Pagina 1 van 2

Een onwaarschijnlijk gerecht uit Nepal

Geplaatst: di 28 feb 2006, 22:55
door Bart de Coo
Beste mensen,

Kookfanaten kan het niet ontgaan zijn: een aantal maanden geleden verscheen het langverwachte, encyclopedisch opgezette kookboek van Johannes van Dam, Dedikkevandam, van aardappel tot zwezerik. Als iemand zich door de kwalificatie 'kookfanaat' aangesproken voelt en je hebt het nog niet in de kast staan, dan moet je je schamen. Het is namelijk een meesterwerk.

Van Dam neemt uiteraard ook een lemma op over honing. Het lemma bevat geen fouten. Hij klinkt evenmin onbenullig of onnozel, een zeldzaamheid wanneer niet-imkers over de imkerij schrijven. Van Dam zit bovendien geen dingen over te schrijven uit overbekende boeken. Sterker nog, het bevat een weetje dat onder imkers vermoedelijk niet zo bekend is. Ik citeer:

'(...) in Nepal, aan de voet van de Annapurna wordt nog steeds op deze manier op wilde honing gejaagd. Er verscheen zelfs een groot, duur plaatwerk dat geheel gewijd is aan deze Nepalese waaghalzen: Honey hunters of Nepal door Eric Valli en Diane Summers. Deze honingjagers beperken zich trouwens niet tot de honingraten. Ze ontfermen zich ook over het broedsel, dat ze uitpersen. Het larvensap wordt gekookt met zout en pepers en het resulterende, op roerei lijkende gerecht, wordt bijzonder gewaardeerd door de jagers.'

Nou jij weer. Wie is de eerste die het durft klaar te maken?


Groet,

Bart de Coo

Een onwaarschijnlijk gerecht uit Nepal

Geplaatst: di 28 feb 2006, 23:37
door Hans van der Post.
Nu Bart dank voor deze suggestie:
Het larvensap wordt gekookt met zout en pepers en het resulterende, op roerei lijkende gerecht.
Weet ik eindelijk als ik de darrenraat methode toepas om de varroa uit mijn bijenvolk te vangen wat met het darrenbroed moet doen.
De varroa die gevangen is gebruik ik als smaakmaker :)
Hans

Een onwaarschijnlijk gerecht uit Nepal

Geplaatst: wo 01 mar 2006, 00:29
door Oude Essink
larven als lekkernij

Ook larven worden opgediend als een heerlijke lekkernij; en laten wij wel zijn: gezondere ingrediënten zijn nauwelijks denkbaar, vooral de eiwitten!!
De afbeeldingen spreken voor zich; ik publiceerde ze eerder in de rubriek: Bijenproducten.
Achtereenvolgend: spoelen - bakken - opdienen
.
Afbeelding
.
.
Afbeelding
.
.
Afbeelding

Eet Smakelijk

hennie oes

Afbeelding

Een onwaarschijnlijk gerecht uit Nepal

Geplaatst: wo 01 mar 2006, 11:38
door Lammert van Beek
Op de website van de ANI (http://www.anibijen.nl) vond ik bij de link naar http://www.xs4all.nl/%7Ejtemp/maaltijd.html nog het volgende recept + foto’s van een maaltijd van darrenpoppen:
Ontzegel de cellen van een raam met gesloten darrenbroed.
Klop het raam met het ontsloten darrenbroed leeg in een grote kom.
Neem een bakpan en fruit daarin wat fijngesneden ui, voeg de darrenpoppen toe en bak de totale inhoud van de bakpan nog eens ongeveer 5 minuten.
En daarna....eet smakelijk, het ruikt en smaakt heerlijk (waarom niet, wij eten toch ook slakken, mosselen en oesters)
Lammert van Beek

Re: Een onwaarschijnlijk gerecht uit Nepal

Geplaatst: wo 01 mar 2006, 23:48
door Ati
Nu nog een mooie franse quasi-culinaire naam bedenken!

Een onwaarschijnlijk gerecht uit Nepal

Geplaatst: do 02 mar 2006, 15:49
door Harmen vd Ende
Hallo

Hoe reageren wij op de varroa?![:)]

Harmen

Een onwaarschijnlijk gerecht uit Nepal

Geplaatst: do 02 mar 2006, 21:48
door Lammert van Beek
Door de darrenraatmethode tegen Varroa toe te passen, kunnen wij dit overheerlijke darrenpoppengerecht maken.
Mmmmmmm……[:p]
Lammert

Een onwaarschijnlijk gerecht uit Nepal

Geplaatst: do 02 mar 2006, 21:51
door J.R.
citaat: Geplaatst door ende
Hallo
Hoe reageren wij op de varroa?![:)]
Harmen

Hallo Harmen , net als met kip goed doorbakken, dan kan het vast geen kwaad.

Een onwaarschijnlijk gerecht uit Nepal

Geplaatst: vr 03 mar 2006, 10:25
door Oude Essink
Nu nog een mooie franse quasi-culinaire naam bedenken! :)

Afbeelding

Een onwaarschijnlijk gerecht uit Nepal

Geplaatst: vr 03 mar 2006, 23:19
door Ati
...en als ze vragen wat het is, zeggen we gewoon dat het veldgarnalen zijn!
(een aardig voorgerecht bij waterkonijn).

Nou eens kijken of jullie weten wat waterkonijn is.