Verwant aan honingbijen zijn talloze insecten. Veel imkers hebben er een speciaal oog voor ontwikkeld. Ook niet verwante insecten hebben vaak hun interesse.
In zuid frankrijk troffen we deze hommel veelvuldig aan op de bloeiende struiken in de tuin. Ze zijn wat groter als de hommels die we thuis zien en zijn erg schuw.
De kleuris blauw/zwart.
Dit is inderdaad de Zwarte houtbij. In Midden -en Zuid Frankrijk is deze houtbij algemeen en in het voorjaar zijn ze veel te zien op de bloemen van de Blauwe regen en de 'Arbre de Judée '( Quersus Siliquastrum) Dit insect heeft iriserende kleuren; Het zwart schild reflecteert allerlei blauwachtige kleuren.( Vgl eksterveren) Het is een trage , grote zoemer die meestal in meerdere exemplaren in een gewas te vinden is.
Een 'maatje' van deze grote bij is de meekrapvlinder / onrust/ kolibrie vlinder die ook meestal in zijn gebied actief is.
Het is altijd leuk deze beestjes gade te slaan als ze dansen tussen de bloemen
Franschman schreef:Dit is inderdaad de Zwarte houtbij. In Midden -en Zuid Frankrijk is deze houtbij algemeen en in het voorjaar zijn ze veel te zien op de bloemen van de Blauwe regen en de 'Arbre de Judée '( Quersus Siliquastrum) Dit insect heeft iriserende kleuren; Het zwart schild reflecteert allerlei blauwachtige kleuren.( Vgl eksterveren) Het is een trage , grote zoemer die meestal in meerdere exemplaren in een gewas te vinden is.
Een 'maatje' van deze grote bij is de meekrapvlinder / onrust/ kolibrie vlinder die ook meestal in zijn gebied actief is.
Het is altijd leuk deze beestjes gade te slaan als ze dansen tussen de bloemen
Ik heb beiden (houtbij en kolibrievlinder) dit jaar in toscane gezien. fantastisch mooie beestjes.
Dit jaar werd er aan de belgische kust een exemplaar van de kolibrievlinder gespot. Door de warmere zomers schuift het leefgebied van deze bijzondere soort blijkbaar mee op naar het noorden.
Johan, De kolibrievlinder heb ik al een aantal jaar achter elkaar gespot hier vlakbij Leiden, denk dat die al jaren hier voorkomt.
Voor die tijd lette ik er nooit op.
Bijlagen
Deze Houtbij lag op het asfat; hij zoemde als een hommel, bewoog als een hommel, heb niet durven testen of hij ook stak als een hommel.
De Kolibrievlinder komt elk jaar in redelijke aantallen in Nederland voor. De soort plant zich hier niet voort en komt uit Zuid-Europa. Vandaar dat er in warme zomers meer van te zien zijn in ons land.