Raatmede

Recepten uit verschillende landen
die gebruik maken van honing.
Gebruikersavatar
m.kolsters.
Berichten: 1780
Lid geworden op: di 11 sep 2007, 14:34
Imker sinds: 1994
Aantal volken: 25
Bijenras(sen): carnica
Locatie: Middelbeers Nederland
Contacteer:

Raatmede

Berichtdoor m.kolsters. » wo 02 nov 2011, 12:59

Dag mede makers.
Om een makkelijke mede te maken hier een recept, maar dan moet je wel kasten zonder bijen hebben.
Kasten waar de bijen zonder moer de laatste loodjes hebben gelegd ( zonder broed ), deze ramen als die er nieuw uit zien kan je uit koken dit met een weinig water af laten koelen en er de was er afscheppen.
Dan blijft het stuifmeel de honing en de propolis in het water mengsel over, dit in een fles of als het veel is in een vat, daar bij doe je de helft kokend water en goed omroeren, en als de brei te dik is meer water.
De dag later kan de gist er bij en het voedingszout en dan wachten tot het lekker is.
Ik hoop dat je na de winter niet de ramen weggooit maar eens op deze manier verwerkt dan kan je nog lang nagenieten. :violin:
Tinus Kolsters

Jaap van Assenbergh
Berichten: 244
Lid geworden op: di 15 mar 2005, 11:09
Imker sinds: 1989
Aantal volken: 10
Locatie: Tricht
Contacteer:

Re: Raatmede

Berichtdoor Jaap van Assenbergh » ma 07 nov 2011, 14:21

Dag Tinus,

Dit recept doet me denken aan een fles die ik nog heb staan.
Ik kreeg deze fles van een kok van een restaurant hier in het dorp toen ik een emmertje honing ging brengen.
Er zat ook een boekje bij hoe deze wijn werd gemaakt. (Deze heb ik weer in moeten leveren)
De hele raten werden er door gewerkt. (Inclusief Brias). Het zag er op zijn voorzichtigst gezegd niet smaakvol uit.

Het is een Bretonse wijn met de naam Chouchen(n)

Jaap

ps. De fles staat nog steed in het wijnrek. Ik heb nog niet de moed gehad er aan te beginnen.

Gebruikersavatar
Oude Essink
Erelid
Berichten: 2223
Lid geworden op: za 18 nov 2000, 01:00
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: Raatmede

Berichtdoor Oude Essink » ma 07 nov 2011, 17:17

"chouchou" is het lievertje, van de leraar of van de brouwer. iets mee van doen? zo ja: prosit!!
hennie oes

Gebruikersavatar
Jeroenvt
Berichten: 1517
Lid geworden op: do 06 sep 2007, 21:44
Aantal volken: 5
Bijenras(sen): hele leuke
Locatie: Hoogland - Nederland
Contacteer:

Re: Raatmede

Berichtdoor Jeroenvt » ma 07 nov 2011, 17:49

Zie je, we komen er wel: http://bijenhouden.nl/phpbb/viewtopic.p ... 45#p142445 bijen eruit, gist erin en klaar is kees.
--
Mvg Jeroen van Tol

http://www.TheDutchChief.nl

Gebruikersavatar
m.kolsters.
Berichten: 1780
Lid geworden op: di 11 sep 2007, 14:34
Imker sinds: 1994
Aantal volken: 25
Bijenras(sen): carnica
Locatie: Middelbeers Nederland
Contacteer:

Re: Raatmede

Berichtdoor m.kolsters. » ma 07 nov 2011, 23:28

Ja je weet nooit of bijen mee vergisten lekker is, ik hoor van de mensen die de raatmede proeven dat het geweldig lekker is.
Ook van mede makerers hier in de omtrek, en zelf moet ik elke dag proeven.
Tinus Kolsters

Gebruikersavatar
semar
Berichten: 2447
Lid geworden op: do 20 nov 2008, 10:10
Imker sinds: 1975
Aantal volken: 9
Bijenras(sen): buckfast
Locatie: amsterdam
Contacteer:

Re: Raatmede

Berichtdoor semar » di 08 nov 2011, 11:47

biologische-eco-proteine shake?

:lol:

Vriendelijke groet
Semar(Dominique)

dejagerjohan
Berichten: 11
Lid geworden op: di 18 okt 2011, 17:24
Imker sinds: 1981
Aantal volken: 45
Bijenras(sen): Carnica Beebreed 55-44
Locatie: Oud-Vossemeer ZLD
Contacteer:

Re: Raatmede

Berichtdoor dejagerjohan » di 06 dec 2011, 21:58

m.kolsters. schreef:Dag mede makers.
Om een makkelijke mede te maken hier een recept, maar dan moet je wel kasten zonder bijen hebben.
Kasten waar de bijen zonder moer de laatste loodjes hebben gelegd ( zonder broed ), deze ramen als die er nieuw uit zien kan je uit koken dit met een weinig water af laten koelen en er de was er afscheppen.
Dan blijft het stuifmeel de honing en de propolis in het water mengsel over, dit in een fles of als het veel is in een vat, daar bij doe je de helft kokend water en goed omroeren, en als de brei te dik is meer water.
De dag later kan de gist er bij en het voedingszout en dan wachten tot het lekker is.
Ik hoop dat je na de winter niet de ramen weggooit maar eens op deze manier verwerkt dan kan je nog lang nagenieten. :violin:
Hallo Tinus,
Ik heb je raad opgevolgd, 30 liter staat klaar daarnet de gist en het voedingszout erbij gedaan, ik ben benieuwd.
groeten,
Johan

Jaap v.Popering
Berichten: 4946
Lid geworden op: vr 05 jan 2007, 15:22
Imker sinds: 1960
Aantal volken: 50
Bijenras(sen): bastaard
Locatie: St-Annaland
Contacteer:

Re: Raatmede

Berichtdoor Jaap v.Popering » wo 07 dec 2011, 20:24

Tinus

Doe je dit zonder waterslot ?????

Johan , Wanneer kan ik komen proeven ?? :D

Jaap v P

dejagerjohan
Berichten: 11
Lid geworden op: di 18 okt 2011, 17:24
Imker sinds: 1981
Aantal volken: 45
Bijenras(sen): Carnica Beebreed 55-44
Locatie: Oud-Vossemeer ZLD
Contacteer:

Re: Raatmede

Berichtdoor dejagerjohan » do 08 dec 2011, 23:57

Nou Jaap, als de smaak oke is nodig ik je uit voor een borrel, en anders drinken we gewoon iets anders. hahaha

Gebruikersavatar
m.kolsters.
Berichten: 1780
Lid geworden op: di 11 sep 2007, 14:34
Imker sinds: 1994
Aantal volken: 25
Bijenras(sen): carnica
Locatie: Middelbeers Nederland
Contacteer:

Re: Raatmede

Berichtdoor m.kolsters. » wo 14 dec 2011, 19:59

Dag Jaap, je vraag ?

Doe je dit zonder waterslot ?????

Als je vuur wil maken pak je toch ook lucifers.

Als je wat wil vergisten , op water moet je een waterslot hebben.
En Johan niet te vroeg in de fles doen, het bezingt nog lang.
Proeven kan al als het gisten is gestopt, dus Jaap over een paar maanden kan je proeven.
Tinus Kolsters


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast