Het voortbestaan van honingbij mag dan onderwerp van een heftig debat zijn, wilde bestuivers zijn voor onze voedselproductie minstens even belangrijk, of zelfs belangrijker, meldt een internationaal team wetenschappers in Science.
Ik vraag me af wie dat onderzoek gefinancierd heeft? En verder hoe het onderzoek heeft plaatsgevonden onder welke omstandigheden. En kun je überhaupt appels met peren vergelijken? Je kunt niet de data van alle continenten op een hoop gooien. Honingbijen komen bijvoorbeeld niet van nature voor in Noord- en Zuid Amerika. Is daar wel rekening mee gehouden? Hierdoor wordt de opmerking in de samenvatting van het artikel dat bij bezoek van wilde bestuivers twee maal meer vruchtvorming plaatsvind als bij bezoek van honingbijen dubieus wordt. Alsof de honingbij met haar stuifmeelpootjes en stuifmeelstoffig lijfje de stamper niet bevrucht. Al met al voor mij een verhaal met weinig wetenschappelijke waarde. Momenteel, anno 1 november 2013 zie ik alleen bijen vliegen en met volle gele stuifmeelkorfjes de kasten binnen vliegen. Die wilde jongens en meisjes bestuivers zie ik echt nergens. Verder hebben de wilde bestuivers natuurlijk net zoveel last de de neonicotines in het oppervlaktewater als de honingbij. Daar moeten we zeker aandacht aan blijven besteden.
96% van het Braziliaanse woud wordt bestoven door wilde /angelose bijen. Dus geen honingbijen
Honing bijen zijn net als banken ze halen daar waar het meeste te halen is en als je wat terug wil hebben zijn ze stekelig en oer vervelend .
Hun actieradius is meestal beperkt ; max . 300 m en ze zijn meestal ook nog eens gespecialiseerd in één of slechts enkele bloemsoorten .
Ze zijn dan ook slechts een beperkte periode van het jaar te zien ; de periode dat hun waardplanten bloeien . einde citaat
Het een en ander betekend dat zij voor de bestuiving op de gewenste percelen niet geschikt zijn .
Op grotere percelen zouden op geringe afstanden nestgelegenheden voor langere periodes tussen de gewassen moeten zijn voor ( ik denk even aan een bijenvolk van 60.000 bijen ) en dan moet het gewas nog een waardplant zijn .
apiario schreef:96% van het Braziliaanse woud wordt bestoven door wilde /angelose bijen. Dus geen honingbijen
Honing bijen zijn net als banken ze halen daar waar het meeste te halen is en als je wat terug wil hebben zijn ze stekelig en oer vervelend .
De honingbij hoort niet thuis in de Amerika's dat bewijst je stelling, onder voorbehoud dat het waar is, dat 96% van het Braziliaanse woud bestoven wordt door wilde bijen. Ik begrijp die vergelijking met de banken niet. Wil dat zeggen dat je honingbijen inzet als rovers of ben je zelf de rover van de natuur, waardoor de bij natuurlijk stekelig en vervelend reageert? En verder zijn honingbijen geen koeien die je gepast en ongepast kruist, verplaatst en manipuleert en anderen opzadelt met ongecontroleerde bevruchtingen die bastaards en hybriden opleveren waar ik bijvoorbeeld niet om vraag maar wel een hoop last van heb.
En verder zijn honingbijen geen koeien die je gepast en ongepast kruist, verplaatst en manipuleert en anderen opzadelt met ongecontroleerde bevruchtingen die bastaards en hybriden opleveren waar ik bijvoorbeeld niet om vraag maar wel een hoop last van heb.
Dit begrijp ik niet zo goed.
Heb je wel eens gewerkt met de geafrikaniseerde (door mensen gemanipuleerde) bij ?
Zuid-Amerika kende helemaal geen honing bij. Wij als emigranten hebben hem daar gebracht.