Dirk Blanken schreef:Moi Hennie,
Soms heb ik honderden ramen die uitgesmolten moeten worden en dan lijkt me de stoomwassmelter toch de betere weg.
Dit waren die 30 afgeschraapte ramen. Die honderden waar jij het over hebt, heb ik Oktober al weggesmolten.
Ik heb ooit ook met een stoomsmelter gewerkt waar zo'n 15 ramen tegelijk in konden.
Werkt prima, maar dan moet je toch altijd de achter gebleven vliezen even afkrabben als ze nog heet zijn.
Daar heb ik geen last meer van. Die vliezen schep ik als de bak vol met een huishoud zeef in een elektrische pers om de laatste was er uit te persen.
Dirk Blanken schreef:
Wel moet ik ze dan verder als alles uitgesmolten is ze verder brandschoonmaken met een causticsoda behandeling en dat doe jij dan waarschijnlijk niet meer.
Dat is ook een dag werk.
Groeten Dirk.
Ik doe met uitkoken zo.n 60 ramen in een uur, en hoef ze alleen maar te laten drogen.
De ramen zijn zo heet geweest dat ik ze niet meer in de caustic soda hoef te doen, ook de propolis is weg.
Jij hebt wel dat ze mooi blank worden, maar het hout wordt ook een beetje schraal is mijn ervaring met caustic.
Mijn ramen zijn als het ware een beetje geconserveerd met een vliesje was wat ook nog iets in het hout getrokken is.
Na 2 a 3 middagen heb ik de zooi wel weer aan de kant.