Pagina 1 van 1
Enten van honing
Geplaatst: do 07 sep 2006, 23:25
door bjbx
Wanneer men op dit forum naar enten van honing zoekt, krijgt ge zeer veel reacties op die vraag, maar bijna steeds met hetzelfde antwoord..."enten van honing gebeurd door het toevoegen van fijn gekristalliseerde honing of crémehoning...
Nu mijn vraag: wat indien ge geen fijn gekristalliseerde honing hebt, wat indien ge geen crémehoning bezit ? waar is die te verkrijgen?
of is die zelf te bereiden?
Jo Bracke
Re: Enten van honing
Geplaatst: vr 08 sep 2006, 00:02
door maartenkleijne
Gewoon voor de eerste keer een potje in de super?
Re: Enten van honing
Geplaatst: vr 08 sep 2006, 11:58
door Jaap van Assenbergh
Hallo Jo,
De honing begint na verloop van tijd zelf te versuikeren.
Wat ik wel eens doe is de honing gewoon een poosje laten staan en dan begint de versuikering meestal onderin. Dan giet ik de nog vloeibare honing over in een andere emmer en de versuikerde honing ga ik roeren tot het een mooie creme is geworden. (Er mogen geen grote kristallen meer in zitten. Eventueel de creme nog een keer door de zeef doen)
Dan de vloeibare honing er weer doorheen mengen en de rest gaat vanzelf.
Jaap
Re: Enten van honing
Geplaatst: za 09 sep 2006, 15:20
door kat
jo,
wat dacht je van deze simpele en collegiale oplossing:
koop eens bij een imker uit de buurt
kat
Re: Enten van honing
Geplaatst: zo 10 sep 2006, 10:45
door Jan Kruit
Volgens mij hoef je helemaal geen creme honing te kopen van een collega of supermarkt. Je begin gewoon te roeren op het moment dat er een waas in de honing komt. Twee keer per dag met een driekante stok (is een beetje ouderwets) of met een worm op een boormachine.
Of zoals te zien op
http://www.kruit-marga-jan.tmfweb.nl/foto-slinger.htmWat is namelijke het doel van het roeren.
Honing die hard uitkristaliseerd vormt lange kristallen.
Door het roeren maak je de kristallen korter.
Honing met korte kristallen is vaak smeerbaar als boter.
Goed voorbeeld hiervan is koolzaad honing. Deze vormt zeer lange kristallen en wordt keihard. (Pot er om weg slaan en er plakjes van snijden)
Door het roeren van een dergelijke honing wordt hij mooi smeerbaar.
Met vriendelijke Imkersgroet
uit het "hoge Noorden"
Jan Kruit
http://www.kruit-marga-jan.tmfweb.nl