keuren van honing
Geplaatst: do 29 sep 2005, 23:44
Hallo,
Van verschillende landen heb ik de regelementen doorgelezen voor het keuren van honing, en de eisen die aan keurmeesters worden gesteld, maar nergens heb ik tot nu toe kunnen lezen dat de keur-meesters of -meesteressen geen rokers of pruimers zouden mogen zijn. In Zweden is "snusen" volop in gebruik, waarbij een prop tabak die al of niet los of in een klein doorlatend zakje tussen de bovenlip en het tandvlees boven de tanden wordt geklemd en de 'sappen' die daaruit ontstaan worden genuttigd (bleh!)
Dat het reuk en smaakvermogen van tabaksgebruikers negatief wordt beïnvloed weet nu iedereen wel van de getuigenissen van mensen die het ongekeerde zeggen, n.l. dat na het stoppen met roken hun reuk en smaak weer terug is gekomen.
Is het dan niet logisch dat deze mensen worden uitgesloten als keurmeesters, in inder geval daar het een smaak of reuktest betreft?
Het materiaal hier bij het Imkerforum maakt wel een melden in een van de PDF bestanden dat er tijdens het honing keuren in diezelfde ruimte niet mag worden gerookt, maar verder gaat men niet.
Ook heb ik nog nergens de eis kunnen vinden dat de eventuele gebruikte (hand)refraktometers net voor een nieuwe test-sessie gekalibreerd zouden moeten worden.
Zouden deze voor mij logische punten niet moeten worden opgenomen in de regelementen voor het keuren van honing?
Daar bovenop zou men nog wat raad kunnen geven over mondhygiëne en het ontzien van sterk smakende zaken (knoflook?) voorafgaand aan honing testen.....
Ik ben benieuwd of dit toch ergens is afgevangen in de Nederlandse regelementen? (niet in Zweden in ieder geval!)
Ron van Mierlo
Van verschillende landen heb ik de regelementen doorgelezen voor het keuren van honing, en de eisen die aan keurmeesters worden gesteld, maar nergens heb ik tot nu toe kunnen lezen dat de keur-meesters of -meesteressen geen rokers of pruimers zouden mogen zijn. In Zweden is "snusen" volop in gebruik, waarbij een prop tabak die al of niet los of in een klein doorlatend zakje tussen de bovenlip en het tandvlees boven de tanden wordt geklemd en de 'sappen' die daaruit ontstaan worden genuttigd (bleh!)
Dat het reuk en smaakvermogen van tabaksgebruikers negatief wordt beïnvloed weet nu iedereen wel van de getuigenissen van mensen die het ongekeerde zeggen, n.l. dat na het stoppen met roken hun reuk en smaak weer terug is gekomen.
Is het dan niet logisch dat deze mensen worden uitgesloten als keurmeesters, in inder geval daar het een smaak of reuktest betreft?
Het materiaal hier bij het Imkerforum maakt wel een melden in een van de PDF bestanden dat er tijdens het honing keuren in diezelfde ruimte niet mag worden gerookt, maar verder gaat men niet.
Ook heb ik nog nergens de eis kunnen vinden dat de eventuele gebruikte (hand)refraktometers net voor een nieuwe test-sessie gekalibreerd zouden moeten worden.
Zouden deze voor mij logische punten niet moeten worden opgenomen in de regelementen voor het keuren van honing?
Daar bovenop zou men nog wat raad kunnen geven over mondhygiëne en het ontzien van sterk smakende zaken (knoflook?) voorafgaand aan honing testen.....
Ik ben benieuwd of dit toch ergens is afgevangen in de Nederlandse regelementen? (niet in Zweden in ieder geval!)
Ron van Mierlo