Gerard, ik heb dezefde ervaringen gehad. Bij het omwisselen vloog een moer op en die heb ik nooit meer terug gezien, hoewel ik de bovenkant van de kast nog enige tijd open liet. Toen werkte ik met blikjes als afstandshouders voor de ramen. Het waren ondingen bij het hanteren van de ramen. Ik heb nu overal afstandshouders en dat werkt een stuk prettiger, maar een arresraammethode houdt dan in dat er voor 1 arrestraam 3 andere ramen moeten wijken, want anders heb je onvoldoende ruimte. Doe je dat, dan is er tussen het arrestraam en de buurramen te veel ruimte. Het broednest en de warmte huishouding is dan erg verstoord. Dat zijn toch wel erntige bezwaren tegen deze methode. Ik begin er niet meer aan.
Groet, Albert
Biologische bestrijding Varroa
-
- Berichten: 876
- Lid geworden op: wo 16 jan 2002, 13:17
- Contacteer:
Re: Biologische bestrijding Varroa
Ben ze toevallig net aan het scannen:DGerard Boswinkel schreef:
Hoi Willem,
In het begin van de jaren 80 hebben er in de bijenbladen artikelen gestaan over de arrestraammethode. Gerard
April 1985 pagina 115 e.v. (gereed)
Mei 1985 pagina 153 e.v. (zie onderstaande)
Van het goede kan nauwelijks teveel zijn.
Als men het hiermee eens is, dan kan het gedegen artikel vanuit de Ambrosiushoeve over de arrest-raam-methode na de artikelen daarover in het aprilmaandschrift zelfs bij voorrang een plaats krijgen. Het is dus niet dubbel op; bestudeert u het maar eens rustig en sla er het aprilnummer bij op.
De arrestraammethode
CAD Bijenteelt/Proefbijenstand Ambrosiushoeve ing. J. van den Eynde; drs. A. de Ruijter.
Om in de toekomst te kunnen blijven imkeren is bestrijding van de Varroamijt noodzakelijk. Biologische bestrijdingsmethoden hebben het voordeel, dat er geen problemen kunnen ontstaan met residuen (resten) van bestrijdingsmiddelen in de honing. Het regelmatig verwijderen van gesloten darrebroed helpt om de toename van het aantal mijten in het volk te vertragen (Schulz, e.a.) Bij het toepassen van de arrestraam-methode is het gelukt om meer dan 90% en de aanwezige mijten uit het volk te verwijderen. Bij toepassing van de methode in Duitsland is gebleken dat de ontwikkeling van de bijenvolken en de opbrengst gemiddeld niet nadelig beïnvloed worden
(Maul, V. Symposium Utrecht 1985). De methode is arbeidsintensief en niet geschikt voor imkers met veel bijenvolken. Voor imkers die wat meer tijd in de Varroabestrijding kunnen steken, vormt deze methode een aanvulling op de overige bestrijdingsmethoden. Dit is de reden dat we de methode hier verder toelichten.
Principe van de methode
De arrestraammethode wordt toegepast wanneer de meeste mijten zich in het broed bevinden. De bedoeling is, dat het broed geconcentreerd wordt op slechts enkele raten, gedurende een periode die wat langer is dan 24 dagen. Dit is de tijd die nodig is om al het broed buiten de arrestruimte te laten uitlopen. De mijten uit dit broed kunnen dan geleidelijk naar het beschikbare broed van de arrestruimte verhuizen. Dit broed wordt, voordat het uitloopt uit de kast verwijderd.
Het tijdstip van toepassing moet zodanig zijn dat:
a. de meeste mijten in het broed zitten.
b. het bijenvolk de minste schade ondervindt van de broedpauze van een maand.
Literatuur
Klepsen, A; Maul, V. 1983. In: Janresbericht Hessische Lendesanstat für Leistungsprüfungen in der Tierzucht, Neu-Ulrichstein blz. 59
- Schulz, A: Koninger, N; Ruttner, F. Drohnenbrut als Varroa-FalIe. ADIZ 1983 (2) blz. 52-54.
ad. a. Er kan niet te vroeg in het voorjaar met de methode gestart worden, omdat de mijten geleidelijk van de volwassen bijen naar het broed gaan. Laat in het bijenseizoen is het omgekeerde het geval.
ad. b. Een broedpauze direkt in het voorjaar (april/mei) verstoort de voorjaarontwikkeling te sterk. Een broedpauze na half juli beînvloedt de opbouw van het wintervolk nadelig.
De periode die dus overblijft is de maand juni, met de mogelijkheid om reeds eind mei te starten, of wat later te beginnen en begin juli te eindigen. Bij aanvang tijdens een dracht werkt de methode in principe opbrengstverhogend, daarnaast is een bijkomend voordeel dat de koningin er niet met de zwerm tussenuit kan trekken. Evenals bij het maken van de kunstzwerm heeft men een broedpauze, maar men heeft echter niet de beschikking over een produktieve moer in de veger.
Het werken met een arrestraam.
Een arrestraam is gemakkelijk zelf te maken door een stuk koninginnerooster op een raamwerk te bevestigen. Het raamwerk is 10 mm diep. Aan beide zijden van het arrestraam wordt zon raampje met koninginnerooster geplaatst en vastgemaakt met ijzerdraadjes (zie fig. in aprilnummer p.116). In de hoek van de raat is een stukje weggesneden om de koningin de kans te geven beide zijden te beleggen. Voor het arrestraam wordt een uitgebouwd raam gebruikt. In Hessen (Kirchhain) is drie maal om de 9 dagen de koningin op een nieuwe raat geplaatst. Hierbij werd gemiddeld (93% van het aantal mijten uit het volk verwijderd (Klepsch, A; Maul, V.). Voor de zgn. weekend imker is er de mogelijkheid om in een wekelijks ritme de koningin achtereenvolgens op 4 ramen op te sluiten.
Het 3 x 9 schema ziet er als volgt uit (fig. 1);
Op dag 0 wordt de koningin opgezocht en opgesloten op het arrestraam. De eitjes die de koningin op deze dag nog had gelegd zullen na 21 dagen uitlopen (werksters) of na 24 dagen (darren). Eventueel aanwezige doppen verwijderen. Als het goed is begint de koningin direkt eieren te leggen op het arrestraam. Ze kan daar hooguit mee doorgaan tot dag 9. Op deze dag wordt het raam uit de arrestruimte gehaald en voor de verdere verzorging in het bijenvolk gehangen. De koningin komt op een nieuw leeg raam in de arrestruimte. De kans is groot dat op het broed buiten de arrestruimte doppen getrokken zijn. Deze worden verwijderd, Op dag 18 zit op het eerste arrestraam broed dat tussen 9 en 18 dagen oud is. Het meeste van dit broed is dan gesloten en het raam wordt uit de kast verwijderd. Het tweede arrestraam, inmiddels voorzien van erven en eieren, wordt voor de verdere verzorging vrij in het volk gehangen. De koningin wordt voor de derde keer op een leeg raam opgsloten. Op dag 27 wordt het tweede arrestraam verwijderd, het derde komt vrij in het volk te hangen voor de verdere verzorging. Negen dagen nadien wordt dit raam met gesloten broed verwijderd. Op dag 27 staat men voor de keuze om de oude koningin aan te houden en ze weer los te laten in het volk, of om de oude koningin te verwijderen en een jonge bevruchte koningin in te voeren. De arrestraammethode gaat dus uit van de een of andere vorm van koninginneteelt, die dan variëren kan van eenvoudige broedafleggertjes tot de meest geavanceerde methode met overlarven, plasticdopjes, broedstoven en bevruchtingskastjes toe. Indien men de broedaflegger maakt met uitsluitend open broed (het liefst gedateerd broed met larfjes van 1 dag) dan is de kans klein dat men veel Varroamijten meegeeft. Resultaten van de arrestraam methode zijn bekend uit Hessen, gevonden onder duitse omstandigheden.
In Nederland is de ontwikkeling van de bijenvolken anders, heeft de imker te maken met andere drachten. Meer onderzoek is nodig om toepasbaarheid en effect van de methode onder nederlandse omstandigheden te bepalen. De proefbijenstand Ambrosiushoeve betrekt in 1985 de arrestraammethode bij het onderzoek.
Ze staan nog niet bij het overzicht van groentjes, maar indien belangstelling wil ik april er ook wel hier op het forum "deponeren".
In het verleden ook nog eens gebruik gemaakt van Varens!
zie:http://www.bitsandbees.nl/ziekten.htm
Dat kan je toch ook onder biologische bestrijding onderbrengen!
Re: Biologische bestrijding Varroa
Ze er nog blijkbaar:
http://www.bhv-bunnikhouten.nl/pagina77.html
en in Duitsland nog iets meer (Google op Bannwabe)
Groet,
Willem
__________________________
All that we see or seem is but a dream within a dream!
http://www.bhv-bunnikhouten.nl/pagina77.html
en in Duitsland nog iets meer (Google op Bannwabe)
Groet,
Willem
__________________________
All that we see or seem is but a dream within a dream!
-
- Berichten: 5745
- Lid geworden op: vr 05 jan 2007, 14:22
- Imker sinds: 1960
- Aantal volken: 4
- Bijenras(sen): bastaard
- Locatie: St-Annaland
- Contacteer:
Re: Biologische bestrijding Varroa
Elders op dit forum ,wilde schreef: maar een arresraammethode houdt dan in dat er voor 1 arrestraam 3 andere ramen moeten wijken, want anders heb je onvoldoende ruimte. Doe je dat, dan is er tussen het arrestraam en de buurramen te veel ruimte.
Het gaas of moerrooster is bevestigd op latjes van 7 mm en is net zo groot als een broedkamerraam. Daardoor neemt het precies de plaats in van 1 broedkamerraam. Om de moer op dit raam te krijgen moeten we haar vangen. Het makkelijkst is het om de moer in een huisje te doen. Het merken kan dan ook meteen plaatsvinden.
Vanwaar komt dit verschil .??
Jaap v P
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast