Vandaag weer een verhaaltje de wereld uit geholpen. Er wordt beweerd dat als bijen 3 weken niet gevlogen hebben in de winter ze terug invliegen.
Deze bijen hebben langer dan 3 weken niet gevlogen. Toch waren er nog een aantal bijen die naar de oude plaats vlogen.
Een aantal vloog zich wel in op de nieuwe plaats maar een gedeelte had het boek niet gelezen waarin dit beschreven staat
Bijlagen
Laatst gewijzigd door joselito op do 02 feb 2017, 18:39, 1 keer totaal gewijzigd.
Ik heb even de bijenbijbel er op nageslagen Pag 443 nr 1026
Het verplaatsen van kasten in de winter .
Er is nu weinig gevaar , dat de bijen zullen vervliegen , daar ze bij elke uitvlucht die minstens met tussenruimten van enkele weken of maanden plaats vindt, zich opnieuw zullen oriënteren .....Geheel zeker is dit echter niet daar men heeft kunnen waarnemen , dat bijen nog na een zit van zes weken , weer voor een gedeelte terugvlogen naar de oude plaats .
Kroese schreef: Vaak gaan ze dan wel verder zoeken.
Dat doen ze sowieso als ze geen kast meer vinden. S'avonds zaten er geen bijen meer. Waarschijnlijk hebben ze zich in de dichtst bijzijnde kast binnen gebedeld. Maar als je je enigste kast zeg maar 20 meter gaat verplaatsen hebben ze wel een probleem. Tegen dat ze die terug gevonden hebben zijn ze onderkoeld bij dergelijke temperaturen.
Wanneer je dit forum doorspit kom je het misschien wel een keer of tien tegen over het verplaatsen van bijenvolken waar ik geschreven heb dat je daar zeer voorzichtig mee moet zijn . Zelfs na een lange winterperiode zie je na een korte verplaatsing bijen op de oude standplaats verschijnen . Je moet er wel zijn wanneer het gebeurt om dit waar te kunnen nemen , na een kortere of wat langere periode zie je geen bij meer omdat zij zich inbedelen in een buurvolk .
Hoe verder die afstand naar de volgende kast is hoe langer het duurt voor zij weg zijn .
Is het te ver , en dat hangt weer van de weersomstandigheden af zullen zij ter plaatse doodgaan .
Ik heb het al meer geschreven over zes kilometer verhuizen voor de bestuiving naar het fruit , en een handvol bijen terugkomen naar hun oude standplaats .
Maar er zal er elk jaar wel weer een opstaan die verklaart dat het allemaal zonder problemen gaat .
Ik heb voor de reinigingsvlucht drie volken verplaatst en in de rij gezet afgelopen week (maar twee meter verplaatst, maar de kasten wel omgedraaid) en hoop maar dat alles is goed gegaan gisteren.
Ik zou ook de uitvliegopening, zoals eerder beschreven, duidelijk markeren met een dennentak of iets dergelijks. Ze zien dan bij het verlaten van de kast dat r daadwerkelijk iets anders dan anders is....
joselito schreef:Vandaag weer een verhaaltje de wereld uit geholpen. Er wordt beweerd dat als bijen 3 weken niet gevlogen hebben in de winter ze terug invliegen.
Deze bijen hebben langer dan 3 weken niet gevlogen. Toch waren er nog een aantal bijen die naar de oude plaats vlogen.
Een aantal vloog zich wel in op de nieuwe plaats maar een gedeelte had het boek niet gelezen waarin dit beschreven staat
Joselito, Als je op de plaats waar het volk eerst stond een witte zak had neergelegd dan hadden ze dat niet gedaan, omdat sommige die plaats van vroeger nog herkennen gaan ze daar terug naar toe. Als je dus die plaats camoufleert met iets herkennen ze die niet meer en gaan dan wel terug naar hun nieuwe plaats. Dat was trouwens al een truk van oude korfimkers die dat deden als ze korven verplaatsen in de vroege lente.
Ik heb veel voorbeelden gezien van imkers die hun kast niet heel veel verplaatsen, en de ingang van de nieuwe kast min of meer camoufleren zodat de bijen een beetje over de takjes heen moeten klauteren om naar buiten te komen. Een beetje hetzelfde idee als Buzzer. De bijen merken dan direct bij het verlaten van de kast dat er iets anders is, gaan zich opnieuw orienteren en vliegen op de nieuwe kast. Maar zelf heb ik er geen enkele ervaring mee, dus...