Pagina 1 van 2

Kast tbv bevruchten van koninginnen

Geplaatst: do 14 apr 2016, 10:25
door cklander
Hallo allemaal,

Ik wil dit jaar proberen om een aantal F1-Q's (een stuk of 10/20) op te kweken en deze hier in Zuid-Limburg te laten bevruchten. Ik heb 2 (Sklenar) rasvolken waar ik graag F1-Q van wil hebben (en misschien kan ik anderen (startende imkers?) ook nog hiermee een plezier doen).
Nu zijn er diverse mogelijkheden om e.e.a. te doen. Mijn vraag: wat raden jullie aan? Waar hebben jullie de beste ervaringen mee?

Is het beter om de nieuwe Q's in bevruchtingskastjes te plaatsen en van daaruit te laten bevruchten of kan ik beter met 3/4/5-ramers werken of toch met Miniplus? In geval van bevruchtingskastjes: wat heeft jullie voorkeur? Ter info: Ik imker nu met spaarkast-formaat.

Alvast mijn dank voor jullie reacties!

gr. Chris

Re: Kast tbv bevruchten van koninginnen

Geplaatst: do 14 apr 2016, 10:52
door ErikS
Hallo Chris,

hoeveel en welk materiaal heb je?
Het makkelijkste is de "Ein Wabe ergibt ein Volk" methodiek. Heb je tijdelijk een aantal bakken nodig. Maar goed, je tien Q moeten ook ergens blijven.

Het is prettig reserve koninginnen te hebben. Ik werk zelf met het MiniPlus systeem. bv de Imkershop verkoopt ze.
IMGP0017.JPG
IMGP0016.JPG
IMGP0020.JPG
Dan bevolk je deze kastjes en maakt hiermee afleggers, klein maar fijn. Je hoeft je hoofdvolken niet te belasten en je kunt op miniplus prima overwinteren.
Met een verenigingsplank kun je de q van miniplus overzetten op haar nieuwe volk op spaarkastformaat.

grtz,

erik.

__________________________________________________________________________________________________________
Mini Plus kastje Deluxe (voerbak en kunststof rand) Deluxe

Het Mini Plus kastje Deluxe wordt geleverd met bodem, broedbak, voerbak, deksel, raampjes en scheidingswand zodat 2 volkjes in een kast gehouden kunnen worden. Wordt ongeverfd geleverd (blank). Een uitgebreidere versie dan doorgaans wordt aangeboden.

Mini Plus kastje wordt compleet geleverd met raampjes van hout. Deze versie van het mini plus kastje is voorzien van een stevige kunststof rand die voor extra stevigheid zorgt. __________________________________________________________________________________________________________

Re: Kast tbv bevruchten van koninginnen

Geplaatst: do 14 apr 2016, 11:15
door cklander
Hoi Erik,

Ik heb het volgende materiaal alles in houten spaarkastformaat, wat ik nog niet gebruik:

HK: 2
BK: 5
Dak: 2
Bodem: 2
Kast compleet 8-raam: 1
Kast compleet 5 raam: 1
Kast compleet 4 raam: 1
Kast compleet 3 raam: 1

Ik krijg volgende maand/half juni de 2 nieuwe rasmoeren (zie eerdere post :D ), daar moet ik ook nog rekening mee houden. Ik wil nog wat investeren in materiaal, maar ik ben aan het twijfelen wat nu verstandig is om te doen. Bij http://bienenzuchtbedarf-geller.de/ wil ik dan e.e.a. gaan halen, de prijzen zijn daar (rekeninghoudend met verzendkosten) vaak gunstiger als in NL. Deze zaak ligt in Würselen, dus vlak in de buurt bij mij. Of weet jij misschien plekken waar het goedkoper is? 2e hands materiaal is ook goed voor mij en de bij :D .

Geeft het een probleem i.v.m. de afwijkende raammaat bij minipluskastjes? Of is het dan in het voorjaar een kwestie van uitsnijden en met elastiekjes vastzetten in bk-ramen?

Gr. Chris

Re: Kast tbv bevruchten van koninginnen

Geplaatst: do 14 apr 2016, 12:46
door rickjhee
Ik vraag me vooral af waar je die 10 a 20 Q's laat als je maar zo voor 4 Q's materiaal hebt.

Wat extra materiaal heb je zeker nodig, ik gebruik kieler bevruchtingskastjes.

Ik zou ook eerst eens kijken hoe je nieuwe koninginnen het doen als je ze nog niet hebt, anders ga je misschien natelen van iets wat niet bevalt.

Re: Kast tbv bevruchten van koninginnen

Geplaatst: do 14 apr 2016, 12:53
door ErikS
OK, dan start met bv 5 q te kweken voor de zomerdracht.
met de maximale dracht wil je in principe maximale bezetting van de vliegmacht.

Daarna heb je plat gezegd bijen over. laat ze dan maar de volgende q kweken. Heb je ook tijd om je extra materiaal te regelen.

Ik heb 1000 truuks verzonnen met inhangen van ramen en vastbinden/insnijden/vastzetten met elastieken. Bottomline, een hoop gehannes, vast geplakte ramen, lostrekken en gedoe. q geplet of met een boog in de struiken. Tenzij je een goede hulp hebt is met een persoon een raam in een andere raam hangen eigenlijk vragen om moeilijkheden, denk imkerpak, handschoenen en transpiratie en geen routine. Volgens mij heb ik daarmee nog de meeste q verloren. Ik ben van nature vrij handig maar dit is een handigheid die je moet aanleren en bijhouden, lukt niet met enkele volken per jaar. Het is anders als je dat dagelijks doet.

Mijn strategie nu is simpel, of inhangen met 3 ramen eigen bijen in een volk, nadat uiteraard de voorganger verzocht is ergens anders te gaan wonen. Of de oude q uitnemen en met verenigingsplank samenvoegen met een miniplus. Hoeft maar een paar dagen te zijn en dan de miniplus afslaan in het nieuwe volk. Niet te woest en dan meteen de miniplus boven een ander moerloos volk hangen (want daar had je net een bak met q vanaf genomen voor een andere kast) en je hebt binnen 5 dagen weer enkele doppen in gang. Scheidingsschot erin en eigen bodem en warempel, 4 volkjes in de maak!

Als je overwintert op MiniPlus en je wil in het voorjaar overgaan naar simplex maat kun je de natuur zijn gang bijna laten gaan. Denk de temperaturen van nu (dus geen broed aan blootstellen) en ook de uitbreiding die bijen zoeken. Stel je miniplus staat op 3 bakken (de 4e onderste miniplusbak was leeg en is weggenomen bij de voorjaarcontrole). Einde van de dag, een bodem en onderbak nemen, 2 ramen voer erin hangen waar je eerst aan een kant met de kastbeitel opentrekt zodat de dames het voer zien (plek 4 en 7) en 2 uitgebouwde ramen (plek 5 en 6) liefst bebroed, verder aanvullen met uitgebouwde ramen, (stuifmeel op 3 en 8), verenigingsplaat erop, en de 3 bakken miniplus erop.
De dames gaan wennen. Na een week de bovenste bak van de miniplus wegnemen, dit zou voer moeten zijn, ramen afslaan. Eventueel broed omhangen naar bak 2. De dames hangen nu gedwongen uit in de onderbak.
Check dat ze voldoende voer hebben en kijk of de q in de onderbak heeft gelegd (en zit, maar dat lijkt me vanzelfsprekend ;-)). Indien gelegd en redelijk bemand, q rooster leggen. Anders de volgende week. De miniplus ramen zitten vol broed en vallen uit, even kijken en de lege ramen uitnemen (anders dragen ze die vol met voorjaarshoning), als het kan een bak afnemen.
In principe heb je in 3 weken de miniplus bakken vrij van broed en kun je ze afnemen. De dames hebben intussen een nieuwe voorraad stuifmeel en honing in de onderbak, zorg voor ruimte, waarschijnlijk kun je de 2e onderbak al na een week plaatsen.
Dit werkt in de praktijk heel rustig en bijvriendelijk. De miniplus bakken onderschat je makkelijk. Met 2x4 uitvallende ramen miniplus is een broedkamer spaarkast al behoorlijk gevuld.

grtz

erik.

Re: Kast tbv bevruchten van koninginnen

Geplaatst: do 14 apr 2016, 12:55
door cklander
Beste Rickjhee,

Zoals eerder gezegd, wil ik materiaal gaan aanschaffen.

De 'oude raskoninginnen' bevallen mij uitstekend: daar wil ik graag nateelt van hebben. Hoe de nieuwe gaan bevallen, weet ik nog niet, maar dat zien we t.z.t. wel.

Wat voor een materiaal raad jij me aan?

Gr. Chris

Re: Kast tbv bevruchten van koninginnen

Geplaatst: do 14 apr 2016, 13:19
door cklander
Beste EriKS,

Het extra materiaal wil ik zaterdag gaan halen. Wat raad jij aan om te halen, uitgaande van jouw verhaal en het materiaal wat ik heb?
ErikS schreef: Mijn strategie nu is simpel, of inhangen met 3 ramen eigen bijen in een volk, nadat uiteraard de voorganger verzocht is ergens anders te gaan wonen. Of de oude q uitnemen en met verenigingsplank samenvoegen met een miniplus. Hoeft maar een paar dagen te zijn en dan de miniplus afslaan in het nieuwe volk. Niet te woest en dan meteen de miniplus boven een ander moerloos volk hangen (want daar had je net een bak met q vanaf genomen voor een andere kast) en je hebt binnen 5 dagen weer enkele doppen in gang. Scheidingsschot erin en eigen bodem en warempel, 4 volkjes in de maak!
Begrijp ik het goed dat je feitelijk een regiment bijen in de Miniplus laat kruipen en daar e.e.a. laat uitbouwen, waarbij de Q in de onderbak blijft? Is het dan niet makkelijker om een aantal broedraampjes af te slaan in de miniplus en deze op een andere stand te zetten met een reepje broed zodat ze zelf een Q kweken in de Miniplus?

Gr. Chris

Re: Kast tbv bevruchten van koninginnen

Geplaatst: do 14 apr 2016, 13:26
door A.A. Staals
Als het gaat om bevruchte koninginnen te krijgen geef ik de voorkeur aan Kirchainer/Kieler kastjes. Je kunt dan met weinig bijen bevruchte koninginnen krijgen waar je later volken mee maakt.

ad staals

Re: Kast tbv bevruchten van koninginnen

Geplaatst: do 14 apr 2016, 13:40
door ErikS
hello,

Ik zou de miniplus gebruiken om te kweken en als reserve koninginnen volk. Dus kopen van enkele miniplus, mijn voorkeur is de genoemde kastjes en ik zou 4 stuks nemen + 4 broedbakken, de voerbak is incluis. Verder heb je nu geen materiaal nodig. in de loop van 2 maanden kun je de dames verder overzetten naar de spaarkasten.

Als je de bijen afslaat en met reepjes gaat hannesen moet je ook voor voer zorgen en neem je het risico van afkoelen.
Als je de miniplus bak nu op een volk zet via een verenigingsplank dragen ze er zelf voorraad in. De q legt vanzelf wel in de miniplus, na een week checken, q beneden zetten, afnemen en op eigen bodem zetten. De dames maken doppen aan.
Kan allebei maar is gerelaxter.

Je kunt ook na de week de q overzetten in de miniplus, een extra bak en een eigen bodem geven. En de dames doppen laten trekken op de ramen in de onderbak.
Na een week verdeel je de gesloten doppen uit de onderbak over je zesramers, bv 3 ramen. 3 afleggers in de maak.
Vervolgens het broednest in de onderbak sluiten en zet de q weer terug in haar volk. Verenigingsplank weg en deksel erop
In de miniplus gaan de dames weer doppen zetten. wandje erin en weer 2 afleggers in de maak.

Het lijkt veel info;-) maar het werk heel gerelaxed.

Er is een gouden, oude truc, de boogsnede, http://www.imkerpedia.nl/wiki/index.php ... edemethode waarmee je de juiste larven net aan de onderkant van de raat krijgt. Als je die raat inhangt in een moerloos volk krijg je doppen die niet onder doen voor de mooiste zwermdoppen. Maar risico van afkoelen en pas (buiten) doen bij temperatuur van tenminste 20 graden en weinig wind.


grtz

erik.

Re: Kast tbv bevruchten van koninginnen

Geplaatst: do 14 apr 2016, 15:23
door cklander
Beste ErikS,

Ik heb zojuist 5x Miniplus Deluxe besteld bij imkershop.nl. De broedkamers haal ik bij Geller. Ik ben benieuwd of het allemaal gaat lukken :D :hive:

Is de verenigingsplank, een plak met opstaande rand en een afsluitbaar 'voergat' in het midden al dan niet met rooster? Ik heb nergens een afbeelding daarvan kunnen vinden helaas.....

Gr. Chris