Robbert schreef:Mijn antwoord is gebaseerd op jouw tekst regel: "Wanneer je enkel rijpe honing slingert , zou ik wel eens willen weten hoe die gisting dan tot stand kan komen" en niet op het feit dat jij ze vocht beschermend opslaat. In alle andere gevallen als je dat dus niet doet zal de suiker vocht aantrekken en gaat het gisten.
Inderdaad Robbert de resthoning gaat gisten. Ik heb geen oude vriezer waar 160 ramen in passen.
Daarom de raten uit laten likken en daarna tussen elke HK bak een krant doe dit al 30 jaar en nog nooit door wasmotlarve doorgewroete raten in het voorjaar gevonden.
1 - een uitlaatbord (zonder uitlaat) daarop een lege HK

en daarop, hooguit drie bakken tegelijk, laten schoonmaken.
2 - uit laten likken 2 dagen ( als bijen eieren van de wasmot vinden worden ze verwijderd!)
3 - daarna onmiddellijk beschermend opstapelen.
Niet na het schoonlikken de bakken "even wegzetten" de wasmot is sneller en vliegt in het donker opzoek naar was!

!Hans.