Pagina 1 van 4

oxaalzuur verdampen

Geplaatst: zo 18 dec 2016, 13:03
door tomer
Ik dacht nu dinsdag 20 november oxaalzuur te verdampen. Dat is 3 weken na het begin van een vriesperiode. Normaal gezien is er dus geen broed meer aanwezig. Volgens de handleiding kan de verdamper gebruikt worden vanaf 2°C. Volgens andere bronnen krijg je het beste resultaat bij dagtemperaturen boven de 5°C en vorstloze nachten: de bijen zitten dan niet zo compact op tros waardoor de kristallen beter alle bijen bereiken.
Dinsdag zou het overdag 4°C worden en 's nachts -1°C. Kan ik de behandeling dan beter enkele dagen uitstellen?

Re: oxaalzuur verdampen

Geplaatst: zo 18 dec 2016, 16:54
door joselito
Ik ga deze week ook alle volken behandelen. Het is de volgende dagen meer dan 4° dus dat is perfect
De winterbehandeling is enkel een behandeling om de rest van de mijten te bestrijden. Het zou niet de hoofdbehandeling mogen zijn. Als er nog honderden mijten vallen is de zomerbehandeling onvoldoende geweest.

Re: oxaalzuur verdampen

Geplaatst: ma 19 dec 2016, 01:24
door tomer
Hier verwacht ik dat er inderdaad honderden gaan vallen. De afleggers heb ik begin juli met oxaalzuur besproeid. Daarna geen zomerbehandeling meer gegeven, omdat er niet veel meer leken te vallen en ik niet teveel wou behandelen...
En dat was dus onvoldoende...

Re: oxaalzuur verdampen

Geplaatst: ma 19 dec 2016, 18:42
door joselito
Vandaag heb ik de eerste 16 kasten gedaan. Ik verwacht niet dat er veel mijten gaan vallen. Maar toch doe ik deze behandeling. Het brengt het aantal mijten zo laag dat ik verder tot volgend jaar in juni geen maatregelen meer moet treffen, dus geen uitsnijden van darrenraat etc.
Dat is ook het resultaat van alle kasten op één stand tegelijkertijd te behandelen. De herbesmetting wordt dan tot een minimum beperkt.

Re: oxaalzuur verdampen

Geplaatst: di 20 dec 2016, 11:01
door cklander
Goedemorgen mede-imkers,

Zorgt het verdampen niet ervoor dat de oxaalkristallen op de diverse raten achterblijven en eventueel in de honing terecht komt? Is dat niet gevaarlijk voor de gezondheid?

Gr. Chris

Re: oxaalzuur verdampen

Geplaatst: di 20 dec 2016, 12:38
door joselito
Niet het verdampen, noch het sproeien of druppelen laten later te hoge waarden opmeten in de honing. Oxaalzuur komt van nature in honing voor. Als het op de juiste tijdstippen toegepast wordt heeft het geen invloed op het gehalte. Ook met mierenzuur is dat het geval.

Re: oxaalzuur verdampen

Geplaatst: di 20 dec 2016, 16:52
door tomer
Ik zal morgen verdampen, dan geven ze hier rond de 6°C.
Voor de piepschuim zesramer van Stehr heb ik een passende bodem gebouwd, zodat die ook kan behandeld worden.

Re: oxaalzuur verdampen

Geplaatst: do 22 dec 2016, 02:16
door Gait
Ik heb jl maandag voor het eerst van m'n leven mierenzuur gedruppeld. Samen met een senior-imker hebben we alle volken op de stand gedaan. Dat ging prima.

Re: oxaalzuur verdampen

Geplaatst: do 22 dec 2016, 06:51
door gijs.v
Je noemt mierenzuur, maar je bedoelt vast oxaalzuur.


Gijs met Tapatalk

Re: oxaalzuur verdampen

Geplaatst: do 22 dec 2016, 07:53
door joselito
Bij de 16 kasten die ik 3 dagen terug gedaan heb zijn er bij sommige kasten toch meer mijten gevallen dan ik gedacht had. Vooral de sterkste kasten hebben de meeste mijten. De kast op de foto had er de meeste. Misschien heeft de sterke heidedracht er iets mee te maken. Pas nog een artikel gelezen waarin beweerd wordt dat mijten soms via bloemen overgaan op andere bijen.