Pagina 1 van 2
Wasdoeken voor levensmiddelen
Geplaatst: wo 20 jan 2016, 21:11
door 1bontebij
Wie weet er iets meer over wasdoeken?
Mensen hebben mij verteld over een website greenjump.nl waar wasdoeken aangeboden worden om in plaats van plastic folie te gebruiken voor het bewaren van levensmiddelen. Heeft iemand hier ervaring mee? Zou dit zelf te maken zijn? Welk doek is hiervoor dan te gebruiken en vooral hoe breng je de was dun aan? want de doek moet plooibaar blijven. Ik ben heel nieuwsgierig.
Met vriendelijke groet
Re: Wasdoeken voor levensmiddelen
Geplaatst: wo 20 jan 2016, 22:01
door gijs.v
Ik heb bij wijze van experiment was in een dunne zakdoek gestreken. Er gaat toch nog heel wat was in. De doekjes van greenjump zijn niet met pure was gedaan. Ik ga het nog een keer proberen met een mengsel van was en kokosolie. Kokosolie is van nature ook antibacterieel. Het mengt goed met was, door de lagere smelttemperatuur verwacht ik dat ze dan prettiger zijn in het gebruik
De doekjes die ik zelf gemaakt heb werken best wel. En het is gewoon leuk om te experimenteren.
Een kruidenvrouwtje hier uit de omgeving vertelde me dat kaas er langer vers in blijft.
Verzonden met Tapatalk
Re: Wasdoeken voor levensmiddelen
Geplaatst: wo 20 jan 2016, 23:39
door 1bontebij
Dank alvast voor deze reactie, Gijs V.
Hou me eventueel op de hoogte hoe het resultaat is met kokosolie. Ik heb gezien dat het andere ingrediënt, de Jojobaolie, bij De Tuinen te verkrijgen is. Groet
Re: Wasdoeken voor levensmiddelen
Geplaatst: do 21 jan 2016, 06:52
door semar
als het voor langere opslag is, kan mischien de kokosolie ranzig worden?
Vriendelijke groet
Semar(Dominique)
Re: Wasdoeken voor levensmiddelen
Geplaatst: do 21 jan 2016, 06:54
door gijs.v
Goed om te weten dank je. Ik had niet op korte termijn plannen. Ik ben nog voorzien van iets stijvere doekjes die goed functioneren. Wellicht dat jij het kan proberen. Dan lees ik je bevinding graag terug op het forum.
Ik heb deze topic onder mijn favorieten gezet. Als ik nieuwe ervaringen heb dan zal ik die hier delen.
Verzonden met Tapatalk
Re: Wasdoeken voor levensmiddelen
Geplaatst: do 21 jan 2016, 06:58
door gijs.v
semar schreef:als het voor langere opslag is, kan mischien de kokosolie ranzig worden?
Vriendelijke groet
Semar(Dominique)
Kokosolie is een zeer stabiele olie. Zelf bij verwarmer wordt ie niet ranzig, in tegenstelling tot ander plantaardige oliën. Bij kamertemperatuur is de olie vast. Je kan hem met de hand smelten. Dat bied voordelen.
Kokosolie is ook de beste olie om on te frituren. Alleen iets duurder.
Verzonden met Tapatalk
Re: Wasdoeken voor levensmiddelen
Geplaatst: do 21 jan 2016, 08:56
door Tieme
Wij hebben deze doeken ook thuis.
Het is een mengsel van was en jojobaolie (etiket). Ik weet niet in welke verhoudingen, maar ik denk dat er ook aardig wat jojobaolie in zit. De was schilfert namelijk niet.
groeten,
Tieme
Re: Wasdoeken voor levensmiddelen
Geplaatst: ma 25 jan 2016, 20:50
door Piet Scholten
Tieme,
Je hebt helemaal gelijk. Ik maak die bijenwas doeken al even, tot volle tevredenheid van de kopers.
Het is pure katoen, bijenwas en jojoba olie. Waarom deze olie, wel jojoba olie kun je jaren bewaren
en gaat niet "sterk" ruiken.
Wil iemand de verhoudingen weten even googelen en ze maken. Daarna wel even zelf de doeken
proberen, i.v.m. dikte katoen, voor je meerdere maakt.
Succes.
Gerna Scholten
Re: Wasdoeken voor levensmiddelen
Geplaatst: vr 29 jan 2016, 14:16
door renske
Hier een adres van iemand die de doeken maakt, ze geeft ook workshops. Ze wil misschien ook het 'recept' wel delen.
http://groengeloven.com/workshops/bijenwasdoek
Re: Wasdoeken voor levensmiddelen
Geplaatst: vr 29 jan 2016, 15:25
door Jelte Pieter Dijkstra
Het lijkt mij erg onhygiënisch. Hoe steriliseer je die dingen en hoe was je die uit?
gr.