Pagina 1 van 2
Darrenbroedige moer !?
Geplaatst: vr 15 aug 2008, 19:46
door Piet Jager
Ik heb een Buckfast F-1 moer, geboren op 1 juli, en waarschijnlijk slecht of te laat bevrucht door de slechte weersomstandigheden in juli. Zij heeft nu anderhalf BK-raam bultbroed en begint nu met bult-en vlakbroed door elkaar. Terwijl zij over de raten loopt zie je de eitjes uit haar achterlijf komen, soms twee achter elkaar. Deze laat zij boven een lege cel vallen. Het is een lichtgele moer met zwarte punt en een niet mooi torpedovormig achterlijf, maar wat 'plat gedrukt'. Wat kan ik het beste doen? Haar nog wat tijd gunnen of korte metten maken?
Ze is 14 juli waarschijnlijk op haar orienterings- of bruidsvlucht vanuit haar Apideabevruchtingskastje op een pas moerloze zesramer gevlogen en is daar rucksichtsvoll ontvangen. Ze liep tenminste als een ranke jonkvrouw zo naar binnen, alsof ze er thuis hoorde. Maar misschien hebben ze haar later toch een lange of korte tijd ingebald, maar dat heeft zich dan verder aan mijn gezichtsveld onttrokken.
!Piet
Re: Darrenbroedige moer !?
Geplaatst: vr 15 aug 2008, 20:52
door Dirk Blanken
Piet, elke moer die dit gedrag zo laat vertoont moet je volgens mij afknijpen en daarna het volk direct op een ander volk zetten.
In het voorjaar zou ik haar nog wat tijd gunnen omdat sommige moeren eerst darrenbroed aanzetten en dat blijken dan hele goede moeren te zijn.
Maar dan gaan ze later over op enkel vlak broed.
Ik heb nog een aantal mini's en een paar zwermen met onbevruchte koninginnen en die waren vanavond heel druk maar om 8 uur was alles weer rustig dus ik denk dat alles in orde is en dat ze morgen na de orientatievluchten werkelijk op stap kunnen gaan.
Over een week maar eens voorzichtig kijken.
Als ik darren zie dan moet ik er een paar vangen en laten stulpen en bijna 100 % is niet rijp.
Darren in de volkjes waarvan de koninginnen nog moeten paren zijn duidelijk verder maar ook lang niet allemaal rijp.
Sommige volken zetten nog darren op terwijl dat eigelijk niet meer nodig is.
De eerste helft van augustus uiterlijk wil ik al mijn volken moergoed hebben zodat ik ze half tot eind augustus nog even op eitjes kan kontroleren en dan rustig in kan gaan voeren.
Dirk
dertiende
Re: Darrenbroedige moer !?
Geplaatst: vr 15 aug 2008, 22:33
door Jelte Pieter Dijkstra
Piet,
ik heb dat ooit, zes jaar terug ofzo, met een carnica moer gehad...teveel mee omgepield tijdens de pre-paringsperiode van de moer.
Uiteindelijk toch naar een bevruchtingsstation (Lemmer) gebracht.
Eerst schitterend broed en later na ander halfraam verder: bultbroed. Zoiets gaat niet weer over.
Ook in de bijenboeken staat dat jonge moeren eerst (veel) darrenbroed kunnen aanzetten. Ik heb het nog nooit gezien. Ook niet in de Kirchainers. Wel kunnen ze meteen (veel) darrenraat beleggen maar altijd in combinatie met ook veel werkstersbroed.
JP
Re: Darrenbroedige moer !?
Geplaatst: zo 07 sep 2008, 16:50
door Piet Jager
-vervolg-
Onlangs (24 aug.) heb ik uit mijn zesraamskastje de darrenbroedige buckfastmoer op 1 BKR met ca 100 bijen gezet en in een 3-raamskastje met 2 sluitblokken gedaan. Het geheel heb in de voortuin in de border naast het gazon geplaatst. Daarna heb ik de 3 cassettes met 12 Einwabes van de koninginnenteelt op het gras leeg geklopt en opgeborgen. 's Avonds zaten alle bijen van de Einwabes in de drieramer. De moer was gisteren echter nog steeds darrenbroedig.
Op 24 aug. was de zesramer dus moerloos. Vanaf 25 aug t/m 6 sept = 12 dagen en de ene dop, die ze hadden aangezet, was nog steeds gesloten. Vanmiddag was het de 13e dag en was de dop uitgelopen. Het was een mooie, volle zwermdop onder aan de raat. Het kleine beetje vlakbroed was uitgelopen en er liepen veel darren in het volk. Zou er uit die ene dop nu een mooie moer gekropen zijn? Zou ze ook gaan tuten? Of zou het een KONING zijn i.p.v. een koningin? Ik wacht nog 10 dagen. Op 17 sept kan ze (als er inderdaad een moer uitgekropen is) aan de leg zijn! 'k Ben zeer benieuwd! Voor een geslaagde bevruchting om deze tijd van het jaar maak ik me geen zorgen.
!Piet
Re: Darrenbroedige moer !?
Geplaatst: zo 07 sep 2008, 21:08
door Els Kleijnendorst
Piet,
wacht nog een aantal dagen langer. Naar mate het later in het seizoen wordt, duurt het langer tot een dop rijp is, maar ook vergt het een paar dagen meer voordat een moer in het najaar geslachtsrijp wordt.
En dan hebben we het nog niet over de weinige goede vliegdagen die er nu al maanden niet zijn, maar wellicht is dit bij jou in Putten beter. Darren zijn er volgens mij nog voldoende.
Geef het in ieder geval niet te snel op, 't is altijd leuk om zoiets uit te testen.
Els
Re: Darrenbroedige moer !?
Geplaatst: di 09 sep 2008, 19:37
door Piet Jager
Jonge moer gevonden!
Vandaag, op onze jaarlijkse reunie, zouden Hans (vd Post) en ik even de jonge, pasgeboren moer in de zesramer opzoeken! We zouden alle ramen even zorvuldig nakijken. Direct bij het eerste raam, waar die ene dop op zat, zag Hans de moer al lopen. Een prachtige jonge koningin. Niks mis mee! Veel darren vlogen al af en aan en de werksters kwamen aanvliegen met volop stuifmeel. Nou nog een paar mooie dagen en het feest kan beginnen. Aanstaande zondag (8e dag) kans op 70% zon, max. temperatuur 18 graden en wind uit het Oosten. De oude moer is nu voor 100% darrenbroedig. 'k Ben dus net op tijd geweest met het moerloos maken van de zesramer. Weer een 'kleindochter' erbij, zodat de oude moer en een onbekende dar niet voor niets hebben geleefd en hun genen aan het nageslacht mochten doorgeven.
!Piet
Re: Darrenbroedige moer !?
Geplaatst: wo 10 sep 2008, 18:38
door Barry.Speet
Hoi, Piet bij mijn in de volken worden ook nog genoeg darren geboren en er zitten er ook nog genoeg in de kasten! dus ik ga er van uit dat het wel bij meer imkers het geval zou zijn. En ze voorspellen mooi weer!
Re: Darrenbroedige moer !?
Geplaatst: za 27 sep 2008, 15:21
door Piet Jager
Zo even ca 14.45 uur zag ik een werkbij met het bevruchtingsteken van mijn buckfastmoertje naar buiten komen. Dat moertje is op 7 september geboren en vandaag is het 27 sept., dus precies op de 21e dag, als je de dag van geboorte meerekent. Woensdag a.s. maar even kijken of ze aan de leg is. Vandaag vlogen er meer darren het 6-raamskastje binnen dan werkbijen en een temperatuur van 19 graden en weinig wind uit het zuidoosten. Dat is even geluk hebben!!!
!Piet
Re: Darrenbroedige moer !?
Geplaatst: za 27 sep 2008, 23:37
door Jelte Pieter Dijkstra
Ik had dus ook nog een volk met een moer die heel laat is bevrucht. Zie elders op het forum. Het kan dus nog in September.
Mocht de moer zijn bevrucht kun je weer een volk(je) afleveren aan 'wie maar wil'. Een moer met een verhaal. Ik zou zeggen: kopen.
JP
Re: Darrenbroedige moer !?
Geplaatst: zo 28 sep 2008, 14:07
door Gerard van Gastel
Ik heb toch al vaak gehoord en soms zelf gemerkt dat deze laat in het jaar bevruchtte moertjes 's winters worden afgestoken/gewisseld en dat de volkjes darrenbroedig de winter uitkomen en in feite 'waardeloos' zijn.
weg moer, weg verhaal.
ik zou zeggen: heel voorzichtig zijn met kopen!
koop dan liever een wat eerder in het jaar bevruchtte moer.