Pagina 1 van 1

Varroabehandeling van het hoofdvolk wanneer wel en wanneer niet

Geplaatst: vr 15 jun 2018, 10:50
door Peer Zaal
Een vraagje over de Varroa behandeling vh hoofdvolk. Ik heb geleerd dat deze plaats kan vinden zodra er weer eitjes in de kast zijn: als de koningin weer aan de leg is. WUR zegt na 27 dgn , zo'n 2 wkn na het inlopen vd nwe koninginnen. Hier wordt niks genoemd betreft de koningin - of ze aan de leg is.
Vandaag mijn eerste 2 volken bekeken geen oud broed, maar ook géén eitjes. Dus geen behandeling gedaan. Gaat WUR ervanuit dat de koningin niet beslist aan de leg moet zijn?

Verder: oxaalzuurbehandeling zou geen effect hebben op de honing meen ik in het WUR document over Varroa gelezen te hebben. Tieme ook lid hier in het forum beweert het tegendeel. Wat is wijsheid hier? Wel moet 1 volk behandeld worden omdat ik aldaar veel Varroa gezien heb. Daar zou ik de honingkamer weg kunnen nemen en behandelen op het moment dat het kan zie bovenstaande vraag. Maar het is beter alle 4 volken op de plank gelijktijdig te behandelen denk ik: mierenzuur in augustus?

Re: Varroabehandeling van het hoofdvolk wanneer wel en wanneer niet

Geplaatst: vr 15 jun 2018, 14:32
door Lippe
Waarom een jonge Q persé aan de leg moet zijn weet ik eigenlijk niet.

Ik hoop niet dat de zoveelste discussie op dit punt aanzwengel, maar bij mij wordt er absoluut nooit behandeld wanneer er honingkamers op de volken staan!!

Voor mij is het een principekwestie, gewoon niet behandelen als de honingkamers er nog op staan, met wat voor middel dat ook. Ongeacht wat er op het product staat of wordt beweerd door anderen.
Heb je een hoge varroa druk of wil je perse iets doen op dit moment, probeer dan een biotechnische manier of anders toch wachten en mierenzuur direct na het afnemen van de honing. De honingkamers er nu een week af laten lijkt me ook niet echt een goede optie.

Ik gebruik zelf Hiveclean.
Zowel van Hiveclean als de nieuwe vervanger VarroMed staat dat het geen invloed heeft op de honing. En ik heb hier wel eens gelezen dat men gewoon behandeld wanneer de honingkamers er nog op staan, omdat het een schijnbaar 'zacht' middel is. Op site van Beevital met betrekking tot Hiveclean en VarroMed staat bij beide middelen 'no residues in honey' .

Zie hier de links : https://www.beevital.com/varromed-1/ en https://www.beevital.com/hiveclean/

De bijsluiter van VarroMed zegt bijvoorbeeld niet gebruiken wanneer er honingkamers op het volk staan!!!
zie hier de link: https://ec.europa.eu/health/documents/c ... 456_nl.pdf

Oxaalzuur komt van nature ook voor in honing, maar het gehalte wordt wel flink hoger als je behandeld met de honing er nog op. Oxaalzuur zit ook wel in de genoemde producten, maar in een zeer lagere dosis. Oxalen met de honing er nog op is dus uit den boze om maar helemaal niet over mierenzuur te beginnen...

Dit alles niet persoonlijk bedoelt Peer, jij stelt ook maar gewoon de vraag wat wijsheid is, maar zou graag zien dat iedereen zich hier van bewust is en zorgvuldig mee gaat. Het zijn wel levensmiddelen waar we mee werken.

Re: Varroabehandeling van het hoofdvolk wanneer wel en wanneer niet

Geplaatst: vr 15 jun 2018, 15:51
door Peer Zaal
Bedankt vd reactie Lippe,

Dit is het eerste jaar dat ik doorlopend de honingkamers op het hoofdvolk heb laten zitten tijdens de moerswisseling, dit vanwege de dracht. Daarom hier de vraag wat te doen. Bij 1 volk vermoed ik de aanwezigheid van meer Varroa. Daar zal ik een oxaalzuur behandeling toepassen en de honingkamer afnemen voor een aantal! weken. De andere hoofdvolken zal ik pas na de zomer weer behandelen. Ze hebben allemaal de winter-oxaal-behanndeling gehad. Bedankt voor de waarschuwingen.

Moest zelf in mijn eerste imker jaar de oud imker hier op het dorp wijzen op het feit dat zijn apistan-chemo-strippen niet in de kasten horen in de zomer! Was voor dovemansoren en als beginnend imker wist ik er niks van..... Er zijn misstanden genoeg betreft het hoe te behandelen vd Varroa. Ook genoemde bijsluiters klinken niet geheel overtuigend. Ik neem hier geen risico en verkies gelijk Lippe voorsteld de hoofdvolken met honingkamer niet te behandelen. Zal ook kijken of het WUR document hier geen rare suggesties doet. Zie ook 1ste tekst: zij beweren, geloof ik!, dat de oxaalzuurbehandeling geen effect heeft op de honingkamer. Kom ik op terug.

Gr!

Re: Varroabehandeling van het hoofdvolk wanneer wel en wanneer niet

Geplaatst: vr 15 jun 2018, 23:34
door tomer
Misschien zijn er binnen enkele dagen wel eitjes te zien. Dan kan je kiezen: HK's eraf en oxaalzuur gebruiken nu je een broedloze periode hebt, ofwel HK's er nog enkele weken op laten en dan nadien behandelen met iets anders (bvb mierenzuur).
Of wat ik zelf doe: begin juli de HK's eraf (= einde dracht hier), alle ramen broed wegnemen en verdelen in zesramers en een week later behandelen met oxaalzuur. De zesramers na 24 dagen ook behandelen met oxaalzuur. Je moet dan wel veel extra kastjes hebben...

Re: Varroabehandeling van het hoofdvolk wanneer wel en wanneer niet

Geplaatst: za 16 jun 2018, 00:06
door Hans van der Post.
Beste Peer Zaal laat nu de bijen met rust. Wacht tot het einde van de dracht, honing is voedsel.
Ga met oxaalzuur aan het werk (druppelen) als de honingkamers zijn afgenomen.