Pagina 1 van 2
veel darrebroedige volken
Geplaatst: do 23 jun 2016, 18:17
door DE BIEZEN
Vandaag mijn hoofdvolken gecontroleerd.
Een op de drie is darrebroedig. Ik weet niet of ze moerloos zijn of een onbevruchte moer hebben. Ook vorig jaar had ik er erg veel last van.
Ik heb mijn vegers tussen 8 en 15 mei gemaakt.
Hoe zijn andere ervaringen?
Wat zou een oorzaak kunnen zijn?
Twee volken heb ik toen op één dop gezet. Een ervan is goed gegaan. DE ander is darrebroedig.
De anderen heb ik volop koninginnen in uit kunnen laten lopen maar toch is het niet goed gegaan.
Tijdens het doppenbreken heb ik ook 3 3 ramers gevuld en dit is 100 % gelukt
Groet
Gerard
Re: veel darrebroedige volken
Geplaatst: do 23 jun 2016, 19:20
door Dirk Blanken
Zet ze voortaan op een paar doppen die vlak bij elkaar zitten.
De uitkomende koningin zal de doppen in de buurt vaak direct afsteken.
Bijen zetten niet voor niets soms wel 30 doppen of meer aan.
Er kan van alles misgaan.
Ik werk met rijpe doppen en geef m'n aanparingsvolkjes altijd twee doppen dan is de kans groter dat er een goede koningin uitloopt.
Toch bij de aanparing sneuvelt vaak ook een 10 á 20 %.
Daarom controleer ik het uitlopen en zodra ik weer rijpe doppen heb de volkjes weer, zo heb ik vandaag 8 volkjes nieuwe doppen kunnen geven.
Als het lang duurt geef ik ze soms een raam met eitjes en jonge larven, voordat de rijpe doppen ingezet worden breek ik ze.
Mijn grote moerloze pleegvolken krijgen ook 2 of 3 doppen mee na gedane arbeid en ik mag niet klagen maar tot nog toe komen ze aan de leg.
Dirk.
Re: veel darrebroedige volken
Geplaatst: do 23 jun 2016, 23:34
door tomer
Kan een jonge koningin al onmiddellijk steken dan? Ik heb hier een bakje met een aantal jonge koninginnen (kwakers) 3 dagen in leven gehouden. Ik dacht dat ze zouden vechten, maar ze waren heel rustig tegen elkaar.
Re: veel darrebroedige volken
Geplaatst: do 23 jun 2016, 23:42
door Hans van der Post.
mij is dit nog nooit gelukt.

Re: veel darrebroedige volken
Geplaatst: vr 24 jun 2016, 07:56
door joselito
DE BIEZEN schreef:Twee volken heb ik toen op één dop gezet.
Ik weet niet wie dergelijk advies geeft. Je zult toch maar net een dop uitkiezen waar iets mee scheelt en je hebt al prijs.
Staan al de kasten in een rij? Hoe verder van elkaar en in verschillende richtingen hoe gemakkelijker het is voor de koningin om haar kast terug te vinden.Meestal zijn de jonge bijen ook nog aan het spelen als de koningin uit vliegt. Tussen die drukte is het moeilijk voor de koningin om de juiste kast terug te vinden.
Een oplossing is een paar Kielerkastjes of andere bevruchtingskastjes te kopen. Als de kast een tuter heeft maak je ze zuiver, dus je snijdt alle doppen uit. Meestal lopen er uit deze doppen al direct een paar koninginnen uit. Deze zet je met een paar tassen bijen in een kielerkastje, zoals je met de drieramers gedaan hebt. Deze kastjes kun je ergens alleen zetten, zo heeft de koningin meer kans. En dan heb je iets achter de hand, mocht het in de grote kasten mis gaan.
En verder geef ik dezelfde raad als ik ergens anders gedaan heb. Als je de kast 12 dagen na de geboorte van de koningin nakijkt en er zijn nog geen eitjes en je ziet de jonge koningin niet, dan neem je een raam met open broed van een andere kast. Dan zouden ze terug doppen getrokken hebben en had je geen darrenbroedige kasten gehad.

Re: veel darrebroedige volken
Geplaatst: vr 24 jun 2016, 08:33
door A.A. Staals
joselito schreef:
En verder geef ik dezelfde raad als ik ergens anders gedaan heb. Als je de kast 12 dagen na de geboorte van de koningin nakijkt en er zijn nog geen eitjes en je ziet de jonge koningin niet,
Joselito
12 dagen na de geboorte van een koningin loopt het laatste darrenbroed pas uit, daarna gaat ze pas aan de leg. Bovendien moet je de hele kast doorlopen om die eerste eitjes te vinden. Koningin gaan zoeken moet je nooit doen, loopt vaak niet goed af (zeker bij beginners).
Wanneer je een jonge koningin in een bevruchtigskastje zet met wat bijen kunnen ze na een dag of tien aan de leg zijn.
ad staals
Re: veel darrebroedige volken
Geplaatst: vr 24 jun 2016, 09:02
door joselito
A.A. Staals schreef:12 dagen na de geboorte van een koningin loopt het laatste darrenbroed pas uit, daarna gaat ze pas aan de leg. Bovendien moet je de hele kast doorlopen om die eerste eitjes te vinden.
Ad, je weet ook dat als er een koningin in zit die op het punt staat om te gaan leggen, de werksters de cellen beginnen leeg te maken en te poetsen.
Als er overal honing verspreid in de broedramen zit, is dat al een teken. Maar alle onheil kan voorkomen worden en onzekerheid weggenomen worden door een raam open broed te geven.
Re: veel darrebroedige volken
Geplaatst: vr 24 jun 2016, 09:25
door Jaap v.Popering
Ik teel mijn koninginnen nog altijd op dezelfde wijze dan dat ik heel lang geleden geleerd heb .
Voordat er zwermneiging in de volken komt ( half mei ) maak ik,mijn kunstzwermen en deze worden gelijk verkocht voor de bestuiving .
De dertiende dag breek ik doppen en laat er enkele ( meestal twee ) uitlopen en zie gelijk of deze volkomen zijn .
Niet net als sommigen alle koninginnen in laten lopen , want ook de winnaar kan klappen krijgen ( beschadigt raken ) .
Dit jaar hebben al mijn volken enkel in mijn stal gestaan en mis slechts één koningin ( van de 23 volken ) . Tijdens de bevruchting heeft er hier dit jaar niet veel wind gestaan , en dat is een groot voordeel .
De eerste controle op een goede bevruchting doe ik pas na drie weken . Voordien je volken omspitten om een koningin te zien is om moeilijkheden vragen , er is grote kans dat zij deze inballen. Bij zeer kleine volkjes is dit risico veel kleiner .
Re: veel darrebroedige volken
Geplaatst: vr 24 jun 2016, 10:25
door A.A. Staals
joselito schreef:
Ad, je weet ook dat als er een koningin in zit die op het punt staat om te gaan leggen, de werksters de cellen beginnen leeg te maken en te poetsen.
De werksters cellen leeg maken. Bedoel je dat ze broed trekken?
ad staals
Re: veel darrebroedige volken
Geplaatst: vr 24 jun 2016, 10:51
door joselito
A.A. Staals schreef: De werksters cellen leeg maken. Bedoel je dat ze broed trekken?
Neen, ze verplaatsen de honing en vooral de donkere cellen blinken, klaar voor de koningin om in te leggen.