Bij bier doe je dat door bij het bottelen wat suiker toe te voegen .
Mede maken.
-
- Berichten: 5745
- Lid geworden op: vr 05 jan 2007, 14:22
- Imker sinds: 1960
- Aantal volken: 4
- Bijenras(sen): bastaard
- Locatie: St-Annaland
- Contacteer:
-
- Berichten: 876
- Lid geworden op: wo 16 jan 2002, 13:17
- Contacteer:
Re: Mede maken.
Om een mousserende mede succesvol te maken zal je deze toch ook eerst moeten laten gisten en na de eerste wilde gisting de fles afvullen.
Dan de fles op een koele plek plaatsen en ca drie week laten staan.
Dan beslist overhevel om oude/dode gisten te verwijderen.
Weer bijvullen tot in de hals en afsluiten met een waterslot.
Na 6 maanden overhevelen en daaraan toevoegen 60 gram honing per 5 liter, opgelost in gekookt water wanneer dat is afgekoeld.
Goed mengen.
Daarna bottelen in sterke (champagne)flessen en de kurk goed afsluiten met touwtje of ijzerdraadje als bij champagne.
Een hoger alcoholgehalte dan 14 - 15% zal niet bereikt worden.
Proost alvast
Dan de fles op een koele plek plaatsen en ca drie week laten staan.
Dan beslist overhevel om oude/dode gisten te verwijderen.
Weer bijvullen tot in de hals en afsluiten met een waterslot.
Na 6 maanden overhevelen en daaraan toevoegen 60 gram honing per 5 liter, opgelost in gekookt water wanneer dat is afgekoeld.
Goed mengen.
Daarna bottelen in sterke (champagne)flessen en de kurk goed afsluiten met touwtje of ijzerdraadje als bij champagne.
Een hoger alcoholgehalte dan 14 - 15% zal niet bereikt worden.
Proost alvast

http://www.bitsandbees.nl Bijna alles over bijen.
Bijen, monitor van ons milieu!
Bijen, monitor van ons milieu!
- Fish
- Berichten: 732
- Lid geworden op: wo 30 mar 2016, 19:03
- Imker sinds: 2014
- Aantal volken: 14
- Bijenras(sen): Bastaard/Carnica
- Contacteer:
Re: Mede maken.
Inderdaad wel even opletten dat je gist niet dood is door een hoog alcohol percentage, anders ben je alleen aan het nazoeten en komt er geen druk op de fles.
- m.kolsters.
- Berichten: 2006
- Lid geworden op: di 11 sep 2007, 14:34
- Imker sinds: 1994
- Aantal volken: 25
- Bijenras(sen): carnica
- Locatie: Middelbeers Nederland
- Contacteer:
Re: Mede maken.
Als de MEDE niet boven de 15% alc. komt is deze niet naar mijn zin. De meeste mede is bij mij 16% of hoger.
Dit met wilde gisting en met super gist.
Er komen wel eens kurken om hoog maar dan pers ik ze weer terug.
Zo heb ik honing drank tot 45 % maar het probleem is dat ik het niet op krijg.
Nu weet ik ook wel dat een ieder wel wil komen drinken, je bent welkom.
Dit met wilde gisting en met super gist.
Er komen wel eens kurken om hoog maar dan pers ik ze weer terug.
Zo heb ik honing drank tot 45 % maar het probleem is dat ik het niet op krijg.
Nu weet ik ook wel dat een ieder wel wil komen drinken, je bent welkom.
Tinus Kolsters
-
- Berichten: 1236
- Lid geworden op: wo 27 apr 2011, 00:13
- Contacteer:
Re: Mede maken.

Dank voor je aanbod. Ik proost met je op afstand ( in quarantaine ).

-
- Berichten: 1236
- Lid geworden op: wo 27 apr 2011, 00:13
- Contacteer:
Re: Mede maken.
Waarde Beelievers,
Met uitzicht op de pyramiden hieven de oude Egyptenaren reeds het glas. Mede natuurlijk
!
Wist Bart de Coo daarvan ?
Hier het bewijs ! Het werd daar vast een dolle boel.
Wel uitkijken met die mummies
Schenk maar weer eens in Annie !
Met uitzicht op de pyramiden hieven de oude Egyptenaren reeds het glas. Mede natuurlijk

Wist Bart de Coo daarvan ?

Wel uitkijken met die mummies


Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten