Pagina 1 van 2

Ambrosiaplanten

Geplaatst: ma 09 okt 2006, 21:15
door Els Kleijnendorst
" Vaker hooikoortsklachten door oprukkende Ambrosiaplanten. "

In het Algemeen Dagblad van vandaag stond onder deze kop een artikel over de Ambrosia artemisiifolia die het hooikoortsseizoen met 2 maanden zou verlengen.

Hoe erg het ook voor mensen met stuifmeel-allergie is, als imker denk je dan: “Ambrosia” dàt is honing, en hooikoorts impliceert een overvloed aan stuifmeel. Kortom: een drachtplant van betekenis!
Via google werd ik niet veel wijzer: de allergie wordt genoemd in veel hits, ook onze eigen drachtplantengids komt met googlelen naar voren en geeft aan dat de stuifmeelhoeveelheid 3 is, maar dat er door de plant geen nectar van betekenis wordt geleverd. Zelf ben ik deze plant nog nooit tegengekomen in het veld.

Afbeelding

Komt deze plant elders in Nederland of België zo overvloedig voor als in de krant vermeld staat? En vormt zij werkelijk een bedreiging voor de gezondheid van veel mensen, maar ook een weldaad voor de bijen? Wordt er behalve stuifmeel ook nectar op gewonnen ? (zoals de naam doet vermoeden). Of is het de befaamde 'mug' waarvan een 'olifant' wordt gemaakt?

Ben erg benieuwd naar jullie reacties.

Re: Ambrosiaplanten

Geplaatst: ma 09 okt 2006, 21:44
door Hans van der Post.
Ik heb tot gister niet geweten hoe de plant/bloem Ambrosia er uit ziet tenminste; bij mijn familie in Voorhout groeit tussen de kleine steentjes -gele klinkers - sinds mei een plant die ik niet thuis kon brengen. Wist totaal niet in welke plantenfamilie deze verdwaalde gast thuis hoorde. Gisterochtend bij vroege vogels (8 - 10) werd deze plant besproken. Wilde weten hoe deze uitheemse plant er uitzag - wat makkelijk het web - Ambrosia is de plant in Voorhout ga er morgen een plaatje van "schieten".
De tekst die uitgesproken is bij vroege vogels: http://vroegevogels.vara.nl/portal?_scr ... &id=208771
Hans

Re: Ambrosiaplanten

Geplaatst: ma 09 okt 2006, 21:44
door Ivo
Het enige wat ik van deze plant merk is het gesnotter en niezen van mijn vrouw. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik de plant nog niet opgemerkt heb. Ik ruik en zie alleen de hedera nog volop bloeien, wellicht dat deze de hooikoortsklachten nog veroorzaakt.

Re: Ambrosiaplanten

Geplaatst: ma 09 okt 2006, 22:26
door Piet Jager
Is het geen Artemisia maritima L. = zeealsem / familie composieten?
Bloeitijd: sept./okt. Vrij algemene soort op zilte ruderale plaatsen, zeedijken, schorren en zilte kreken. Ambrosius raadt aan om alsem te koken in olie en daar de huid mee in te smeren -
vlooien kunnen niet tegen alsem. Strooien met alsembladeren jaagt de .... (varroamijten uit de tent???)

De zandalsem = artemisia absinthium L of absint-alsem / vrij zeldzame soort. bloeitijd juli/sept. / medicinaal gebruik. Mijn moeder had het eerder altijd over salie en alsem. Twee kruiden die vroeger veel werden gebruikt in melk (saalvemelk en aalsem), als versterkend middel bij ziekte van de kinderen. Denk aan Jan Salie.

Artemisia vulgaris = bijvoet / magie / boze geesten afweren
Artemisia lactiflora = witte bijvoet
Artemisia campestris = wilde averuit / vrij zeldzaam / droge zandgrond

!Piet

Re: Ambrosiaplanten

Geplaatst: ma 09 okt 2006, 22:41
door Els Kleijnendorst
Piet, ik heb geen idee of het dezelfde plant betreft als op de zeereep wordt aangetroffen. Deze plant staat ook omschreven als "alsumambrosia" (en alsum is een van de ergste hooikoorts-planten).
Het is overigens opvallend hoe identiek de teksten zijn met info van deze plant in de media en op het net. Volgens mij heeft men veelal letterlijk de tekst van elkaar overgenomen. Vandaar dat ik ook schreef over de 'mug' en 'olifant', voordat we het weten zitten we weer in de hype als met het Jacobskruiskruid.

Re: Ambrosiaplanten

Geplaatst: ma 09 okt 2006, 22:42
door Oude Essink
Ambrosia is een eenjarige uitzonderlijke composiet; de mannelijke vorm heeft katjes en het is een windbestuiver; hoe de plant aan de naam Ambrosia komt is onduidelijk; in ieder geval heeft het niets met nectar te maken want dat levert de plant niet. In Noord Amerika is de plant een van de voornaamste hooikoortsverwekkers.
hennie oes

Afbeelding

Re: Ambrosiaplanten

Geplaatst: ma 09 okt 2006, 22:59
door jjmvaningen
Volgens de Heimans ge-illustreerde flora (1994) bloeit de plant van aug - oktober. Een laatbloeier dus.
Schijnt uit amerika te zijn "overgewaaid".
In de Suringar Zakflora (1895) staat de plant ook al genoemd (oorspronkelijk uit amerika, aangevoerd en verwilderd).
niet echt nieuw(s) dus.

Re: Ambrosiaplanten

Geplaatst: di 10 okt 2006, 08:44
door arjan_vanderveen
Ik heb sinds vorig jaar enkele exemplaren in mijn moestuin staan. Bijen heb ik nog niet op de planten kunnen betrappen (ik dacht ook dat het misschien wel een late stuifmeelbron zou kunnen zijn). Ook andere insecten heb ik nog niet op de bloemen gezien.

Groet, Arjan

Re: Ambrosiaplanten

Geplaatst: di 10 okt 2006, 14:49
door Jelte Pieter Dijkstra
Jaren geleden heb ik de plant al eens in Amsterdam gezien. Ambrosia. Ik was toen met Ton Denters (bekende stadsecoloog) op pad. Grappig dat het plantje nu opduikt in de media. Het is ene thermofiel en komt dus op de meer warmere plaatsen voor.

jp

Re: Ambrosiaplanten

Geplaatst: di 10 okt 2006, 17:54
door Piet Jager