

Mijn vraag is, kan dit nog steeds "nasleep" zijn van de behandeling die een week of vijf geleden is geëindigd (en hoe lang blijft dit doorgaan zo) of is er iets anders aan de hand?
Voor het redden van de winterbijen van een varroa-besmetting lijkt het mij te laat. Een deel is al geboren, en van een ander deel is het broed al aangezet (en dus eventueel besmet). Verder is het volgens mij ook zo dat de kwaliteit van de generatie die voor de winterbijen als voedsterbij fungeert ook van belang is. De gedachte achter het advies van WUR om tijdig te beginnen met behandelen is immers dat gezonde voedsterbijen de ontwikkeling van gezonde winterbijen bevorderen. Voor die generatie voedsterbijen is het natuurlijk al helemaal te laat om nog wat aan varroa te doen. Kortom, zeker nu de temperaturen de komende dagen gaan dalen, valt er denk ik niet veel meer te doen dan hopen.JackC schreef:ik zou willen weten wat je nu, op dit moment nog kunt doen als je volk zo besmet is net nu de winterbijen geboren moeten worden. Haalt het volk december dan wel.
Dat klopt. Bij volken met veel broed, vallen er minder mijten. Daarnaast dien je in de zomer de natuurlijke mijtenval dagelijks te controleren. Dit omdat oorwurmen en mieren mijten van de onderlegger halen.Ik heb overigens nog steeds moeite te aanvaarden dat de betreffende volken echt zo besmet zijn. Tot half juli aan toe viel er bijna geen mijt en dat is pas gestart met de eerste behandeling met mierenzuur.
Als ik het goed begrijp vallen er bij jouw volken dus ±2 mijten per dag (15 mijten in 6 dagen). Dit betekent dat er in jouw volken ongeveer 1000 mijten rond lopen (dit is geen exact getal maar een orde van grootte). Het lijkt mij dat je bijen met deze mijtenpopulatie wel in leven blijven. Echter deze populatie is te hoog om daar in het nieuwe bijenseizoen mee te starten. Want grofweg verdubbelt het mijten aantal elke maand dat er broed in de volken aanwezig is. Vandaar dat ik je heb geadviseerd om een oxaalzuurbehandeling uit te voeren in de wintermaanden. Hierdoor verlaag je het aantal mijten drastisch (±95%) waardoor je volken ook de winter van 2012/2013 levend doorkomen.Vandaag telde ik weer rond de 15 mijten per dag over een periode van 6 dagen en dat is al enkele weken het beeld.
Dit is (helaas) inderdaad de juiste lezing. Met de daggemiddelde van 2 had ik mij minder zorgen gemaakt.goeienmoggel schreef:Vandaag telde ik weer rond de 15 mijten per dag over een periode van 6 dagen en dat is al enkele weken het beeld. Dat is geen 15 mijten in 6 dagen. Dat is dus 15 mijten per dag x 6 = 90 mijten op 6 dagen
Gebruikers op dit forum: Bing [Bot] en 2 gasten