Pagina 1 van 1

De wasboom.

Geplaatst: di 02 nov 2004, 16:25
door Wim Joosten
Dat er ook planten zijn, die was leveren, ontdekte ik tijdens het bewerken van het Bijenblad uit 1916.

De Fransche Consul bericht uit Japan in L'Apiculteur over
Planten was uit Japan

het volgende:
De industrie van plantenwas is in Japan van ouden datum, maar tot voor korten tijd werd er slechts bereid, wat voor 't land noodig was; sedert enkele jaren, dat dit product in Europa en Amerika meer bekend is geworden, is 't een belangrijk uitvoerartikel geworden. Het behoort tot de beste der plantaardige wassoorten.
In tegenstelling met was uit China, oneigenlijk genoemd: plantenwas van China, dat een product van een insect is, de cicada limbata of coccas pelfla, dat op verschillende boomsoorten leeft, en vooral op Rhus succedaneum, de Ligustrum japonicum, de Hibiscus syriscus enz., waarop het door de Chineezen wordt verzameld, is het Japansche was werkelijk van plantaardigen oorsprong, zijnde het product van de vrucht van den wasboom, in Japan bekend als Haze No Kri, die niets anders is dan Rhus succedaneum. Daar in China op dezen boom het was wordt verzameld van de cicada limbata, worden deze twee producten vaak onderling verward. In de 18de eeuw heeft men beproefd was voortbrengende insecten van uit China in te voeren, maar de resultaten waren nooit zoo, dat van een eigenlijke teelt sprake kon zijn. Wel voegen de Japaneezen, zonder dat ze zelf de afkomst er van kennen de eitjes der cicada limbata aan de vruchten toe, om er was uit te trekken.
De wasboom (Rhus succedaneum) komt in Zuid- en midden Japan veelvuldig verspreid voor. In 't groot wordt hij slechts in enkele streken gecultiveerd vooral in Kynshu, dat is in de vallei der Chikago Gawa.
De wasboom wordt gemiddeld 5 a 6 M. hoog. Het blad is donker groen en zonder glans, de bladeren blijven tot aan den herfst zitten, dan zijn de vruchten (in October) rijp, die men nog laat hangen om een begin van ontbinding te krijgen, welke gunstig is om het was uit te trekken.
Twee-jarige wildstammen worden gegriffeld en vijf-jarige boomen beginnen vruchten voort te brengen, dan geeft één boom gemiddeld 30 K.G. vruchten, wat met de jaren toeneemt tot 100 K.G.
De boom houdt van vochtigen maar geen natten grond, vooral groeit hij goed langs beken.
De boom bloeit in April, in October zijn de vruchten rijp, eerst is de kleur grijsgroen, later donker violet.
Het oogsten duurt van af October tot Februari. Het uittrekken heeft den geheelen winter door plaats.
Het uittrekken van het was uit de vruchten geschiedt slechts door enkele maatschappijen, die de vruchten van de boeren opkoopen, of de ongezuiverde wasbrooden, die de boeren zelf door uitpersen der vruchten verkrijgen.
Deze maatschappijen bewerken het was op verschillende kwaliteiten. De eerste soort is zeer blank en is moeilijk van het bijenwas te onderscheiden.
De gemiddelde prijs der vruchten is 2 a 2.5 Yen (l Yen = f2.50) per 10 Kin (ongeveer 80 K.G.) waaruit pl.m. 10 K.G. ruwe was wordt verkregen.
Het uittrekken van het was geschiedt door de boeren op zeer oorspronkelijke manier. Eerst worden de vruchten gebroken, dan met kokend water overgoten, geperst en tot brooden gevormd.



Met vriendelijke groet,
Wim

Re: De wasboom.

Geplaatst: di 02 nov 2004, 16:30
door Wim Joosten
Ik had nog wat informatie opgezocht en met zo'n vertaalmachine vertaald, dus...
De plant is overigens familie van de ons bekende fluweelboom waar dan ook veel gelijkenis mee is.

Rhus succedaneum (of Toxicodendron succedaneum).
Vanuit de vruchten van deze boom wordt dus was gewonnen. Een was die uit het fruit wordt verkregen wordt gebruikt om kaarsen, vloerwas, vernis etc te maken. Het fruit bevat ongeveer 17% wax. De vetzuursamenstelling van de was is palmitic 77%, stearic en arachidic 5%, tweebasisch 6%, 12% olie en een spoor van linoleic.