Mede maken.

Recepten uit verschillende landen
die gebruik maken van honing.
Jaap v.Popering
Berichten: 5301
Lid geworden op: vr 05 jan 2007, 14:22
Imker sinds: 1960
Aantal volken: 50
Bijenras(sen): bastaard
Locatie: St-Annaland
Contacteer:

Re: Mede maken.

Bericht door Jaap v.Popering » zo 06 sep 2020, 09:12

rdeimker schreef:
zo 06 sep 2020, 08:51
s. Het doel was bubbels te krijgen, maar dat lijkt moeilijk.
Bij bier doe je dat door bij het bottelen wat suiker toe te voegen .

gerard.b.w.vos
Berichten: 772
Lid geworden op: wo 16 jan 2002, 13:17
Contacteer:

Re: Mede maken.

Bericht door gerard.b.w.vos » zo 06 sep 2020, 11:50

Om een mousserende mede succesvol te maken zal je deze toch ook eerst moeten laten gisten en na de eerste wilde gisting de fles afvullen.
Dan de fles op een koele plek plaatsen en ca drie week laten staan.
Dan beslist overhevel om oude/dode gisten te verwijderen.
Weer bijvullen tot in de hals en afsluiten met een waterslot.
Na 6 maanden overhevelen en daaraan toevoegen 60 gram honing per 5 liter, opgelost in gekookt water wanneer dat is afgekoeld.
Goed mengen.
Daarna bottelen in sterke (champagne)flessen en de kurk goed afsluiten met touwtje of ijzerdraadje als bij champagne.
Een hoger alcoholgehalte dan 14 - 15% zal niet bereikt worden.

Proost alvast :whistle:
http://www.bitsandbees.nl Bijna alles over bijen.
Bijen, monitor van ons milieu!

Gebruikersavatar
Fish
Berichten: 532
Lid geworden op: wo 30 mar 2016, 19:03
Imker sinds: 2014
Aantal volken: 14
Bijenras(sen): Bastaard/Carnica
Contacteer:

Re: Mede maken.

Bericht door Fish » ma 07 sep 2020, 08:30

Inderdaad wel even opletten dat je gist niet dood is door een hoog alcohol percentage, anders ben je alleen aan het nazoeten en komt er geen druk op de fles.

Gebruikersavatar
m.kolsters.
Berichten: 1962
Lid geworden op: di 11 sep 2007, 14:34
Imker sinds: 1994
Aantal volken: 25
Bijenras(sen): carnica
Locatie: Middelbeers Nederland
Contacteer:

Re: Mede maken.

Bericht door m.kolsters. » ma 26 okt 2020, 17:15

Als de MEDE niet boven de 15% alc. komt is deze niet naar mijn zin. De meeste mede is bij mij 16% of hoger.
Dit met wilde gisting en met super gist.
Er komen wel eens kurken om hoog maar dan pers ik ze weer terug.
Zo heb ik honing drank tot 45 % maar het probleem is dat ik het niet op krijg.
Nu weet ik ook wel dat een ieder wel wil komen drinken, je bent welkom.
Tinus Kolsters

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten