Biodiversiteit

Deze rubriek is bestemd voor berichten, die niet in de andere rubrieken passen.
Plaats reactie
Piet Jager
Berichten: 2128
Lid geworden op: za 18 nov 2000, 00:00
Locatie: Nederland
Contacteer:

Biodiversiteit

Bericht door Piet Jager »

Biodiversiteit

Biodiversiteit (biologische diversiteit) is de verzamelnaam voor de verscheidenheid aan levende soorten op aarde, de genetische variatie binnen die soorten en de variatie aan leefgemeenschappen of ecosystemen waarvan zij deel uitmaken. De natuur met haar soortenrijkdom is mooi om naar te kijken en van te genieten. Natuur roept sterke emoties op.

Biodiversiteit begint bij de grond en is aanvankelijk een wisselwerking tussen ondergrondse en bovengrondse processen. Vervolgens wordt zij mede bepaald en gereguleerd door klimatologische omstandigheden en verder beïnvloed door tal van menselijke activiteiten. De mens speelt daarbij een prominente rol. Zij plaatst daarbij natuurbeschermers soms voor een dilemma en wetenschappers voor een uitdaging. Elke soort heeft toch bestaansrecht?

De meeste mensen denken dat een grote soortenrijkdom goed is. Maar zijn systemen met een hoge biodiversiteit per se beter of belangrijker dan die met een lage, zoals woestijnen en hoogvenen? Als je alleen voor hoge biodiversiteit kiest, gaat het ten koste van die andere systemen. Biodiversiteit zou wel eens minder belangrijk zijn dan algemeen wordt aangenomen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat niet het aantal soorten doorslaggevend bleek te zijn voor hun functioneren, maar de aanwezigheid van bepaalde soorten, die zij '˜sleutelsoorten' noemen.

Biodiversiteit is een breed begrip, dat tevens betrekking heeft op de ecosystemen of leefgebieden van soorten. Deze soorten vervullen belangrijke levenondersteunde functies, zoals milieu- en plaagregulatie, waardoor het leven op aarde blijft doorgaan

De invloeden op een ecosysteem zijn vele en divers. Natuur is altijd in beweging. Gelukkig is haar veerkracht en dynamiek van dien aard, dat de soorten zich soms aanpassen aan de veranderde omstandigheden. Stabiliteit van een ecosysteem is daarom relatief.

Toch is de bedreiging te ernstig en de afgelopen decennia zijn er teveel soorten te snel verdwenen om alleen op haar veerkracht en dynamiek te kunnen blijven vertrouwen.

Bron:
Magazine voor relaties van de Vrije Universiteit Amsterdam / sept. 2006 nr.3
Artikel blz. 13 - '˜De grondbeginselen van de biodiversiteit' door Vera Ros.

!Piet
Gebruikersavatar
Jelte Pieter Dijkstra
Berichten: 5028
Lid geworden op: ma 19 feb 2001, 00:00
Imker sinds: 1998
Aantal volken: 0
Bijenras(sen): baastaard (mijn lievelingsbij), ca, bu
Locatie: Belgie
Contacteer:

Re: Biodiversiteit

Bericht door Jelte Pieter Dijkstra »

Beste Piet,

een leuk stukje maar wat is je punt. Verklaar je nader svp.

jp
Piet Jager
Berichten: 2128
Lid geworden op: za 18 nov 2000, 00:00
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: Biodiversiteit

Bericht door Piet Jager »

In relatie tot onze bijen bedoel ik de bedreiging die uitgaat van een afname van de genetische variatie van de soorten, waarbij de mens een prominente rol speelt. Welke bijenpopulatie van het West-Europees areaal beschikt nog over eigen allelen (tegengenen)? Of zijn het op termijn allemaal eenheidsbijen? Ook Romee schreef al in 1997 "Het (voort)bestaan van bijen in Europa is in hoge mate van mensen afhankelijk geworden. Daardoor werkt selectie sterk in de richting van door de mens gewenste eigenschappen. Het resultaat wordt een uniforme bij met vele namen. De biodiversiteit is daarmee afgenomen omdat de selectie criteria van mensen uniform zijn"

!Piet
Gebruikersavatar
maartenkleijne
Moderator
Berichten: 3584
Lid geworden op: di 21 nov 2000, 00:00
Imker sinds: 1974
Aantal volken: 3
Bijenras(sen): bastaard
Locatie: hilversum
Contacteer:

Re: Biodiversiteit

Bericht door maartenkleijne »

Optimistisch denkend kan je ook zeggen: zolang er nog genoeg imkers zijn die gewoon doorimkeren met bastaardbijen blijft de diversiteit van de genen van de zwarte bij behouden en sterven de inteeltrassen vroeg of laat vanzelf uit.
Het enige selectiekriterium van de 'bastaardimkers' is gewoonlijk: 'een volk dat dood gaat mag volgend jaar niet meer meedoen'.
Dit wordt ook 'standselectie' genoemd: de bijen worden door de loop der jaren steeds meer aangepast aan de omgeving waar ze wonen.
De import van vreemde genen kan deze genenbank zelfs nog verrijken en verbeteren.
Het mooiste zou natuurlijk zijn als er weer een groter populatie echt wilde bijen komt, maar dan moeten we nog vijftig jaar wachten op meer holle bomen, of in de bossen nestkasten gaan ophangen.
Romée van der Zee
Berichten: 1218
Lid geworden op: di 14 nov 2000, 00:00
Contacteer:

Re: Biodiversiteit

Bericht door Romée van der Zee »

Piet Jager schreef:
Ook Romee schreef in 1997 enz...."

!Piet
http://www.bijenhouden.nl/forum/topic.a ... PIC_ID=430

Romée

monitoring bijen en imkers op: http://www.beefriends.org
Romée van der Zee
Berichten: 1218
Lid geworden op: di 14 nov 2000, 00:00
Contacteer:

Re: Biodiversiteit

Bericht door Romée van der Zee »

maartenkleijne schreef:

De import van vreemde genen kan deze genenbank zelfs nog verrijken en verbeteren.
Dag Maarten,
Of het nu om planten of dieren gaat, je volgt zo lang ik je ken Darwin in zijn meest harde vorm. Gooi wat elementen bij elkaar en wat zich kan handhaven is ook het meest geschikt om zich te handhaven. Waar je geen oog voor hebt is de schade die je aanricht in experimenteren zelf. Je wilt, om het eens dik aan te zetten, een mooie mest ontwikkelen, maar je vindt per ongeluk het buskruit uit.
Romée

monitoring bijen en imkers op: http://www.beefriends.org
Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten