Hoi ik ben een beginnend imker, heb nu voor de tweede keer ingewinterd.
Had een emmer was gespaard met oude raten met hier en daar nog dood niet uitgelopen broed erin.
Heb dit in een jute zak in een oude weck ketel vol water (60 ltr) onder een rooster met afstand houders gedaan.
De eerste keer hebben we het niet aan de kook gekregen maar op ongeveer 80 graden.
Na afkoelen zat er toen een mooi dun geel laagje was op.
Daarna hebben we de deksel uit de kachel gehaald zodat het vuur direct tegen de ketel kwam en het geheel een uur of 4 gekookt.
Na afkoelen lag er een dikkere laag was op maar deze was het grootste deel grijs.
Ik heb wat van de grijze onderkant afgeschraapt en daarna in een pan gesmolten en pan onder doeken gedaan en laten afkoelen.
Na twee dagen dacht ik dat ik de was er uit zou kunnen pakken omdat deze gekrompen zou zijn, maar dit was niet het geval.
En de was is nog steeds bruin beige van kleur.
Nu is mijn vraag hoe krijg ik zuivere was.
PaulV
was smelten
Moderator: Hans van der Post.
-
- Berichten: 356
- Lid geworden op: zo 27 jun 2010, 20:24
- Imker sinds: 2010
- Aantal volken: 5
- Bijenras(sen): Carnica
- Locatie: Elspeet
- Contacteer:
Re: was smelten
Er is pas een topic over geweest, weet niet ho ik dat kan kopieren, maar zoek even op was zuiveren. Daar staan allerlei tips.
Ontwerpster van natuurlijke tuinen. Beginnend imker en zeer geinteresseerd in dracht en drachtplanten.
Re: was smelten
Op deze website staat:
Dus misschien is de was zelf donker geworden en komt het niet door vuil dat er nog in zit? Echte heel lichte was is ook gebleekt in de zon.Herhaaldelijk smelten van bijenwas bij (te) hoge temperaturen resulteert in het donker worden van de was.
Verkleuring ontstaat ook bij het smelten van bijenwas in een zinken, koperen of een niet gegalvaniseerde ijzeren pan. RVS - of inox -pannen zijn betere alternatieven.
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 4 gasten