Op 13 Augustus is de feestelijke opening van de 28e Olympiade te Athene. Men telt dan vanaf de hervatting van de spelen ( na 1500 jaar) in 1896. De oude spelen in het Griekse Olympia begonnen in 776 voor Chr.; waarschijnlijk zijn zij zelfs ouder, maar sinds dat jaar werd de lijst van overwinnaars bijgehouden totdat in het jaar 393 na Chr. de Christelijke keizer Theodosius er een einde aan maakte.
De keizer vond het allemaal te heidens. De spelen hadden van oudsher een religieus karakter; men eerde er Zeus, de oppergod mee; dit was de keizer een doorn in het oog. Daarnaast hadden de oude Grieken geheel andere gebruiken, die vaak niet strookten met die van het jonge Christendom. Een van de elementen was de bijzondere lichaamscultuur; men had aandacht voor de mooie vormen van het menselijk lijf; in het bijzonder ontroerde bij de spelen de krachtige en gespierde lijnen van de jonge atleten; het was gebruikelijk dat er naakt werd gestreden; voor ons een taboe; voor het oude Griekenland heel gewoon.
De prijs voor de overwinnaars was de Lauwerkrans en het recht op een standbeeld in Olympia waar de spelen werden gehouden. De thuissteden van de gelauwerden deden daarnaast nog bijzondere dingen. Zo werd er dikwijls een Amfora aangeboden; een grote vaas die wel 1 ½ meter hoog kon zijn, gevuld met olie van heilige olijven; een equivalent van de enorme bedragen die onze profvoetballers te beurt vallen..
Beroemde schilders beschilderden zo'n vaas aan de voorzijde met een afbeelding van Zeus of de godin Athene; aan de achterzijde werd vaak de atleet zelf afgebeeld in de houding van zijn sportieve prestatie. Uiteraard waren de standbeelden en de vaasafbeeldingen naaktfiguren; het vijgenblaadje is door de Romeinen en de Christenen uitgevonden.
Nu kom ik op de reden van dit verhaal op het forum:
Al vroeg in de 6e eeuw V.C. moet een schilder een grap hebben bedacht voor de atleet voor wie hij een vaas moest beschilderen; de schilder is niet bekend; de tekening is nog erg primitief; de atleet is ook niet bekend, waarschijnlijk een hard loper.
De stekende bij op de afbeelding zal de hardloper een dusdanige snelheid gegeven hebben, dat hij won. Of kan het zijn, dat hij op slinkse wijze zijn tegenstanders heeft afgeschud en zo aan zijn overwinning kwam?
De vaas staat in het oudheidkundig museum in Bern:

Om het religieuze karakter te accentueren had zo'n afbeelding een mythologische achtergrond; dat was voor onze schilder niet moeilijk: Zeus, die met de spelen werd vereerd, was geboren op Kreta, als zoon van zijn wrede vader Kronos. Om te voorkomen, dat deze zijn jonge zoon zou verslinden werd de jonge Zeus verborgen gehouden in een grot, waar 2 nimfen hem voedden met melk en honing. Die nimfen waren dochters van de honingkoning Melisseus; een van hen heette Melissa, het Griekse woord voor honing.
Op een dag slopen een aantal Kretenzische boeren de grot binnen en wilden van de honingvoorraad stelen. De ijlings ontboden wachterbijen wisten daar wel raad mee en de boeren zal haar actie lang heugen. Op de vaas staan een drietal boeren afgebeeld.Hier een van hen en de voeten van de vluchtende tweede
Hennie oes
