suikerdeeg

Praktijk-onderwerpen.

Moderator:Hans van der Post.

Gebruikersavatar
Dirk C
Berichten:346
Lid geworden op:zo 21 mar 2004, 11:04
Imker sinds:1992
Aantal volken:25
Bijenras(sen):Carnica, buckfast
Locatie:Belgium
Contacteer:
Re: suikerdeeg

Bericht door Dirk C » zo 31 jul 2005, 22:54

Inwinteren met deeg is wel handig.
Zelf heb ik, hoewel ik maar een kleine imker ben en imker met een tiental volken, mijn bijen op drie standen staan, waarvan eentje op een 150km. van huis.
Om het inwinteren te vergemakkelijken winter ik sinds enkele jaren de helft van mijn volken in met Ambrosia deeg. Een deeg hetwelke bestaat uit geïnverteerde suiker, verpakt in pakken van 15kg.
Dit kost wel iets meer dan de traditionele suikerstroop, al dan niet zelfgemaakt.
Deze meerkost weegt echter niet op tegen het gebruiksgemak. Ik leg zulk een pak op het voergat boven op de kast rond half augustus, de bijen nemen dit op in eigen tempo en steken dit mooi in de raten, op het tempo dat ze zelf willen. Ik gebruik 1 pak van 15kg. per volk.
Half septerber nog eens kijken of ik links of rechts nog enkele raampjes moet herschikken en ze zijn klaar om de winter in te gaan.
Niet te vergeten: In december nog even een varroabehandeling met oxaalzuur en klaar is kees.
Makkelijk zat.

groeten
dirk

Gebruikersavatar
hans hoogendoorn
Berichten:929
Lid geworden op:di 18 mei 2004, 19:06
Locatie:Veelerveen
Contacteer:

Re: suikerdeeg

Bericht door hans hoogendoorn » ma 01 aug 2005, 09:36

Dirk C schreef:
.........Ambrosia deeg.
Een deeg hetwelke bestaat uit geïnverteerde suiker, verpakt in pakken van 15kg.
Dit kost wel iets meer dan de traditionele suikerstroop, al dan niet zelfgemaakt.
Hoi Dirk

Geen gekke tip in deze.
Ik ben al een prijs tegengekomen van 16 Euro voor die 15 kg.
De prijs lijkt wel flink gezakt en is zelfs goedkoper als de op dit moment bekende kg prijs van poedersuiker.

Hierdoor wordt het zelf kneden waarschijnlijk niet lonend.
En dat terwijl menig imkerhart in dit item juist hiervoor open ging.
Mijn oprechte excuses daarvoor. [:I] Ik hoop, dat ik niemand tekort gedaan heb.
(Maar misschien roep ik weer eens te vroeg. De fijne kristalsuiker heb ik b.v. nog niet meegerekend)

Nog een pré is, dat jouw deeg speciaal gemaakt is voor onze bijen.
Althans volgens de fabrikant.
Het 'invert' vind ik trouwens niet terug in de gegevens,
maar dat hoeft niet het belangrijkst te zijn. (zie de invertdiscussie)
staat daar op jouw verpakking iets over ?

volgens de fabrikant op internet http://www.nordzucker.de/083_produkte/content_042.php
bestaat het voor 82 procent uit sacharose, dat is bietsuiker die dus niet invert is.
'Geringe Mengen an Invertase' moet het dan misschien zijn.

Een catalogus in imkerbedarf beveelt het aan als
'Hochwertiger Futterteig mit Enzymen angereichert'
als dat de invert-lading moet dekken ?

wil je meer weten over invert kijk dan op :
http://www.bijenhouden.nl/forum/topic.asp?TOPIC_ID=5189


Als het goed werkt, hoeven de bijen niet zoveel vocht weg te werken.

MAAR ..... ho ho, bijna over het hoofd gezien ...

Hoe gaat dat dan met jouw inwinteren ?
De bijen slaan suikerdeeg toch niet op ! (volgens de boekjes)
Ze zetten het zelfs om in broed .....
Wat merk je daar van ?


!HH! .... en zo raakt het onderwerp steeds verder uit-gekristaliseerd [^]

Gebruikersavatar
Dirk C
Berichten:346
Lid geworden op:zo 21 mar 2004, 11:04
Imker sinds:1992
Aantal volken:25
Bijenras(sen):Carnica, buckfast
Locatie:Belgium
Contacteer:

Re: suikerdeeg

Bericht door Dirk C » ma 01 aug 2005, 17:02

Beste Hans

Je moet maar eens proberen binnen een tiental dagen een pak suiker op een kast te leggen.
Ze steken dit perfect in de raten en nemen dit zonder problemen op gedurende de winter. Er is echt geen probleem bij het opslaan van deze suikerdeeg. Ikzelf alsook enkele van mijn imkervrienden doen dit reeds enkele jaren zonder hier eender welk nadeel bij te ondervinden, integendeel zou ik zeggen.
Het volgens mij grootste voordeel hiervan is dat de bijen dit rustiger verwerken.
De bijen ingewinterd met deze deeg komen minstens even sterk de winter uit dan de met suikerstroop ingewinterde volken.
Wat dat omzetten in broed betreft lijkt het mij eerder een voordeel dat ze voor veel winterbijen zorgen.
Wel aan te raden is om de vlieggaten te verkleinen, maar dat is met suikerstroop ook zo. Vorig jaar de nare ervaring gehad dat twee bijenvolken die bijna gans leeggeroofd werden door een bende agressieve wespen. [:(!]
Ikzelf had dit niet opgemerkt (mijn stand in de ardennen) maar mijn vader had dit wel waargenomen, met duizenden zaten ze op en in de kasten.
Ik heb in januari de kasten bekeken 1 volk was reeds verhongerd, het tweede zat ook zonder eten en hier heb ik dan de dekplank afgenomen, een leeg hoogsel opgezet en hierin een tiental kg. van deze suikerdeeg direct op de toplatten gelegd, deze bijen hebben het voorjaar gehaald:D. Dat is dan weer een andere toepassing van deeg.

vriendelijke groeten
dirk

Gebruikersavatar
hans hoogendoorn
Berichten:929
Lid geworden op:di 18 mei 2004, 19:06
Locatie:Veelerveen
Contacteer:

Re: suikerdeeg

Bericht door hans hoogendoorn » ma 01 aug 2005, 18:03

Dirk C schreef:
Je moet maar eens proberen binnen een tiental dagen een pak suiker op een kast te leggen.
Ze steken dit perfect in de raten en nemen dit zonder problemen op gedurende de winter. Er is echt geen probleem bij het opslaan van deze suikerdeeg.
Dirk hartelijk dank voor je antwoord en natuurlijk ook de anderen.
Ik had altijd begrepen en gehoopt, dat de bijen het niet op zouden slaan ivm vervalsing van de heidehoning.
Jouw ervaring is daarmee in tegenspraak.

Ik heb nu veel geleerd over suikerdeeg. Werk voor de winter.
Mijn jonge koninginnen zullen er volgend jaar blij mee zijn.
En ik ga er zeker meer mee doen. Inwinteren is inderdaad een mogelijkheid.

Dus mijn bijen gaan straks (voor het eerst) naar de Heide, beslist met extra noodrantsoen
in een vertimmerd broedraam met de spleet naar de buitenkant a la HansvdP e.a.
Dan zouden ze het niet opslaan. Ik vertrouw daar maar op.

En er zijn een paar vennetjes in de buurt, zodat ik niet zelf voor een bijenkroeg hoef te zorgen.


!HH! ...... HiHa Heide! [:o)]

Gebruikersavatar
Dirk C
Berichten:346
Lid geworden op:zo 21 mar 2004, 11:04
Imker sinds:1992
Aantal volken:25
Bijenras(sen):Carnica, buckfast
Locatie:Belgium
Contacteer:

Re: suikerdeeg

Bericht door Dirk C » ma 01 aug 2005, 20:41

Hallo

Ik ben zelf nooit naar de heide getrokken, maar is het misschien niet beter op voorhand voer te geven?[?]
Wanneer dit reeds in ramen is opslagen en verzegeld kan je daarna je hoogsel plaatsen zonder het risico te lopen dat ze dit voedsel naar boven verplaatsen en hebben ze toch reserve voor tijden van schaarste.
Althans dat denk ik toch. Misschien heeft hier iemand anders ervaring mee.

groeten
dirk

Gebruikersavatar
hans hoogendoorn
Berichten:929
Lid geworden op:di 18 mei 2004, 19:06
Locatie:Veelerveen
Contacteer:

Re: suikerdeeg

Bericht door hans hoogendoorn » wo 03 aug 2005, 17:17

Misschien een mooie afsluiting van het zelf maken van suikerdeeg.
Mijn echtgenote liet mij lekker klungelen over de prijzen enzo.

Vanmiddag deed ze een toevallige ontdekking. Let op ...
De sluiting van een poedersuiker-bus is in de imkerwereld makkelijk 75 eurocent waard.
Een bus van 250 gram kost in de supermarkt om de hoek slechts 63 eurocent,
en dan krijg je de zoete inhoud er helemaal gratis bij .... :D

jammer, dat in de verpakking geen miniplus-raampjes passen,
maar met zo'n meelevende imkervrouw mag ik blij zijn ! ....
[img]http://www.bijenhouden.nl/beeld/h/hansh ... eggat1.jpg[/img]

[img]http://www.bijenhouden.nl/beeld/h/hansh ... eggat2.jpg[/img]
!HH!

Gebruikersavatar
Jelte Pieter Dijkstra
Berichten:5028
Lid geworden op:ma 19 feb 2001, 00:00
Imker sinds:1998
Aantal volken:0
Bijenras(sen):baastaard (mijn lievelingsbij), ca, bu
Locatie:Belgie
Contacteer:

Re: suikerdeeg

Bericht door Jelte Pieter Dijkstra » wo 03 aug 2005, 23:29

Wat een aardigheid!

jp

Hugo
Berichten:366
Lid geworden op:zo 18 feb 2001, 00:00
Locatie:Belgium
Contacteer:

Re: suikerdeeg

Bericht door Hugo » do 04 aug 2005, 09:52

hans hoogendoorn schreef:
...
Vanmiddag deed ze een toevallige ontdekking. Let op ...
De sluiting van een poedersuiker-bus is in de imkerwereld makkelijk 75 eurocent waard.
...
jammer, dat in de verpakking geen miniplus-raampjes passen,
....
Hans,

Zou je er geen EWK met roterend broednest van kunnen maken ?
[:)]

mvg,

Hugo (halve bij en minkukel met klein denkraam, als U begrijpt wat ik bedoel)



Nobodies prefetc

Gebruikersavatar
hans hoogendoorn
Berichten:929
Lid geworden op:di 18 mei 2004, 19:06
Locatie:Veelerveen
Contacteer:

Re: suikerdeeg

Bericht door hans hoogendoorn » vr 05 aug 2005, 17:51

Hugo schreef:
Zou je er geen EWK met roterend broednest van kunnen maken ?
[:)] mvg, Hugo (halve bij en minkukel met klein denkraam, als U begrijpt wat ik bedoel)
Nobodies prefect
Best Hugo, [;)]

Ook ik ben gelukkig niet perfect. Het zorgt ervoor, dat het leven nooit saai is.
Je aanbeveling snap ik misschien ook daarom (niet) helemaal ;
Poeder er uit. Laatste beetje laten zitten. Druppie honing erbij en de zaak aanstampen tot deeg.
Het poederkastje kun je roteren door het gewoon op tafel te leggen, het gaat altijd wel een kant op.
Vullen met bijen en koningin zal ook wel lukken.
Nachtje harmoniseren komen we ook wel doorheen.
Maar voor de inspectie van het volkje moet je denk ik geen imker zijn,
maar &'¦ gynacoloog.

!HH! emoticons zijn niet altijd nodig [:o)]

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 29 gasten