Beste Beelievers,
Dank voor de positieve reacties.Nu een boekbespreking van SOET-HEEM , roman u het imkersleven van Joanne Koppen, uitgave Allert de Lange Amsterdam 1942. Het boek telt zo'n 400 blz.
Het verhaal:
Kern van het relaas: eens imker , altijd een imker voort
s; Niets menselijks is de imker vreemd !
In het verhaal komen vele personages voor. Doede de sympathieke klompenmaker, Machiel de duivenfokker, Joris,de koster, Hipoliet, de gierige mandenmaker Theunis, de sterke houthakker en Thijke de zachtaardige kruidenhandelaar Daarnaast is een rol weggelegd voor de artistieke Viola, een door haar man(Lorenzo), verlaten zangeres''de Professor , een entomoloog gespecialiseerd in bijenziekten en tenslotte een medewerker/ honingopkoper van een bijenstand( Mellona?) Walther. Ook de familieleden, de dochters en vrouwen van de imkers figureren in het verhaal. Samen reizen deze korfimkers naar de koolzaadvelden. Voor de meeste deelnemers is de imkerij en de honingopbrengst van koolzaad , linde en heide ,een belangrijke bijna niet te missen neveninkomst. Dramatische gebeurtenissen spelen door de imkershandlingen heen. Theunis komt te overlijden doordat hij onder een omvallende boom komt. Viola ziet haar liefde voor de professor niet beantwoord en ook diverse imkersdochters zijn niet altijd gelukkig in de liefde. Al met al een wat langdradig verhaal met toch een paar saillante punten.
Dit boek zou door de R.K. kerk verboden zijn geweest !In het boek worden ontluikende lesbische ( ?) relaties beschreven maar het pijnpunt voor de R.K. kerk lag in de beschrijving van het leven van de koster-imker bij zijn pastoor.
Deze dorpspastoor is een liefhebber van mede en (koolzaad)honing. Zijn koster voorziet hen van honing, mede en was( voor de kaarsen) De beste mede houdt de pastoor voor zichzelf maar kwalijker wordt het als de pastoor zegenend rondgaat in het dorp.

Daarbij worden de drachtbronnen van de rijke boeren gezegend ( mede omdat daar een royale gift tegenover wordt gesteld die op een speciale kar van de pastoor worden meegevoerd ) maar aan die van de arme dorpsbewoners wordt voorbijgegaan.
In de loop van het verhaal komen de verschillende imkershandelingen aan de orde maar het verhaal verloopt stroperig en laat zich niet vlot lezen. Een bestseller zal dit werk niet zijn geworden maar als 'imkerroman' wel curieus. Het dertig ( !) hoofdstukken tellende boek kent geen illustraties. Ook de nieuwe Paus Franciscus zou met deze pastoor en' veldwerker' niet blij zijn geweest. Macht corrumpeert maar daar staat kameraadschap van de imkers tegenover

Zou het boek nu vallen onder "Nihil opstat" ?

( niet verboden en in niet in strijd met de katholieke geloofsleer)

)