Een tijdje terug bestelde ik
http://www.tbhsbywam.com/
en ik schreef er een recensie over:
http://www.bijenhouden.nl/phpbb/viewtop ... =7&t=26536
Ik zei daar ergens dat dit boek het tweede lattenboek was dat verkrijgbaar is, naast The barefoot beekeeper van Phil Chandler. Ik werd tegengesproken door forumdeelnemer Drosinus, die mij wees op:
http://www.fortheloveofbees.com/topbar-beekeeping-book/
Onmiddellijk besteld en gelezen natuurlijk. Hieronder een klein recensietje.
Toen ik een foto van de omslag zag, dacht ik dat ik te maken had met een oud boekje uit de jaren '70. Wat een oubollige vormgeving! Maar niks hoor; het boekje is gewoon vorig jaar verschenen, net als het boek van Mangum. De lattenbibliotheek breidt zich in rap tempo uit!
Zéér in tegenstelling tot het zware en dikke boek van Wyatt A. Mangum, is dit boek een echt beginnersboek. Volgens vast en oeroud recept komen wij eerst te spreken over de bij, dan over de benodigdheden en de meest basale handelingen, dan over de bedrijfsmethode, dan over het oogsten van honing en andere producten, dan over ziektes, dan over koninginnenteelt en tot slot over het zaaien en poten van drachtplanten. Het boekje telt ongeveer 170 pagina's, is geschreven in zeer toegankelijk Engels, heeft betrekkelijk weinig illustraties, is gedrukt op vrij zwaar papier en is voorzien van een prima register.
De schrijver beroept zich op meerdere decennia ervaring met deze kasten. Net als Mangum komt hij uitgebreid te spreken over het reizen met de lattenkasten en de koninginnenteelt. Opmerkelijk, want de raampjesimker zou niet zeggen dat die dingen gewoon mogelijk zijn met deze kasten. Bij het boek van Mangum zei ik het al en ik ga het hier luid en duidelijk herhalen: de lattenkast is geen geintje voor erbij, geen aardigheidje zoals een antieke korf of een observatiekast, maar een volstrekt serieus te nemen alternatief voor de raampjeskast. Dat blijkt overduidelijk uit beide boeken.
De schrijver is nogal aangestoken door het antroposofische virus, maar goed. Toch verenigt hij gewoon volken en knijpt hij gewoon koninginnen dood. Dus zó Rudolf Steiner is hij nou ook weer niet. Ik heb me weinig geërgerd, terwijl ik toch echt gloeiend de pest heb aan 'organic' en 'biologisch-dynamisch' en zo. Kun je nagaan.
Ik merk dat ik gauw ben uitgepraat. Ik denk dat ik Les Crowder en Heather Harrell nauwelijks een groter compliment kan geven. Het is een volstrekt leesbaar, kraakhelder en instructief boekje. Vakwerk. Bijzonder fraaie, kleine aanwinst voor je bijenbibliotheek.
Groet,
Bart