Enige tijd geleden fietste ik rond ons dorp , en zag een veld met naar ik dacht dat het onkruid was . Het bleek een bloem te zijn om niet te vergeten. [;)] Hij wordt door de bijen goed bevlogen zowel op nectar als op stuifmeel. Het is wel de kleinste pollenkorrel die er is (5 micron)
Voor degene onder ons die oranje fan zijn , kwam ik deze week een veld tegen met Muurbloem ( cheiranthus allionii) Wordt op dit moment niet zo druk bevlogen . Kleur van stuifmeel is geel ( 50 x 32 micron groot )
Op de textiel leverende vlasplant ( Linum usitatissimum )heb ik vrijwel nooit bijen gezien. Siervlas ( Linum perenne ) wordt heel druk bevlogen op de nectar . De pollenkorrel is vrij groot ( 75 x 50 micron ) en geel van kleur .
Ook de Judaspenning( Lunaria annua )wordt goed bevlogen zowel voor de nectar als stuifmeel . De kleur van het stuifmeel hoef ik niet te vertellen , De pollen zijn ongeveer 28 x 35 micron groot .
dit is een heel mooi kleurrijk verslag, daar hou ik van! Die vlasplant, is dat toevallig dezelfde die ik vandaag tegenkwam :
En dan nog even over die bloemvelden. Staan die allemaal in de buurt van St Annaland ? En tenslotte, weet jij misschien of daar ook luzerneklaver in de buurt staat ?
Maarten, bedankt, weer wat geleerd. Het blijft een mooie en boeiende materie die drachtplanten! Er bloeide trouwens ook een roze soort. Deze werd druk bevlogen door bijen, maar geen honingbijen. Misschien weet iemand welke soort bij dit is ?
Die bloemen velden staan inderdaad voor het merendeel op en rondom St-Annaland . Dank zij Hans v/d Post is het mogelijk om deze velden hier te tonen.
Het is mijn bedoeling om elke week een ander veld te plaatsen,wat op dat moment in bloei staat, het kan dus een kleurrijk geheel worden .
Er is inderdaad een veld met luzerne klaver, die momenteel gemaaid wordt.Als hij de volgende keer in bloei komt , en het is vijfentwintig graden , en er is voldoende vocht , laten hem een paar weken bloeien , dan kan ik best een paar bakken honing hebben.
Op dit moment is de margriet ( Leucanthemum vulgare )nog in volle bloei. Voor het merendeel wordt hij bevlogen op nectar . Als je de kast opent , kan je dat gelijk ruiken , de nectar heeft dezelfde geur dan de bloem. De stuifmeel korrel is geel van kleur ongeveer 30 micron groot , bijna rond met stekeltjes .
De volgende bloem heet Campanula medium (Mariëtteklokje) Bij het bevliegen hiervan zit de bij helemaal onder het stuifmeel maar haalt voornamelijk nectar.
Het stuifmeel zijn ronde balletjes met stekels en is ongeveer 50 micron groot en geel van kleur. Gisteren op elke twee bloemen één bij