Pagina 1 van 2

Stuifmeel

Geplaatst: di 29 sep 2015, 11:14
door Eilandspolder
Als we het over inwinteren hebben gaat het (bijna) altijd over suikerwater, hoeveel, wanneer, in welke verhouding etc etc.
Bijna nooit gaat het over stuifmeel, hoeveel ?
Natuurlijk ken ik de foto,s uit de leerboeken waarop je ziet dat het broed in het midden zit ,dan een krans van stuifmeel en daar weer omheen voer.
Is er een methode om te schatten hoeveel stuifmeel er in de raten zit en hoeveel is er uiteindelijk om goed te overwinteren nodig?????

Re: Stuifmeel

Geplaatst: di 29 sep 2015, 12:05
door Hans van der Post.
Citaat eilandspolder: Is er een methode om te schatten hoeveel stuifmeel er in de raten zit en hoeveel is er uiteindelijk om goed te overwinteren nodig?????
Nee er is geen methode om dit in gewicht in te schatten. Als je een krans stuifmeel in de ramen ziet en naast het broednest een paar mooie plakken stuifmeel zit je goed. Overigens stuifmeel wordt gebruikt voor de opbouw van broed. Dit is er in de winter heel weinig. In een normaal jaar - en dat is 2015 - is er voldoende stuifmeel gehaald en nu nog zie je veel stuifmeel binnenbrengen. (o.a.van de klimop)

In een jaar dat de zomer "verregend" en het najaar weinig vliegdagen heeft komt het voor dat de gebrekziekte Nosema in het volgende voorjaar uitbreekt.

Re: Stuifmeel

Geplaatst: di 29 sep 2015, 13:38
door joselito
Het stuifmeel zit ook opgeslagen in de lichamen van de winterbijen in de vorm van vet, zij bouwen daarmee een voorraad op die hen in staat stelt om langer te leven en volgend jaar de eerste larven te voeden.

Re: Stuifmeel

Geplaatst: di 29 sep 2015, 15:02
door johan
joselito schreef:Het stuifmeel zit ook opgeslagen in de lichamen van de winterbijen in de vorm van vet, zij bouwen daarmee een voorraad op die hen in staat stelt om langer te leven en volgend jaar de eerste larven te voeden.
Klopt. het teveel aan stuifmeel is over het algemeen ook niet meer bruikbaar in de lente, aangezien het ook een beperkte houdbaarheid heeft. Wat niet wil zeggen dat het stuifmeelaanbod nu al 0 mag zijn. zoals je schrijft is het uiterst belangrijk dat de winterbijen zich vol kunnen vreten met stuifmeel (= eiwit) zodat hun eiwit-vet-lichaam optimaal kan opgebouwd worden. Het zijn immers de bijen met een voldoende grote eiwit-vetreserve die onze winterkolonie zullen vormen en dus zullen bepalen of je in het voorjaar nog over een kolonie kan spreken of niet!

Re: Stuifmeel

Geplaatst: di 29 sep 2015, 17:27
door Hans van der Post.
Citaat Johan: het teveel aan stuifmeel is over het algemeen ook niet meer bruikbaar in de lente, aangezien het ook een beperkte houdbaarheid heeft. Wat niet wil zeggen dat het stuifmeelaanbod nu al 0 mag zijn.
Heb je dat de bijen verteld dat ze nu nutteloos bezig zijn om stuifmeel op te slaan? :be2:

Re: Stuifmeel

Geplaatst: di 29 sep 2015, 17:32
door Jelte Pieter Dijkstra
Sommige imkers beweren dat stuifmeel wordt opgeslagen onder het voer en daardoor juist heel lang houdbaar blijft (tot in de lente). Hier worden zelf bedrijfsmethodes op afgestemd!! Denk bijv. Aan Renson of varianten hierop.
Het is wel zo dat op late en zeer rijke stuifmeeldrachten (bijv. late phacelia) er daadwerkelijk ook wel stuifmeel onder het voer zit. Bij dergelijk drachten eten de bijen niet alles op voor de winter.

Gr.

Re: Stuifmeel

Geplaatst: di 29 sep 2015, 19:05
door joselito
Hans van der Post. schreef: Heb je dat de bijen verteld dat ze nu nutteloos bezig zijn om stuifmeel op te slaan?
Bijen zijn niet dom :) De kasten die hier nog weinig broed hebben, vliegen ook weinig met stuifmeel. Alleen de verenigde mini plus kastjes die later voedsel gekregen hebben vliegen nog veel met stuifmeel omdat de koningin nog legt.

Het zijn de imkers die het soms slimmer willen spelen door bv stuifmeel uit de kasten te halen in tijden van overvloed en het dan voor het inwinteren terug te geven.

Re: Stuifmeel

Geplaatst: wo 30 sep 2015, 17:04
door Eilandspolder
Heren, bedankt voor jullie bijdragen.
Wat mij nu nog niet duidelijk is , is opgeslagen stuifmeel aan het einde van de winter nog wel of niet bruikbaar ?
Wat me wel duidelijk is ,is dat je als imker er bar weinig invloed op hebt !

Re: Stuifmeel

Geplaatst: wo 30 sep 2015, 19:52
door Hans van der Post.
Eilandspolder schreef:Heren, bedankt voor jullie bijdragen.
Wat mij nu nog niet duidelijk is , is opgeslagen stuifmeel aan het einde van de winter nog wel of niet bruikbaar ?
Wat me wel duidelijk is ,is dat je als imker er bar weinig invloed op hebt !
Je hebt helemaal geen invloed op wat bijen halen laat staan het opslaan. Wat denk je nu dat bijen dit "oude" stuifmeel bij de grote schoonmaak weggooien? :whistle:
Niet te veel als mens denken. Als het opgeslagen stuifmeel niet meer goed zou zijn waarom is de bij zo geƫvalueerd om stuifmeel op te slaan en af te dekken met honing/suiker.

Re: Stuifmeel

Geplaatst: wo 30 sep 2015, 19:53
door maartenkleijne
DE bijen dekken de stuifmeel vaak af met een beetje honing 'ter conservering', en in het voorjaar gebruiken ze t gewoon....