Pagina 1 van 1

warm of koudbouw

Geplaatst: wo 04 mar 2009, 09:09
door remolen
Gezocht en veel gevonden op het forum. Alleen zoals bij vele onderwerpen zijn antwoorden van alle imkers weer anders. Graag zou ik van een ieder die zich geroepen voelt nog eens de voor en nadelen van warm en koudbouw op een rij zien. Ik heb nieuwe segeberger kasten aangeschaft en heb nu dus de mogelijkheid voor warmbouw.

Vriendelijke groet Rene vd Molen

Re: warm of koudbouw

Geplaatst: wo 04 mar 2009, 11:57
door macwlem
Beste Rene,
Ik imker ook met segeberger en inderdaad deze discussie is al vaker op dit forum geweest. Ikzelf heb een voorkeur voor koudbouw (ik heb echter ook een kast in warmbouw staan) omdat ik nu eenmaal graag vanaf de zijkant aan mijn kast werk. Voor de bijen maakt het allemaal niks uit, maar zoals je zelf al hebt gelezen, zullen daar genoeg collega's weer een andere mening over hebben. :D

Groet,
Willem



http://www.imkerplatform.nl - werken aan een moderne imkerij.

Re: warm of koudbouw

Geplaatst: wo 04 mar 2009, 23:48
door Dirk C
Beste,

Ik heb twee kasten in warmbouw staan, de rest in koudbouw. Ik stelde deze vraag vorig jaar ook op het forum. Zoveel imkers, zoveel meningen bleek toen. Heb mijn bijen dit voorjaar natuurlijk nog niet gezien maar aan de hand van de eerste vaststellingen aan het vlieggat, vorig weekend met het lekker weer vlogen de kasten in warmbouw het best en snelst en brachten zichtbaar het meeste stuifmeel binnen. Kan natuurlijk toeval zijn en ik wacht de definitieve uitwintering af voor ik verdere conclusies trek hieruit. Je kan zelfs al de vraag stellen in hoeverre je conclusies mag trekken uit zulk een proefje met twee volkjes.[8)]

met vriendelijke groet,
Dirk

Re: warm of koudbouw

Geplaatst: zo 08 mar 2009, 13:14
door remolen
ok ik ben van plan warmbouw te proberen. ben gegevens aan het verzamelen hoe dat precies werkt

Ik heb iets gelezen over de indeling van de ramen in de kast.
Graag zou ik daarover jullie kennis willen horen.

In de warmbouw moet er eerst een raam met voer/stuifmeel komen.
daarna komt direct het broednest ?
Achterin komt vooral het voer? Hoe haal je honing uit de kasten ook gewoon een honing kamer boven plaatsen? of gaat deze honing kamer aan de voorkant dan als broedkamer gebruikt worden?

Groet Rene

Re: warm of koudbouw

Geplaatst: zo 08 mar 2009, 18:44
door Oude Essink
Beste Renee,
Je moet gewoon een seizoen experimenteren met zo'n warmbouwkast; ik heb er goede ervaringen mee; betere uitwintering en betere manipulatiemogelijkheden. Ik imkerde met Golzkasten; had derhalve geen honingkamers bovenop maar vóór- en achter het broednest; in de kast konden 20 ramen achter elkaar. d.m.v. twee moerroosters kon ik zelf de positie van het broednest bepalen; als ik het aan de bijen overliet, kwamen er vooraan eerst een voerraam (pollen en nectar), vervolgens het broednest met een raam voer pollen en nectar; daarachter honing opslag. In de winter beweegt de tros van vóór naar achter. Je wintert derhalve in zoals boven de positie van het vlk omschreven. Hoe het met een honingkamer op het volk zou moeten zie ik niet zo gauw. waarschijnlijk niet anders dan met 10 ramers in koudbouw.

Afbeelding

Re: warm of koudbouw

Geplaatst: zo 08 mar 2009, 19:31
door remolen
Even eerst een blijk van waardering! Ik waardeer het enorm dat ik hier aan antwoorden word geholpen!

Als ik het goed begrijp moeten dus de honingkamers niet in warmbouw er boven maar liever in koud bouw?
nog een laatste vraag voor vandaag. Wanneer kan ik het volkje dat ik nu nog over heb overzetten in mijn nieuwe kast. is daar een minimum temparatuur en tijd voor? Kan me voorstellen dat het voor zon volk een hele ingreep is om in een nieuwe kast te worden geplaatst.

Vriendelijke groet Rene