2e functie van bijengif?

Over producten voor bijen (suiker) en van bijen (was/honing/stuifmeel/propolis enz.), recepten, en over de therapeutische mogelijkheden van deze produkten.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
wilde
Berichten: 1641
Lid geworden op: do 03 okt 2002, 23:16
Imker sinds: 1980
Aantal volken: 15
Bijenras(sen): Bastaard
Locatie: Koudekerke
Contacteer:

2e functie van bijengif?

Bericht door wilde »

In het jaar 1910, waarin ik momenteel Groentjes-teksten nazie, wordt over bijengif een mening verkondigd, die ik nu niet meer hoor. Het gif zou ook gebruikt worden om cellen te poetsen en te ontsmetten ter voorkoming van bederf van voedersap (en opgeslagen stuifmeel en honing?). Is dit standpunt later verlaten of deugen mijn meer recente bijenboeken niet? Ik kan mij niet herinneren dit ooit eerder te hebben gelezen.
Het steekorgaan of angel moet beschouwd worden als een met de geslachtswerkzaamheid samenhangend orgaan. Schijnbaar doet het dienst als wapen en verweringsmiddel.
Inderdaad doet de gifblaas dienst om het door de stofwisseling in het bijenlichaam gevormde mierenzuur op te nemen en evenzeer van het eigenlijke bijengif, dat zooals is aangetoond, overeenkomst heeft met het slangenvergif.

In zooverre doet de gifblaas dus gelijken dienst als de Malpigische vaten. Het voornaamste gebruik, dat de bij van haar angel maakt, is dat ze mierenzuur uitstort in de cellen der woning, waardoor bederf wordt voorkomen.
Het eiwitrijke voedersap, dat de bijen het broed toedienen, is licht tot bederf geneigd, maar dit voorkomt het aanwezige mierenzuur.

Zoo ziet men, dat de bij den angel niet maar gekregen heeft om zich te verweren, want dit kost haar zelf het leven, maar om bewaard te blijven voor onheil in eigen woning.
Albert de Wilde
kole.amj
Berichten: 407
Lid geworden op: za 25 jan 2003, 10:25
Locatie: Netherlands
Contacteer:

Re: 2e functie van bijengif?

Bericht door kole.amj »

Albert,

Werd/wordt mierezuur ook niet kunstmatig gebruikt ter bestrijding van
Varroa.
Als ik dit lees zou besproeien van lege cellen in en rond het broednest met mierezuur een oplossing kunnen bieden.Immers mierezuur
is redelijk persistent.
Is er dan echt niets nieuws onder de zon?

Groet,
A-3
Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 2 gasten