Hans van der Post. schreef:alfa vulgaris schreef:Doe nooit teveel water in je most...daar wordt de mede droog van

Waterig zal je bedoelen

De smilies van beide imkers zijn me niet duidelijk ?
Voorlopig geef ik Alfa gelijk. Droog slaat niet op het alcoholgehalte maar
op het suikergehalte van het eindproduct.
In Limburg noemen ze iemand die een flauwe mop vertelt "eine zeute" ofwel "zoetsappige".
Inconsequent van ze is , dat ze een humorloze vent "eine dreuge" noemen ofwel
"droogstoppel", dus "met weinig spirit". Pas wanneer de 'fles' aangesproken wordt,
wil het wel eens gebeuren dat er in z'n hersenstam het humorcentrum ontwaakt.
Dat droog slaat waarschijnlijk op het niet drinken van 'n "glaasje (jenever)"
of "borrel" of "neutje" of "dröpke". enz.
Dat iemand die geen of alleen flauwe moppen vertelt "een zoete" wordt genoemd,
heeft te maken met opvattingen over mannelijkheid. Masculien is|was het
drinken van 'n 'stevige borrel' en het roken van 'n 'dikke sigaar' en het
drinken van 'zwarte koffie' en het 'afslaan van snoep en zoet'.
De gist- en spiritus(= alcohol)fabrieken zorgen voor laag-alcoholisch bier
door de gisting eerder af te breken en\of minder maltose te geven.
Zoet bier maken ze door het moutsuikergehalte van de mostoplossing bij de start
hoog te maken. Het wateraandeel is dus laag. Zou je er een plomp water na
de start bijvoegen, dan kunnen meer suikermoleculen vergist worden en
krijg je 'droog' bier doorat de enzymen van gist dan niet of minder geremd worden
dan wanneer de suikerconcentratie bij de aanvang hoog is.
Alfa kan het vast wel beter uitleggen. Zjef
Dus: tijdens de gisting de most 'natter' maken geeft 'drogere' mede.
