Pagina 1 van 1

Suikerwater kant en klaar

Geplaatst: do 06 apr 2023, 07:30
door GerritenMonika
Ik zag dat een jerrycan invertbee nu bijna 24 euro kost per stuk. Bij bijenhof.be zelfs 37.80!!! Per jerrycan! :o
Dat is toch waanzinnig, zo is imkeren niet leuk meer.

:cry:

Re: Suikerwater kant en klaar

Geplaatst: do 06 apr 2023, 08:20
door De Woldimker
Gewone suiker is bij de supermarkt ook een keer zo duur geworden , vorig jaar bij het invoeren € 0,65 nu bijna €1,30

Re: Suikerwater kant en klaar

Geplaatst: do 06 apr 2023, 12:56
door Hans van der Post.
De Woldimker schreef: do 06 apr 2023, 08:20 Gewone suiker is bij de supermarkt ook een keer zo duur geworden , vorig jaar bij het invoeren € 0,65 nu bijna €1,30
Iets meer werk maar dat hoort bij het imkeren :dance:

Re: Suikerwater kant en klaar

Geplaatst: do 06 apr 2023, 14:34
door Eddy Geurtsen
Maak een "Sukapi" van twee honingemmers en maak vervolgens zelf je vloeibare suiker, zonder te verwarmen, dus ook nog eens duurzaam!

Re: Suikerwater kant en klaar

Geplaatst: do 06 apr 2023, 14:46
door Hans van der Post.
Eddy Geurtsen schreef: do 06 apr 2023, 14:34 Maak een "Sukapi" van twee honingemmers en maak vervolgens zelf je vloeibare suiker, zonder te verwarmen, dus ook nog eens duurzaam!
Leg eens uit hoe je dit doet er zijn vele "nieuwe imkers" die er nooit van gelezen of gehoord hebben.

Re: Suikerwater kant en klaar

Geplaatst: do 06 apr 2023, 16:37
door Eddy Geurtsen
Met een sukapi kun je kristalsuiker omvormen tot een verzadigde suikeroplossing.
In principe zijn het 2 emmers op elkaar. In de bodem van de bovenste emmer boor je gaatjes met een diameter van 1,5 millimeter (teken met een viltstift een raster van lijntjes, 5 millimeter uit elkaar, boor op de kruispuntjes van het raster). Er moeten in ieder geval wel 150 tot 200 gaatjes in, dus je bent even bezig.

Deze emmer zet je op de onderste emmer waar het deksel op zit. Hierin moet een paar grote gaten inzitten, zodat de vloeistof uit de bovenste emmer in de onderste emmer kan lopen. Heel belangrijk is het boren van een ontluchtingsgaatje in de onderste emmer, anders wordt het een kliederboel want zodra de onderste emmer zich vult, moet de overblijvende lucht kunnen ontsnappen.

Vul de bovenste emmer met een paar kilo kristalsuiker en maak deze nat, zodat er een papperige massa ontstaat. Nu kun je de emmer verder vullen met suiker en vervolgens aanvullen met water. In de onderste emmer komt een verzadigde suikeroplossing (ongeveer 8 kilo suiker met 5 liter water) die prima voldoet voor wintervoeding. Wil je 1:1 voeren, dan hoef je alleen nog maar extra water toe te voegen.

Het wordt pas echt handig als je de Sukapi op een verhoging hebt staan en in de onderste emmer een tapkraan/snijkraan hebt gemonteerd. Je hoeft er alleen maar een jerrycan onder te zetten en het is klaar. Geen warm water nodig, het gaat allemaal vanzelf.
Heb je flink wat voedersuiker nodig? Zorg dat de bovenste emmer gevuld blijft met suiker en water, je hoeft niets af te wegen of te meten. Succes met de sukapi is verzekerd!

Re: Suikerwater kant en klaar

Geplaatst: do 06 apr 2023, 19:00
door Jaap v.Popering