Hallo allemaal,
In het artikel van Peter Elshout 'voer voor de bijen' in Bijenhouden staat iets geschreven over het HMF gehalte van suiker water dat warm bereid is.
Nu had ik begrepen dat HMF ontstaat als enzymen die de bijen aan nectar toevoegen degenereren door tijd of hitte.
In een oplossing van tafelsuiker in heet water zal toch geen HMF zitten?
groeten,
Tieme
Voer voor de bijen
-
- Berichten: 1530
- Lid geworden op: di 01 jan 2002, 20:53
- Imker sinds: 1997
- Aantal volken: 15
- Bijenras(sen): Carnica, mellifera, bastaard
- Locatie: Soest
- Contacteer:
Re: Voer voor de bijen
Hoi Tieme,
HMF (en verwante verbindingen) ontstaat uit glucose en fructose onder invloed van hitte, de reactie wordt gekatalyseerd door zuren als azijnzuur/zwavelzuur of metaalionen. Het is een normaal onderdeel van wat de suikerchemici "karamelisatie" noemen. Als je een pure sacharose oplossing (sucrose, biet/rietsuiker) verwarmt ontstaat het via ontbinding in glucose/fructose en de reactie daarvan met elkaar, alleen de hoeveelheden zijn afhankelijk van de condities en de aanwezige onzuiverheden.
In een oplossing van tafelsuiker in warm water onstaat maar weinig/geen HMF maar zodra je lang gaat verwarmen of bij hoge temperaturen dan wordt het al snel meer. Koken en toevoegen van citroenzuur om de sacharose te splitsen in glucose/fructose levert ook meer HMF op.
Als je op safe wilt spelen zou ik de tafelsuiker oplossen in warm. zeg 50/60 graden, oplossen en zo snel mogelijk gebruiken...
L
Op internet vind je nogal wat artikelen uit de voedingsindustrie over HMF onstaan en synthese als je zoekt met "HMF+sucrose solutions" of "synthesis+HMF" ...alleen moet je vaak lid zijn van het journaal om het artikel te kunnen lezen...
HMF (en verwante verbindingen) ontstaat uit glucose en fructose onder invloed van hitte, de reactie wordt gekatalyseerd door zuren als azijnzuur/zwavelzuur of metaalionen. Het is een normaal onderdeel van wat de suikerchemici "karamelisatie" noemen. Als je een pure sacharose oplossing (sucrose, biet/rietsuiker) verwarmt ontstaat het via ontbinding in glucose/fructose en de reactie daarvan met elkaar, alleen de hoeveelheden zijn afhankelijk van de condities en de aanwezige onzuiverheden.
In een oplossing van tafelsuiker in warm water onstaat maar weinig/geen HMF maar zodra je lang gaat verwarmen of bij hoge temperaturen dan wordt het al snel meer. Koken en toevoegen van citroenzuur om de sacharose te splitsen in glucose/fructose levert ook meer HMF op.
Als je op safe wilt spelen zou ik de tafelsuiker oplossen in warm. zeg 50/60 graden, oplossen en zo snel mogelijk gebruiken...
L
Op internet vind je nogal wat artikelen uit de voedingsindustrie over HMF onstaan en synthese als je zoekt met "HMF+sucrose solutions" of "synthesis+HMF" ...alleen moet je vaak lid zijn van het journaal om het artikel te kunnen lezen...
- Tieme
- Berichten: 1970
- Lid geworden op: vr 12 aug 2005, 13:35
- Imker sinds: 2003
- Aantal volken: 25
- Bijenras(sen): Carnica (beebreed 55-2) en Buckfast
- Locatie: De Krim, Nederland
- Contacteer:
Re: Voer voor de bijen
Hallo Lennart,
Dank je wel. Misschien toch de suiker maar koud oplossen dan.
Tieme
Dank je wel. Misschien toch de suiker maar koud oplossen dan.
Tieme
-
- Berichten: 1530
- Lid geworden op: di 01 jan 2002, 20:53
- Imker sinds: 1997
- Aantal volken: 15
- Bijenras(sen): Carnica, mellifera, bastaard
- Locatie: Soest
- Contacteer:
Re: Voer voor de bijen
Nah met warm water gaat het veel sneller en beter, het is moeilijker een sterke oplossing te maken met koud water...ikzelf los suiker op in warm water, een graad of 50 a 70, en tijdens het oplossen koelt de oplossing vrij snel af.
L
L
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten