Bijensteken en zijn effecten

Aan het bijenhouden valt veel te beleven. Voor velen de hoofdreden om zich op deze natuurhobby te storten. Wat kun je erover vertellen.
Plaats reactie
Franschman
Berichten: 1213
Lid geworden op: wo 27 apr 2011, 00:13
Contacteer:

Bijensteken en zijn effecten

Bericht door Franschman » wo 20 mar 2019, 22:01

Beste Beeleevers,
Bijensteken blijken bij sommige mensen allergische reacties op te roepen( zie de foto van mijn vrouw).
Dat gebeurde dus bij mijn vrouw. Een desensibilisatie behandeling heeft haar misschien geholpen maar 100 % zeker ben je nooit. :?
Een Epi-pen , (een automatische injectiespuit) maar achter de hand houden voor het geval dat...

Een uiterst vervelend gevoel is het, als je voelt, dat bijen in je broekspijpen omhoog kruipen en het zogenaamde 'klok en hamerspel' gaan benaderen !
Het gedrag en de bewegingen van de getroffen imker zou voor Bert Haanstra ( film Alleman en Fanfare) de bekende Nederlandse cineast, een uitgelezen moment zijn, om in en outs van de imkerij op beeld vast te leggen.

Ooit reed ik met een bevriende collega imker vanuit de koolzaadvelden over de dijk vanuit Lelystad naar Enkhuizen. Achter in de auto hadden we een paar bijenkasten staan, die op een of andere manier waren opengegaan !. Wij zetten maar hard de autoventilator aan om de bijen naar achteren te houden.
Tot onze schrik zagen wij, rijdend op de dijk, in de verte dat bij Enkhuizen de brug werd geopend !! Wat nu ??? Ik verminderde de snelheid terwijl het achterraam geleidelijk werd bedekt met een bruine , hevig zoemende bijenlaag :o

Verschillende Heiligen werden aangeroepen en andere, weinig diplomatieke termen( ***&**) werden uitgeroepen, terwijl wij de brug steeds verder naderden. :?

[/attachment]
Effect bijensteek bij allergie 2.JPG
God zij dank konden wij, zij het langzaam, in de stoet wachtende auto's meerijden en thuisgekomen konden we snel met bijenkap op, de boel weer lossen. Zou de ANWB ons ooit uit een benarde situatie als deze hebben verlost ?? :hand:

Eerder reed ik op de Vogelweg in Flevoland ( terug van de veldbonen), met een aanhangertje met bijenkasten, 's avonds laat( 22.30 u) bijna op doodgereden- en verdwaasd lopende, aangereden koeien, die op de weg lagen en liepen !!!. :o :o
Voor mij was een auto vol op de losgebroken koeien gereden. De auto lag op zijn kop in de berm ! De bestuurder was met de schrik vrijgekomen.
Hoe kan je lot aan een zijden draad hangen Als wij geen auto voor ons hadden gehad dan.. ) zeker als je met bijen op pad gaat,
en ....hoe avontuurlijk kan imkeren soms zijn . Ik kan er nu een boek over schrijven. :D

Astrid Schoots
Berichten: 704
Lid geworden op: ma 07 apr 2003, 21:56
Imker sinds: 1994
Aantal volken: 6
Bijenras(sen): bastaard
Locatie: Netherlands
Contacteer:

Re: Bijensteken en zijn effecten

Bericht door Astrid Schoots » do 21 mar 2019, 08:38

Dag Fransman,
ondanks de leuke foto van je vrouw wil ik toch zeggen dat -op grond van wat ik zie- ik denk dat dit geen allergische reactie is, maar gewoon een stevige en in het begin vrij normale zwelling, meer niet. Want: plaatselijk! Terwijl het belangrijkste kenmerk van een allergische reactie juist is dat deze niet plaatselijk is, met verder bijv. overal bulten/vlekken, misselijkheid, ademnood, tot aan shock*.
Ik denk dat het belangrijk is om, zeker als imker, de algemeen tè snelle roep van 'allergie' een beetje deskundig te dempen.

Zie afbeelding 'Graden van Muller'
Bijlagen
Schermafbeelding 2019-03-21 om 08.35.41.png
Graden van Muller, reacties op bijensteek.

Franschman
Berichten: 1213
Lid geworden op: wo 27 apr 2011, 00:13
Contacteer:

Re: Bijensteken en zijn effecten

Bericht door Franschman » vr 22 mar 2019, 08:30

Hallo Astrid,
Leuk dat je reageert en bedankt voor het verhelderende schema van Bijensteek effecten.
De foto van mijn vrouw na een steek in haar hoofd, is een momentopname. Bij latere steken werd ze misselijk en duizelig en kreeg jeuk en zwellingen die zich over haar gezicht verplaatste. Veelal werd ze in haar hoofd gestoken, soms doordat bijen eerst in haar weelderige haardos verstrikt raakten.

De heftige verschijnselen na een steek, noopten haar, via de huisarts en specialisten ( VU en ziekenhuis Amersfoort ) allergie testen te ondergaan. :?
Zij bleek niet alleen voor bijen- en wespensteken allergisch, maar ook voor stuifmeel van de toverhazelaar !

Ze werd voorzien van een zogenaamde Epipen, een zelfgeleidende injectiespuit die in tijd van nood ingezet kan worden, ook door het slachtoffer van een steek zelf.
Het zijn dure apparaten met een beperkte houdbaarheid.

Desensibilisatie behandelingen volgden via injectie seances, maar nog steeds heeft mijn vrouw, ook na een muggensteek, enorme zwellingen in haar gezicht waardoor zij een monstrueus uiterlijk krijgt en begint te lijken op een' hippopotame' . :( Niet leuk :(

Hier zie je het effect van een steek in het oor. Mijn zoon stond model :lol: Helpt zo'n steekje ook tegen reumatiek ? :lol:

Naast je oren spitsen kan je ze dus ook (laten) uitklappen :lol: :lol: :lol:
Bijenoor 1.JPG

G,A3.
Berichten: 228
Lid geworden op: zo 30 okt 2016, 15:28
Imker sinds: 1980
Aantal volken: 7
Bijenras(sen): mellifera
Locatie: omg Middelburg
Contacteer:

Re: Bijensteken en zijn effecten

Bericht door G,A3. » wo 27 mar 2019, 00:34

Fransman lees de artikels maar over de werking van bijengif. Het internet adres met Google openen en laten vertalen werkt het gemakkelijkste.G,A3.

Franschman
Berichten: 1213
Lid geworden op: wo 27 apr 2011, 00:13
Contacteer:

Re: Bijensteken en zijn effecten

Bericht door Franschman » do 28 mar 2019, 09:25

Dank voor de reactie. Ik heb nog een geinig plaatje in dit verband gezien. Dat komt mee ! Wie zijn neus schendt ..... :lol:
imkerrisico.jpg
imkerrisico.jpg (24.26 KiB) 1612 keer bekeken

Franschman
Berichten: 1213
Lid geworden op: wo 27 apr 2011, 00:13
Contacteer:

Re: Bijensteken en zijn effecten

Bericht door Franschman » do 28 mar 2019, 22:21

Kruissteek
Beste Beeleevers,
Hier een bijzondere woordspeling. Een kruissteek, maar dan anders !

Via de binnenkant van je broekspijpen kunnen bijen omhoog kruipen en overgaan tot het geven van een 'Kruissteek'. :o
Aardiger en in het geheel niet agressief is het uitvoeren van een borduurwerkje; "Het huis van de imker "in kruissteek. :dance:

Handige mensen schijnen dat te kunnen maken. Ik ben niet zo van naald en draad. Wellicht een idee voor U , Uw partner of een handige relatie.
Leuk om te geven, fijn om te krijgen en grappig om te maken. Doe U voordeel hiermee. :P
Het huis van de imker in kruissteek.jpg

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast