De Oost-Indische kers.

Over het voedsel van bijen en hommels en hun rol bij de bestuiving in natuur en cultuur.

Moderator: maartenkleijne

Gebruikersavatar
Hans van der Post.
Moderator
Berichten: 8309
Lid geworden op: di 21 nov 2000, 00:00
Imker sinds: 1962
Aantal volken: 4
Bijenras(sen): F1 carnica VSH
Locatie: Oegstgeest
Contacteer:

De Oost-Indische kers.

Bericht door Hans van der Post. »

Afbeelding
Bij een bezoek deze zomer aan de Leidse Hortusbotanicus zag ik perken die waren aangelegt met groepen planten die tot de zelfde familie hoorde.
Zo was er een "perk" met Brassicaceae = waaronder de familie van de Kool = kruisbloemige; Spruiten, Koolzaad, Muurbloem en Judaspenning.
Maar ook stond er - en dit verbaasde mij - de Oost-Indische kers. (Tropaeolum)
Plukte een blad en kneusde dit. Inderdaad de koolgeur was te ruiken! De smaak als of je in de "verte" mosterd proefde.
De naam Tropaeolum betekend zowel oorlogsbuit als overwinningsteken.

Tropaeolaceae.
Aantal geslachten: 2
Aantal soorten: 90
Voorkomend in: bergland van Centraal en Zuid-Amerika

Kweken.
Als je in de loop van maart de zaden in potjes zaait binnen laat kiemen en na half mei uitplant heb je in juni de eerste bloemen.
De plant groeit en bloeit tot de nachtvorst een einde brengt. Dit is aan de Noordzeekust (Oegstgeest) een paar weken later dan in de binnenlanden
Je hebt twee typen; compact -en rankend groeiende. De rank groeiende soort staan op mijn tuin.
Een stukje moestuin waarop maar een paar planten staan zijn middels uitgegroeid tot 5 vierkante meter in oppervlakte
De bijen maar ook hommels zijn er dol op de hele dag door, bevliegen ze de bloemen.

Als voedsel.
Ongeveer alles van de Oost-Indische kers plant is te gebruiken.
De bloemen zijn eetbaar worden gebruikt om salades mee op te kleuren.
De grote bladeren maak je fijn in de blender om een salsa verde. -of in een pesto te gebruiken. http://www.mijnreceptenboek.nl/
De nog niet geopende bloemen kun je samen met de groene nog niet rijpe zaden als "kappertjes" met azijn inmaken.
Zou me niet verbazen dat ingelegt met honing ook een bepaald smaakje heeft.
Kan het nog net voor de nachtvorst uitproberen.
AfbeeldingAfbeelding

Aanbevolen in 2012
!Hans.
Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten