van Melk en Honing" hun honing te laten testen.
Maar dan wel Honingdauwhoning.
Wat te doen als je denkt dat jouw honing daaraan voldoet?
Lever voor de keuring een flacon met, en een flacon zonder etiket in.
Op het etiket - of elders op het flacon - de vermelding honingdauwhoning.

Het Bijkersgilde gaat die honing analyseren of het aan die eisen voldoet.

Een unieke gelegenheid, mis het niet nu het kan.

Re: Honingdauw-honing

Geplaatst: di 28 jul 2015, 14:49
door Tieme
Ook in Olst was de voorjaarshoning donkerbuin en anders van smaak dan andere jaren. Lekker kruidig en een beetje als ahornsiroop.
Ook in de zomerhoning was dit terug te vinden.
Het kan enorm verschillen per jaar. Vorig jaar een hoog aandeel appel in de honing, die al in het rijpvat begon te kristalliseren. De huidige honing kristaliseert nog niet.

Re: Honingdauw-honing

Geplaatst: di 28 jul 2015, 15:11
door joselito
Santtu Pikkarainen schreef:Ik heb het niet laten analyseren, maar gezien de kleur van de honing heb ik ook al 2 bakken dauwhoning
Hoe kun je zoiets laten analyseren? Het analyseren gebeurt, dacht ik door het waarnemen van stuifmeelkorrels. In bladhoning ga je dat niet vinden.

En dan is er de elektrische geleidbaarheid.
De soortelijke elektrische geleiding van de krachtens § 3 als honing, bloemenhoning, nectarhoning, raathoning, brokhoning, raatbrokken in honing, lekhoning, slingerhoning, pershoning, gefilterde honing of bakkershoning aangeduide waar, bedraagt ten hoogste 0,8 mS/cm.
2. In afwijking van het eerste lid bedraagt de soortelijke elektrische geleiding van honing die krachtens § 3 tevens mag worden aangeduid als honingdauwhoning en van de als kastanjebloesemhoning aangeduide waar en mengsels daarvan, ten minste 0,8 mS/cm.
3. Het tweede lid is niet van toepassing voorzover een daar bedoeld mengsel is verkregen uit de aardbeiboom (Arbutus unedo), dopheide (Erica), eucalyptys, lindebloesem (Tilia spp.), struikheide (Calluna vulgaris), Leptospermum of Melaleuca spp..

Dus dat brengt ook geen klaarheid.

Re: Honingdauw-honing

Geplaatst: di 28 jul 2015, 18:43
door Bijkersgilde
Honingdauwhoning is te analyseren middels o.a. de volgende opties;

Polarisatie : Florale honing is negatief, honingdauw honing en ook tamme kastanje is positief tussen de 8 en de 18 gr
pH-waarde : Deze ligt bij honingdauwhoning lager dan florale honing nl rond de 5
geleiding : Voor honingdauw en ook tamme kastanje is de waarde veel hoger, honingdauw ca 800 - 1400microSiemens/cm
Tamme kastanje ca 1100 - 1700microSiemens/cm
Florale honing ligt tussen de 100 en 800microSiemens/cm
Kleur en smaak zijn hierbij van minder belang.
Deze worden organoleptisch beoordeeld.
Maar moet er wel aan voldoen natuurlijk.
Vochtgehalte op ca 17%
De smaak kruidig.

Melange en mengsels hebben uiteraard andere waarden en mogen de naam Honingdauwhoning dan niet voeren.

Gelegenheid om ter keuring aan te bieden op zaterdag 1 augustus op de Brink in Zuidlaren. :D
Let op! inleveren voor de keuring voor 10.00 uur.