Honingoogst 2016
Geplaatst: di 24 mei 2016, 13:46
Honing 2016
Climate change?
Toeval?
Wat wel juist is, is dat na ca 30 jaar bijenhouden/imkeren er nog niet zo vroeg in tijd, een zo'n vroege overdadige honingoogst is geweest.
Altijd kon er in week 21 geoogst worden wat de meisjes hadden verzameld.
Wat er ook voor voorjaar was, het werd altijd week 21!.
Dit jaar dus extreem vroeg, al in week 19 waren HK vol om te oogsten.
Veel bloei van fruit, kastanje, bes enz. was ook inderdaad 2 week eerder.
Ook de volken waren prachtig op sterke om te doen waar ze goed in zijn.
Verzamelen.
Kwaliteit van de honing was weer BIJzonder dit jaar.
Extreem hoog suikergehalte met een vochtpercentage van slechts 16,7%
Maar wat gebeurt er dan???????
De dag na het oogsten/slingeren en afvullen van een aantal potten, geeft als resultaat dat deze nu na 2 weken nog steeds helder zijn.
Zonder kristallisatie kenmerken.
( tuincentrum vroeg al weken wanneer er weer honing beschikbaar was)
De week erop (week 20) een aantal potten afgevuld geeft al een kristallisatie in de pot.
Verkoop was al boven verwachting!
De honing is dan al niet meer "doorzichtig".
Na drie maal daags roeren afgelopen weken was de honing afgelopen weekeinde geheel gekristalliseerd en met moeite uit het aftapvat te krijgen.
Dit toch maar snel afgewerkt, resulteert in een gemarmerde honing.
"Imkeren leer je nooit"
Was de uitspraak van de toenmalige "imkercoach"
Ieder jaar, ieder seizoen, ieder volk, is anders dan alle voorgaande jaren.
Climate change?
Toeval?
Wat wel juist is, is dat na ca 30 jaar bijenhouden/imkeren er nog niet zo vroeg in tijd, een zo'n vroege overdadige honingoogst is geweest.
Altijd kon er in week 21 geoogst worden wat de meisjes hadden verzameld.
Wat er ook voor voorjaar was, het werd altijd week 21!.
Dit jaar dus extreem vroeg, al in week 19 waren HK vol om te oogsten.
Veel bloei van fruit, kastanje, bes enz. was ook inderdaad 2 week eerder.
Ook de volken waren prachtig op sterke om te doen waar ze goed in zijn.
Verzamelen.
Kwaliteit van de honing was weer BIJzonder dit jaar.
Extreem hoog suikergehalte met een vochtpercentage van slechts 16,7%
Maar wat gebeurt er dan???????
De dag na het oogsten/slingeren en afvullen van een aantal potten, geeft als resultaat dat deze nu na 2 weken nog steeds helder zijn.
Zonder kristallisatie kenmerken.
( tuincentrum vroeg al weken wanneer er weer honing beschikbaar was)
De week erop (week 20) een aantal potten afgevuld geeft al een kristallisatie in de pot.
Verkoop was al boven verwachting!
De honing is dan al niet meer "doorzichtig".
Na drie maal daags roeren afgelopen weken was de honing afgelopen weekeinde geheel gekristalliseerd en met moeite uit het aftapvat te krijgen.
Dit toch maar snel afgewerkt, resulteert in een gemarmerde honing.
"Imkeren leer je nooit"
Was de uitspraak van de toenmalige "imkercoach"
Ieder jaar, ieder seizoen, ieder volk, is anders dan alle voorgaande jaren.