Marcje schreef:Hoi Gijs en Jaap,
De luchtbellen waren ontstaan ten gevolge van het samengieten van twee emmers honing die reeds afgeschuimd waren
Ben er nu gerust op en bedankt he
Groetjes
marc
Bij het overgieten van de ene emmer in de andere,
kun je of moet je dezelfde 'methode' toepassen
als bij het tappen ofwel bottelen ofwel vullen van potten vanuit een
honingvat of emmer met (snij)kraan.
Honing wordt vloeibaar goud genoemd. Dit moet, net als gesmolten ijzererts,
rustig gegoten worden en niet klateren.
(Anders ontstaat ......goud

)
Dus, de halfvolle emmer, die de honing van de andere halfvolle emmer moet
ontvangen, moet je IETS schuin zetten op een zogenaamde ezel,
en vervolgens moet je de andere emmer voorzichtig leeg laten STROMEN
tegen de binnenwand van de schuinstaande emmer. Dan ontstaan geen luchtbellen.
Probeer het eerst uit met twee halfvolle emmers water. Waarom ?
Zoals aan alles, kunnen er 'haken en ogen' aan zitten, zoals:
1. De ezel van hout kan door houtworm verzwakt zijn en dóórzakken.
2. Afhankelijk van het volume van de emmer en de vorm, kan de emmer
meer of minder schuin gezet worden om overlopen te voorkomen.
Daarom is het beter dat je hulp hebt en dus iemand
de emmer schuin voor je houdt. Abejas-árbor
P.S. Wat was de reden dat je twee emmers honing samen moest voegen ;
voor één andere melange en dus smaak en\of kleur en\of viscositeit enz.?
Met ezel wordt een schraag bedoeld, dus : een los steuntoestel met 4 schuine poten,
volgens Koenen. ( zoiets X-X ? twee planken schuin een V laten vormen tussen
de poten). Of is de naam bokje óók goed ?