Honing verwarmen i.v.m. versuikering
-
- Berichten: 11
- Lid geworden op: ma 07 jan 2013, 09:58
- Contacteer:
Honing verwarmen i.v.m. versuikering
Voor een beginnend imker had ik afgelopen zomer een prachtige oogst: bijna 30 kilo van mijn eerste en enige volk! Dat krijg ik dus niet allemaal op voordat het gaat versuikeren. En als beginnend imker heb ik ook nog nooit honing verwarmd. Mijn vraag is nu hoe dat gaat.
De honing mag niet warmer worden dan 40ºC, dat weet ik (hoewel: zojuist las ik ergens dat 38ºC de limiet is). Maar hoe houd ik een bak water een tijdlang precies op die temperatuur en hoe controleer ik dat de temperatuur niet te hoog wordt? Wat zijn bangbare methoden?
De honing mag niet warmer worden dan 40ºC, dat weet ik (hoewel: zojuist las ik ergens dat 38ºC de limiet is). Maar hoe houd ik een bak water een tijdlang precies op die temperatuur en hoe controleer ik dat de temperatuur niet te hoog wordt? Wat zijn bangbare methoden?
- Jelte Pieter Dijkstra
- Berichten: 5028
- Lid geworden op: ma 19 feb 2001, 00:00
- Imker sinds: 1998
- Aantal volken: 0
- Bijenras(sen): baastaard (mijn lievelingsbij), ca, bu
- Locatie: Belgie
- Contacteer:
Re: Honing verwarmen i.v.m. versuikering
Je kunt ongangbare methodes gebruiken. Wat ik wel eens doe of heb gedaan: gebruik maken van restwarmte. Bijv. een hete oven straalt nog lang warmte na of een uitgezette gaskachel. Even meten met een thermometer en je kunt zo je potje erin zitten. Je kunt natuurlijk ook altijd aubain marie verwamen.
Overigens mijn oven kun je op 40 graden instellen. Ideaal dus.
gr
Overigens mijn oven kun je op 40 graden instellen. Ideaal dus.
gr
JP
-
- Berichten: 5745
- Lid geworden op: vr 05 jan 2007, 14:22
- Imker sinds: 1960
- Aantal volken: 4
- Bijenras(sen): bastaard
- Locatie: St-Annaland
- Contacteer:
Re: Honing verwarmen i.v.m. versuikering
Het is ook mogelijk om een potje gewoon op de centrale verwarming te plaatsen , ook dan is dit na een of twee dagen weer vloeibaar .
Jaap v P
Jaap v P
- alfa vulgaris
- Berichten: 1543
- Lid geworden op: di 11 okt 2011, 01:36
- Imker sinds: 2010
- Aantal volken: 0
Re: Honing verwarmen i.v.m. versuikering
Leuk grafiekje:

Ik lees em zo:
Als je een pot honing 10 dagen verwarmt bij 40 gr/C is de helft van de invertase verloren gegaan.

Ik lees em zo:
Als je een pot honing 10 dagen verwarmt bij 40 gr/C is de helft van de invertase verloren gegaan.

-
- Berichten: 91
- Lid geworden op: zo 16 nov 2003, 16:24
- Imker sinds: 1980
- Aantal volken: 1
- Bijenras(sen): Bastaard
- Locatie: Netherlands
- Contacteer:
Re: Honing verwarmen i.v.m. versuikering
Beste Arend,
Wat ik altijd heb toegepast in de 35 jaar dat ik imkerde:
1. Laat de honing gewoon versuikeren. Dat is een goed teken. Sommige honingsoorten versuikeren altijd, zoals koolzaadhoning enz.
2. Wanneer je de honing wilt gebruiken op brood, roer je met je mes erin rond. Dan wordt het weer redelijk smeerbaar.
3. Wanneer je echt vloeibare honing wilt kun het potje au bain marie verwarmen op 40 graden. Pas op met verwarmingen. Daarvan loopt de temperatuur gauw op tot 80 a 90 graden. Als je even niet oplet, is het bijna waardeloos suikerwater geworden.
4. Als je honing lekker versuikerd is, kom ik graag een aantal potjes van je overnemen. We maken wel een afspraak.
Hartelijke groet,
Gert
Wat ik altijd heb toegepast in de 35 jaar dat ik imkerde:
1. Laat de honing gewoon versuikeren. Dat is een goed teken. Sommige honingsoorten versuikeren altijd, zoals koolzaadhoning enz.
2. Wanneer je de honing wilt gebruiken op brood, roer je met je mes erin rond. Dan wordt het weer redelijk smeerbaar.
3. Wanneer je echt vloeibare honing wilt kun het potje au bain marie verwarmen op 40 graden. Pas op met verwarmingen. Daarvan loopt de temperatuur gauw op tot 80 a 90 graden. Als je even niet oplet, is het bijna waardeloos suikerwater geworden.
4. Als je honing lekker versuikerd is, kom ik graag een aantal potjes van je overnemen. We maken wel een afspraak.
Hartelijke groet,
Gert
- Jelte Pieter Dijkstra
- Berichten: 5028
- Lid geworden op: ma 19 feb 2001, 00:00
- Imker sinds: 1998
- Aantal volken: 0
- Bijenras(sen): baastaard (mijn lievelingsbij), ca, bu
- Locatie: Belgie
- Contacteer:
Re: Honing verwarmen i.v.m. versuikering
Mister Fries,
er zijn allemaal van datsoort grafiekjes. Een bekende is ook het HMF gehalte. Ik vergeet de grafiekjes altijd
Eigenschappen veranderen ook als de honing ouder wordt!
Niettemin, wat staat er op de x-as??
gr
er zijn allemaal van datsoort grafiekjes. Een bekende is ook het HMF gehalte. Ik vergeet de grafiekjes altijd

Eigenschappen veranderen ook als de honing ouder wordt!
Niettemin, wat staat er op de x-as??
gr
JP
- m.kolsters.
- Berichten: 2006
- Lid geworden op: di 11 sep 2007, 14:34
- Imker sinds: 1994
- Aantal volken: 25
- Bijenras(sen): carnica
- Locatie: Middelbeers Nederland
- Contacteer:
Re: Honing verwarmen i.v.m. versuikering
Het is zo gemaakt, pak een oude koelkast en een thermostaat en verwarmingslamp en je kan temperatuur zelf regelen.
Kost alleen een thermostaat.
Kost alleen een thermostaat.
Tinus Kolsters
-
- Berichten: 11
- Lid geworden op: ma 07 jan 2013, 09:58
- Contacteer:
Re: Honing verwarmen i.v.m. versuikering
Dank allemaal, het was de eerste keer dat ik hier en vraag plaatste. De snelheid en hoeveelheid van de reacties valt niet tegen! Dat ga ik dus vast vaker doen.
Alleen: precies het antwoord waarop ik gehoopt had zit er niet tussen - tenzij ik besluit het maar te houden op het antwoord van Gert (mijn oude leraar Nederlands) om helemaal niets te doen. Best aantrekkelijk, hoewel het bij sommige kleine potjes onderhand valt te bezien of de honing er nog zonder hamer en beitel uit wil komen.
Wat ik me afvroeg is of er een simpele manier is om een pan of bak water een tijdlang precies op de goede temperatuur te houden. Ik bedoel een echte huis- tuin- en keukenmanier, zonder noodzaak van knutselen met elektronica, oude koelkasten e.d., want dat soort dingen is ver van mijn bed.
Als thermometer lijkt mij een koortsthermometer niet geschikt, want als de grens bij 40 graden ligt en je let even niet op, knalt zo'n ding uit elkaar met kwik en al. Is de enige oplossing dat ik een kookthermometer koop? Of een oven die je (precies) op 40 graden kunt zetten?
Voorlopig sla ik me met genoegen door de versuikerde honing heen!
Alleen: precies het antwoord waarop ik gehoopt had zit er niet tussen - tenzij ik besluit het maar te houden op het antwoord van Gert (mijn oude leraar Nederlands) om helemaal niets te doen. Best aantrekkelijk, hoewel het bij sommige kleine potjes onderhand valt te bezien of de honing er nog zonder hamer en beitel uit wil komen.
Wat ik me afvroeg is of er een simpele manier is om een pan of bak water een tijdlang precies op de goede temperatuur te houden. Ik bedoel een echte huis- tuin- en keukenmanier, zonder noodzaak van knutselen met elektronica, oude koelkasten e.d., want dat soort dingen is ver van mijn bed.
Als thermometer lijkt mij een koortsthermometer niet geschikt, want als de grens bij 40 graden ligt en je let even niet op, knalt zo'n ding uit elkaar met kwik en al. Is de enige oplossing dat ik een kookthermometer koop? Of een oven die je (precies) op 40 graden kunt zetten?
Voorlopig sla ik me met genoegen door de versuikerde honing heen!
- alfa vulgaris
- Berichten: 1543
- Lid geworden op: di 11 okt 2011, 01:36
- Imker sinds: 2010
- Aantal volken: 0
Re: Honing verwarmen i.v.m. versuikering
Bovenste schaal temperatuur in graden Celcius onderste schaal in Fahrenheit.Jelte Pieter Dijkstra schreef:Niettemin, wat staat er op de x-as??
-
- Berichten: 931
- Lid geworden op: zo 30 mei 2004, 22:51
- Imker sinds: 1979
- Aantal volken: 12
- Bijenras(sen): Buckfast
- Locatie: Hengelo Gld
- Contacteer:
Re: Honing verwarmen i.v.m. versuikering
Een oplossing die ik inmiddels een tijd gebruik is een broedstoof voor reptieleneieren en dergelijke. Op Marktplaats voor niet te veel gekocht, precies instelbaar tussen 4 en 60 graden Celcius, plaats voor zo'n 10 potjes, en je kunt er rustig een tijdje bij weglopen.
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast