Karel en Hans,
Toen ik een paar dagen geleden jullie bijdrage las over onverwachte bijensterfte in de MS-bijenpotjes dacht ik: “heb hierover nog niets van mijn MS-er gehoord en ‘geen bericht is goed bericht’ ”.
Maar gistermiddag laat kreeg ik telefonisch de hulproep: “Els, de bijen in de potjes gaan ineens, zonder reden, dood, terwijl ze eergister pas uit de kast gehaald zijn. Wat doen we fout?” (ze halen de bijen zelf uit een van mijn volken).
Bij het laatste daglicht gelijk een paar potjes bijen uit het volk in m’n achtertuin getapt, maar aangezien er eerst eten moest worden gekookt, wilde ik ze ’s avonds gaan overhandigen. Dan schrik je toch wel als je een paar uur later in iedere pot een aantal dode bijen ziet liggen, terwijl er tot voorheen geen enkele bij in de pot stierf.
Tja, dan wordt je met je neus op de feiten gedrukt: Waarom gaan die bijen ineens dood, terwijl ze het paar weken geleden nog gezond en tierig een dag of 10 in de pot uithielden? Wat is er veranderd? In ieder geval is het, voor zover ik het nu kan bekijken, geen kwestie van (acute) veroudering: alle dode bijen van de bodemplaat van de betreffende kast naar buiten geveegd. Daar kwamen maar een stuk of 7 dode bijen uit te voorschijn, ook geen dode bijen voor de kast die door de bijen zelf opgeruimd waren. Ook hebben we geen koud weer gehad of iets anders waardoor de bijen een onverwacht kortere levensduur zouden kunnen hebben. Het kan natuurlijk zijn dat er al een beetje broed aanwezig is in de volken, maar door de verzorging daarvan verouderen de bijen ook weer niet zo erg.
Het enige dat ik kan bedenken is dat ik midden december de oxaalzuur druppelmethode heb toegepast.
Vraag aan Karel: heeft jouw imker zijn bijen ook met oxaalzuurverdunning bedruppeld?
Zal de dode bijen zelf bekijken op nosema en tracheemijt.
Ook ga je nadenken over hoe je de bijen in de pot nog beter kan verzorgen, ze gaan immers altijd al in brandschone potten.
Dat watersponsje van Hans, ja, dat is een absolute verbetering, daarmee kunnen de bijen zelf naar behoefte, water opnemen. Dat komt van nu af aan op het gaasdeksel te liggen.
Het schuilpapiertje in de pot? Dat is eigenlijk een onding: fladdert altijd naar beneden als ik de pot omgekeerd op de voeropening zet (eigen schuld, zet het nooit vast). Er later inmikken is ook geen succes, het ligt dan vaak als een prop op de bodem. Een stukje raat met daarin stuifmeel en voer zou eigenlijk alles bieden waaraan de bijen behoefte hebben: zit/schuilplaats, eiwit en voer. Heb hierop vandaag uit een van mijn volken een raat gehaald dat aan deze eisen voldeed en het in smalle stukken gesneden. De volgende serie afgetapte bijen krijgen in de pot zo’n stukje mee. Tot gebruik bewaar ik de stukjes in de diepvries.

Mijn vraag:
zou zo’n stukje raat een positieve verbetering zijn? Of gaan de bijen dan weer meer voedsel consumeren ? (= vollere darmen)
Ben benieuwd naar jullie reacties en met vriendelijke groet,
Els