Pagina 1 van 1

Suikerdeeg is geen voederdeeg?

Geplaatst: di 07 jun 2016, 15:03
door Samuel Murray
Hoy allemaal

In Maandblad Voor Bijenhouders, april 2008, #13, schreef Hayo H.W. Velthuis, "Let op: suikerdeeg [voor het gebruik in een bevruchtingskastje] is geen voederdeeg, het wordt gemaakt van flink wat poedersuiker met een beetje vloeibare honing. Kneden tot het niet meer plakt."

Klopt dat? Mag ik geen apifonda in een bevruchtingskastje gebruiken? Wat gebruikt jullie als voer?

Bedankt
Samuel

Re: Suikerdeeg is geen voederdeeg?

Geplaatst: di 07 jun 2016, 15:44
door Hans van der Post.
IK doe het nog ruiger gebruik kristal suiker in de apidea en kirghainer en ze doen het er goed op, jarenlang.

Re: Suikerdeeg is geen voederdeeg?

Geplaatst: di 07 jun 2016, 15:55
door joselito
Samuel Murray schreef: Mag ik geen apifonda in een bevruchtingskastje gebruiken? Wat gebruikt jullie als voer?
Het zelf maken is niet zo eenvoudig. Als je het maakt ziet het er goed uit maar na een tijdje wordt het vloeibaarder en blijven de bijen erin plakken.
De grote verpakkingen van apifonda zijn niet geschikt omdat ze uitdrogen en daardoor steenhard worden. Aan de kleine verpakkingen van 2.5 kg wordt invertase toegevoegd. Die hebben dat probleem daardoor niet en zijn ideaal voor afleggers.
Hetzelfde geldt voor Ambrosia.

Re: Suikerdeeg is geen voederdeeg?

Geplaatst: wo 05 apr 2017, 11:12
door cklander
Hoi Hans,

Gewone suiker in de apidea / kieler met wat honing erop.... moeten de bijen daar niet veel water voor halen om dat te verwerken?

Gr. Chris

Re: Suikerdeeg is geen voederdeeg?

Geplaatst: wo 05 apr 2017, 11:23
door Tieme
Hierover zijn nogal wat tegenstrijdige berichten.

Sommige telers zweren bij 1 product.

Ik gebruik al jaren voeder deeg (beefonda) in EWK en andere bevruchtingskastjes en zie geen problemen. Het voer heeft nog nooit tot problemen geleid. Je moet wel altijd zorgen dat er niet te veel tijd zit tussen het aanbrengen van het voer en het vullen met bijen. Op deeg kan een harde korst ontstaan.

Zelf maken van honing en poedersuiker is heel goed. Dat levert meestal het beste deeg, maar is een enorme puts werk. Wellicht heeft Hayo Velthuis een betonmolen of heeft hij niet veel koninginnen nodig..... Om koninginnen te versturen doe ik dat wel, omdat commercieel voorhanden deeg niet altijd "droog" genoeg is en dan kan het gaan lopen en de koningin kan er dan in verkleven.

Groeten,
Tieme

Re: Suikerdeeg is geen voederdeeg?

Geplaatst: wo 05 apr 2017, 14:26
door Hans van der Post.
cklander schreef:Hoi Hans,
Gewone suiker in de apidea / kieler met wat honing erop.... moeten de bijen daar niet veel water voor halen om dat te verwerken?
Gr. Chris
Veel wat is veel? Door die activiteit wordt de raatjes goed uitgebouwd en de twee koffiebekers bijen wordt een volkje.
Deze wijze doe ik al jaren nooit klachten gehad. :be2: :whistle:

Re: Suikerdeeg is geen voederdeeg?

Geplaatst: do 06 apr 2017, 12:18
door cklander
Gelukkig maar dat bijen niet kunnen praten! :be3: :be3: :be3:

Van al die vrouwen.... je wordt helemaal gek :be5: :be5: :be9: :be9:

Re: Suikerdeeg is geen voederdeeg?

Geplaatst: do 06 apr 2017, 22:20
door Dirk Blanken
Ik gebruik Mini-Plus voor de aanparing op Ameland.
Maar heb speciale bodempjes gemaakt waarin een bakje met 1/3 pak apifonda past waarin een moerroostertje is verwerkt.
Deze bakjes met apifonda worden ver van tevoren klaargemaakt en opgesloten in plastic.
Vlak van te voren maak ik het plastic open 2 bij 10 cm.

Bovendien zit er nog een voerraam in met 1/3 pak apifonda in ook van te voren in plastic verpakt en vlak er voor open gemaakt.
Dat voerraam zorgt ervoor dat de raampjes in de mini-plus niet kunnen verschuiven(veel ruimte over)

Bovendien zet ik er nog een verzegeld raampje mini-plus in.
Dus totaal krijgen zo'n 2 kg voer mee.
Dat is zo ontstaan omdat ze vroeger 3 weken naar Ameland gingen en dan kwamen ze vaak terug met bijna alle raampjes met broed.
En dat vereist veel voer terwijl er op Ameland weinig binnenkomt.
Nu met twee weken is zoveel niet nodig maar maar het bevalt me dat er nog ruim voer aanwezig is als ze thuis komen.

Je moet met apifonda in het pak een kleine snede maken van maximaal 2cm bij 10 cm dan droogt het niet uit.

Groeten Dirk.