Even wat meer informatie over bijenbrood:
Bijenbrood ook Perga genoemd is door bijen verzamelde pollen, verwerkt en opgeslagen in de raat.
Gemengd met eigen enzymen worden de verzamelde pollen gefermenteerd en ontstaat melkzuur.
De houdbaarheid van bijenbrood is dan ook veel beter dan vers stuifmeel door inverteren van suikers.
Fermentatie maakt pollen geschikt voor voeding van de larven. En daarom gaat het bij de bijen!!
Na verwerking worden de pollen in de cel met propolis en honing afgedekt in een doffe weerschijn.
Een pollen raampje die er uitziet met een glans-laag moet de imker waarschuwen!
Zwerm neigingen!!!
Meer dan 10 aminozuren zijn in bijenbrood gevonden (
de Groot 1953).
Zuurgraad( net als bij honing) zorgt voor conservering en remming van schimmels.
Pollen verliezen hun kiemkracht in perga.
Water 20-30 g
Proteïnen en aminozuren 10-40 g
Vetten 1-10 g
Voedingsvezels 0,3-20 g
Suikers 13-55 g
Kalium 400-2000 mg
Vitaminen 5-20 g
Foliumzuur 0,3-1 mg
Flavonoïden 40-2500 mg
Determineren van pollen uit Perga is lastig tgv de verscheidenheid van de pollen en resten van nectar, propolis en overige door de bijen toegevoegde stoffen.
Honing zorgt er ook voor dat de exinehuid van de pollen zich oplost waarbij de inhoud (Intine) van de pollen vrij komt voor het voer van de larven.
De restanten van de exinehuid is weer de basis voor propolis wat de bijen maken.
Meer weten over pollen??
Kom eens kennis maken in en met de pollenclub.
Binnenkort komen wij weer tezamen in Zwolle met de pollenclub Noord.
Die kennis delen wij graag en houden wij niet voor ons zelf.
Stuur een PB-tje of kijk op mijn webstee.
En dan de vraag: hoe oogst je perga,
Het oogsten van Perga kan mbv een “pollenlifter” , “pollenheber”, “pollenpicker” of “pollenstans”.

- pollenstans
- pollenheber01.jpg (4.37 KiB) 2464 keer bekeken

- pollenpicker
- pollenheber02.jpg (3.31 KiB) 2464 keer bekeken