Natuuronderzoekster Maria Sibylla Meran

Verwant aan honingbijen zijn talloze insecten. Veel imkers hebben er een speciaal oog voor ontwikkeld. Ook niet verwante insecten hebben vaak hun interesse.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Hans van der Post.
Moderator
Berichten: 8309
Lid geworden op: di 21 nov 2000, 00:00
Imker sinds: 1962
Aantal volken: 4
Bijenras(sen): F1 carnica VSH
Locatie: Oegstgeest
Contacteer:

Natuuronderzoekster Maria Sibylla Meran

Bericht door Hans van der Post. »

Ik kreeg "Kunstschrift" een twee maandelijkse uitgaven in handen. - februari / maart met als titel: "Over de kleinste dieren".
Met daarin een art. "De logica van een luis"

Johannes Goedhaert - 1617-1668
Jan Swammerdam - 1637-1680
De laatste schreef: "De Zeeuwse fijnschilder en insectenkenner Johannes Goedhaert was een prutser.
Dat was althans het oordeel van Jan Swammerdam, die niet uitgesproken raakte over Goedaerts "grove dwalingen en tastelijke onwaarheden".
Beiden hadden in de jaren 1660 baanbrekende studies gepubliceerd over de wereld van de insecten.
Juist in het allerkleinste, zo meenden zij beiden, openbaarde zich Gods grootheid.
Maar de wijze waarop dat gebeurde, verschilden ze diepgaand van mening.


Verder in Kunsrschrift een aankondiging over een tentoonstelling in het Museum "Het Rembrandthuis" - Amsterdam. 23 februari t/m 18 mei 2008 Maria Sibylla Meran & Dochters -. http://www.rembrandthuis.nl

De kunstenares en natuuronderzoekster Maria Sibylla Meran - 1647-1717 - heeft ons schitterde tekeningen na gelaten te zien op de voornoemde tentoonstelling.
Er is naar aanleiding van de tentoonstelling een uitgaven in boekvorm "Vrouwenlevens tussen kunst en wetenschap".
Het is een machtige uitgaven met geweldige kleurenplaten!

Maria Sibylla Merian (1647-1717) was een uitzonderlijke vrouw met een niet minder uitzonderlijk oeuvre. Ze was eigenzinnig, ondernemend, onderzoekend én ze beschikte over een enorm artistiek talent. Merian wist zich te ontwikkelen tot de belangrijkste en meest invloedrijke natuurhistorische tekenaar van haar tijd. Uiterst gedetailleerd gaf zij insecten, reptielen en planten weer en beeldde als eerste rupsen en vlinders af in hun verschillende stadia van ontwikkeling, in combinatie met de voedselplant waarop zij leefden.

Avontuurlijk en ongewoon was ook de reis die ze op 53-jarige leeftijd ondernam naar het verre Suriname. Daar bestudeerde ze in het tropisch regenwoud insecten, planten en reptielen. Doodziek, maar mét honderden tekeningen, keerde zij twee jaar later naar Amsterdam terug.
Haar prachtig geïllustreerde boek Metamorphosis Insectorum Surinamensis, Ofte Verandering der Surinaamse Insecten maakte haar op slag wereldberoemd.



Hans
Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten