Waarom terug willen veranderen naar hoe het 'vroeger' was?
Dat is tegennatuurlijk en lijkt mij meer gebaseered op angst voor verandering

Veranderen doet alles toch wel hoe hard wij dat ook proberen tegen te houden.
Verspilde moeite dus

Moderator: maartenkleijne
Zal ik maar vast een paar larven van de kleine kastkever voor je bestellen? Misschien zijn er ook wel andere ziekten, parasieten en plagen te vinden die we hier NOG niet hebben. Aan de varroa hebben we ook al 30 jaar plezier, dat arsenaal kunnen we wel een beetje uitbreidenFrancA schreef:Veranderen doet alles toch wel hoe hard wij dat ook proberen tegen te houden.
Verspilde moeite dus
Vermoedelijk bedoel je:maartenkleijne schreef:Er is ergens afgelopen 10 jaar een boekje over verschenen, dat heb ik maar ik kan het nu even niet vinden. Ook niet online. De andere recentere initiatieven in den lande zijn volgens mij mede hierdoor geïnspireerd.
Best een flinke stap van Robinia naar de kleine kastkever maar als het klimaat hier gunstig is voor de kleine kastkever zal die er vast ook wel een keer komen.Ewout schreef:Zal ik maar vast een paar larven van de kleine kastkever voor je bestellen? Misschien zijn er ook wel andere ziekten, parasieten en plagen te vinden die we hier NOG niet hebben. Aan de varroa hebben we ook al 30 jaar plezier, dat arsenaal kunnen we wel een beetje uitbreidenFrancA schreef:Veranderen doet alles toch wel hoe hard wij dat ook proberen tegen te houden.
Verspilde moeite dus
Anders gezegd: soms kunnen we enorm veel baat hebben bij het niet verstoren van een evenwicht. Natuurlijk, uiteindelijk ontstaat er een nieuw evenwicht en 'de natuur' zal het allemaal worst wezen. Maar op de menselijke tijdschaal kunnen sommige introducties behoorlijk pijn doen. Robinia zou ik daar overigens niet toe rekenen.
De kastkever verwacht ik hier volgend jaar of het jaar daarop. Vooralsnog is het erg stil in Italië sinds de laatste berichten een paar maanden terug, maar mogelijk heeft dat te maken met het feit dat de imkerijen worden platgebrand als de kastkever is gevonden, en de imkers daar geenvergoeding voor krijgen. Die bedenken zich vast wel twee keer voordat ze een melding maken. Er ontstond hier een discussie over het nut van onderscheid tussen inheemse en exotische planten, ik gebruik daarbij een voorbeeld van een exoot (weliswaar geen plant) die een grote invloed op de imkerij heeft. Zo hebben andere mensen/sectoren (akkerbouwers, boomkwekers, landschapsbeheerders) meer last van exotische plagen van planten.FrancA schreef:Best een flinke stap van Robinia naar de kleine kastkever maar als het klimaat hier gunstig is voor de kleine kastkever zal die er vast ook wel een keer komen.
Je hoeft je er niet druk om te maken hoor, maar het kan simpelweg helpen bij het maken van afwegingen. Kan het ook juist leuker/spannender maken!FrancA schreef:Als je over natuurlijk evenwicht verstoringen op de menselijke tijdschaal begint zijn er veel ernstigere verstoringen door toedoen van mensen te benoemen dan die paar planten, mijten en kevers.
Drukte om niets
Deze vraag is makkelijk te beantwoorden (zie http://www.floron.nl/Publicaties/Rode-L ... anten-2012):Hans van der Post. schreef:Wat bedoel je met inheemse bijenplanten?
De hulst, vuilboom en linde zijn niet inheems ze zijn meegekomen met de Romeinen.
Vraagje wanneer kun je iets inheems noemen?
Voorbeeld: de acacia is in Europa zo rond 1500 uit America geïmporteerd.
Mee eens, En hoe trots zijn we op de Stinzenflora en hoe zuinig springen we erFrancA schreef:Het meeste wat groeit en bloeit in Nederland was hier ooit 'exotisch' .
Waarom terug willen veranderen naar hoe het 'vroeger' was?
Dat is tegennatuurlijk en lijkt mij meer gebaseered op angst voor verandering
Veranderen doet alles toch wel hoe hard wij dat ook proberen tegen te houden.
Verspilde moeite dus
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast