IMKERSTOOF
Geplaatst: wo 26 jun 2019, 13:48
De meeste imkers hebben een apparaat zonder te weten dat
het een stooffunctie heeft en nog andere functies. Het is multifunctioneel.
Gister bij 37 graden Celsius buitentemperatuur in Zuid-Oost-Groningen
heb ik de stooffunctie benut. Zie verderop in dit bericht.
De meeste imkers kennen wel de smeltfunctie zonder dat ze het apparaat
smeltoven of wassmelter noemen. Reden ? Er zijn namelijk minstens twee
typen wassmelters ; de stoomwassmelter en de zonnewassmelter.
Met imkeroven in de titel van dit onderwerp bedoel ik de zonnewassmelter.
Gistermiddag heb ik 'n kippen-ei gaar gestoofd in de zonnewassmelter.
Tegelijk met het ei een wasbrood voor de tweede keer gesmolten.
Het ei zat opgeborgen in een leeg honingpotje van glas.
Het ei is niet stuk gesprongen.
De inhoud van het gestoofd ei leek sprekend na afloop op de inhoud van een
zogenaamd hardGEKOOKT ei.
Het gestoofd ei - als het verwarmingsproces STOVEN genoemd mag worden - smaakte me beter dan dat, wat op het gasfornuis in een pan met water
wordt GEKOOKT. Waardoor beter ? Wie 'n idee heeft, zeg het ! Zj.
P.S.
Voordelen: Het bereiden kost geen gas en spaart dus de gasbellen in Drenthe
en Groningen en elders in Nederland.
De eieren worden gesteriliseerd als je ze tenminste 60 minuten in de
zonnewassmelter verhit bij de 80 graden die het er in kan worden.
Dat stoven van eieren is 'n tip voor vakantiegangers die een voorraad
eten voor de eerste dagen van huis meenemen;
'n typische Hollandse gewoonte ?

het een stooffunctie heeft en nog andere functies. Het is multifunctioneel.
Gister bij 37 graden Celsius buitentemperatuur in Zuid-Oost-Groningen
heb ik de stooffunctie benut. Zie verderop in dit bericht.
De meeste imkers kennen wel de smeltfunctie zonder dat ze het apparaat
smeltoven of wassmelter noemen. Reden ? Er zijn namelijk minstens twee
typen wassmelters ; de stoomwassmelter en de zonnewassmelter.
Met imkeroven in de titel van dit onderwerp bedoel ik de zonnewassmelter.
Gistermiddag heb ik 'n kippen-ei gaar gestoofd in de zonnewassmelter.
Tegelijk met het ei een wasbrood voor de tweede keer gesmolten.
Het ei zat opgeborgen in een leeg honingpotje van glas.
Het ei is niet stuk gesprongen.
De inhoud van het gestoofd ei leek sprekend na afloop op de inhoud van een
zogenaamd hardGEKOOKT ei.
Het gestoofd ei - als het verwarmingsproces STOVEN genoemd mag worden - smaakte me beter dan dat, wat op het gasfornuis in een pan met water
wordt GEKOOKT. Waardoor beter ? Wie 'n idee heeft, zeg het ! Zj.

P.S.
Voordelen: Het bereiden kost geen gas en spaart dus de gasbellen in Drenthe
en Groningen en elders in Nederland.
De eieren worden gesteriliseerd als je ze tenminste 60 minuten in de
zonnewassmelter verhit bij de 80 graden die het er in kan worden.
Dat stoven van eieren is 'n tip voor vakantiegangers die een voorraad
eten voor de eerste dagen van huis meenemen;
'n typische Hollandse gewoonte ?

