Pagina 1 van 1

Een recept uit 1597

Geplaatst: do 10 jan 2008, 21:23
door Bart de Coo
Om Orangeschellen te confijten

Men sal nemen Orangeschellen wel gesuyvert van de vuylicheydt ofte vellekens die daer in soude mogen zijn / en wel gesuyvert zijnde salmen int eerst wegen die schellen die versch zijn ongedroocht / ende nemen een pot ende salse te weycken leggen in schoon suyver regenwater / ende ververschen alle dage het regenwater tot negen ofte thien dagen toe / tot dat hun bitterheydt wech genomen ende die schellen doorschijnich zijn. Daer nae salmen die schellen uyt het water nemen / ende siedense in een schone nieuwe pot / in schoon regenwater tot dat de schillen morwe zijn / dan salmen de schellen storten in een seve ofte doorgate teyle / ten eynde dat die schellen sonder water mogen zijn / ende men salt gesoden water wech gieten. Daer na salmen nemen vanden gesuyverden Honich (...) twee pondt ende gieten den Honich op die schellen in een schone pot / ende laten dat also te samen staan / tot datmen siet dat den Honich by na so dunne is geworden gelijc water: dan salmen den dunnen Honich daer af gieten / ende versieden den Honich wederom tot der dickten van een Terpentijn / ende laten als dan den honich vercoelen in een andere aerden teyle / ende alst dan cout geworden is / soo salmen die schellen wederom by den honich doen / ende als nu den honich wederom so dun wort so salmen die telken reyse wederom versieden / tot die voorseyde dicte / ende dit versieden ende cout op die schellen te gieten moet so lang duyren / tot datmen siet dat den honich niet meer en begint dun te worden / ende dat sy hun dicte behout gelijc een dicken olye:



Uit: 'Van de Byen' door Theodorus Clutius, Leiden 1597



(Het water ziedt/zood/heeft gezoden, betekent 'koken'. 'Telken reyse' betekent 'iedere keer weer'.)

Ik heb het nog nooit klaargemaakt, maar het lijkt me heerlijk.

Groet,


Bart de Coo